Nejste přihlášen/a.
Manželky spolupracovnice je trochu překvapené z vyřetření tchána (cca 80 let) pro řidičský průkaz. Má ho opakovat, otázky: počet států na světě, vzdálenost Bratislava-Brno apod.. Jedná se o test všeobecných znalostí k potvrzení/vyloučení demence a podobně? Díky
Sice nevím, podle jakého klíče se přezkušují starší lidé kvůli řidičáku, ale znalosti vzdáleností měst či počtu států a podobně nemůžou dávat žádný relevantní obraz o duševním stavu vyšetřovaného. Když něco neznám, neznamená to, že jsem debil. Nikdo nezná všechno, psychiatr ví taky kulový třeba o principu proudového motoru...
A myslíte, že někoho zajímají fakta? Nikoliv. Při těchto otázkách se sledují např. reakce dané osoby na položenou otázku atd. Vůbec nejde o faktickou část, ale o způsob reakce vyšetřované osoby na v podstatě nesmyslnou otázku. To není IQ test, ale psychologický test.
Můžeš to nějak více přiblížit? Přiznám se, že to nějak nechápu. Inteligence nemá co dělat se znalosti vzdálenosti dvou měst například, takže by to IQ test být ani nemohl. A psychologicky to funguje jak? Můžeš uvést příkladnou nesmyslnou otázku a vyhodnocení reakce na ni?
No ono to není o inteligenci, ale zároveň je. Ale pisatelů na "poradte". Jde o zkoumání reakcí na na první pohled na nesmyslné otázky.
No a podle těch reakcí na údajně "ožralého" Zemana by nejspíš psycholog zjistil, že polovina z nich nemá co za volantem dělat.
jirbab. Dozajista myslíš ty pisatele, co "údajný" chlast našeho pana presidenta bagatelizují .:D To máš naprostou pravdu, takovým lidem bych vzala "papíry na auto" a vystavila "papíry na hlavu" .
Omlouvám se za tento příspěvek, ale prostě mi to nedalo nezareagovat
Ne myslím všechny co to vyvádí z míry. Začnu se zajímat až mám důkazy. Spekulace a domněnky mne nezajímají. Na mně taky hulákají "ožralej". Bohužel po pádu na kole odešlo jedno ucho a je v háji rovnovážný aparát.
doplněno 18.05.13 11:50:A zajímavé je, že to vyvádí z míry i ty kdo se "živí" právem. Tam je vše postaveno na důkazech.
No vlastně asi ne. Mně taky soud pravomocně rozhodl že mezi rokem 1988 a 2002 není žádná inflace. Kde si to vycucali z prstu nevím. Žádného znalce se neptali. Hlavně že si jiný soudce nahrabal. Musel jsem mu doplatit znova to, co jsem zaplatil v roce 1988 protože v roce 2002 to bylo dražší.
doplněno 18.05.13 11:56:Ještě doplním že se tomu říká klientelismus či korupce. Aby ne těm co se živí právem většinou chybí morálka. A nedivím se. Kdyby ji měli tak by se v té špíně nemohli pohybovat.
Tak když odpovídáš ty, tak se ještě zeptám, protože jsem z toho jelen. Začnu od konce. V jakém kontextu je zde Zeman? A teď to hlavní: Když už ses ujal vysvětlování, můžeš objasnit jakoukoli případnou nesmyslnou otázku a vyhodnocení reakce na ni? Co která reakce má znamenat? Třeba jako že důchodce na otázku vzdálenosti Kozolupy-Rybitví se například zamyslí a řekne, že neví, tak to znamená...?
Znamená to, že jednal v klidu a s rozvahou. Nenechal se "vytočit" zdánlivě nesmyslnou otázkou. Může to svědčit o jeho duševní vyrovnanosti, pravděpodobně i za volantem.
Hehe. A co se ještě ktomě odpovědi přesné vzdálenosti dá očekávat? Že vyšetřovaný vstane, uchopí židli, na které seděl a rozmlátí ji, nebo co? Nebo dostane tik? To je dobrý tohleto.
doplněno 18.05.13 13:24:Ale nevylučuji, že by přirozenou reakcí bylo vzít psychiatra tou židlí přes palici.
Víš Ernie, můžeš se tomu smát jak chceš. Ale každý kdo jde na jakoukoliv formu psychotestů, musí počítat s tím, že je od začátku do konce pod dohledem psychologa. A jeho zdaleka u některých testů nezajímá konkrétní výsledek, ale tvoje chování. A jestli si myslíš něco jiného, tak si to mysli. Tvoje věc.
No já nevím. Uvažuju pragmaticky. Když se mě někdo zeptá na vzdálenost dvou měst, tak očekávám, že chce vědět, jestli ji znám nebo ne. Pokud tím zamýšlí něco jiného, tak asi není úplně v pořádku.
Ernie. Pravdu má zabu. Tady se hodnotí reakce na otázku. Jestliže by ten zkoušející vyhrkl naprosto správný např. počet států na světě (:D), tak to o něm vypoví to, že holt je velice dobrý v zeměpisu a že má dobrou paměť. Ale když vůbec neví, což je asi logické, tak podle toho, jak se chová, jak reaguje se dá usuzovat na jeho celkové "duševní" zdraví. Podobné otázky se používají nejen při zkoušení seniorů při obhajování ŘP.
No a Ty, jak jsi napsal, bys vzal tázajícího se židlí po hlavě (nebo, jak jsi to napsal), takže bys byl zařazen do škatulky choleriků
A víš co? Já si zcela pragmaticky myslím, že tyhle testy jsou úplně na h0vno. Nejlepším testem by bylo vzít důchodce na zkušební projížďku. Půl hodiny po městě za plného provozu, půl hodiny na dálnici za plného provozu. Čas na relevantní výsledek by to zabralo stejný, jako nějaké debilní psychotesty, které nevypovídají o ničem.
Asi jsem na to přišel první, nechám si to patentovat.
doplněno 18.05.13 14:45: Já bych psychiatra tou židlí vzal. Na druhou stranu, jsem tím nezpůsobilý řídit, když například ve stoosmdesátikilometrové rychlosti na dálnici za plného provozu mi v autě během cesty Praha-Ostrava usnou dvě ženské?
No on ten problém důchodců v silničním provozu je že jsou rozvážní a opatrní, ale asi až moc. Aspoň dle mínění těch choleriků. Snaží se jim to řádně dát najevo a na malér je zaděláno.
A cholerici nemají za volantem co dělat. Vidím to v HK na přechodu. Snažím se přejít, polovina jich nezastaví a ještě na mně ukazují prostředníček. A když někdo zastaví tak mne šmikne v souběžném pruhu, nebo v protisměru.
doplněno 18.05.13 16:30:Bohužel nejde přidat další odpověď. Budu objektivní. Argument že chodci "skáčí" pod auto je jen výmluva. Neviděl jsem ani jednoho který by se tak choval. Že udrbané báby se postaví na chodník v místě přechodu, to ano. Řidič pak může být zmaten.
Za to si všímám, že chodec na přechodu vstoupí pod obrubník s jasným úmyslem přejít a zastaví až jedenáctý. Těch 10 se jen šklebí a dělají posunky.
No a ten "dobrý" úmysl pro blaho chodce od "ernyho" to je doslova k smíchu. Tak ať iniciuje změnu zákona. Těm co zákon úmyslně nectí bych hned sebral řidičský průkaz.
doplněno 18.05.13 19:39:Píši jen to co vidím a že se v Hradci Králové pohybuji dost často. Mluvím o vyznačeném přechodu. Že se motají a třeba "skáčí" chodci před auto mimo přechod, to neřeším. A když auto zastaví tak jdu. Nejsem jak stará babka která začne mávat ať auto odjede. Asi se bojí, že ji přejedou.
A posuňky. Polovina těch (myslím i spolujezdec) kteří vědomě nezastaví. Naštěstí se nestalo, že ten co zastaví by se znova rozjel. To se stávalo za studentských let když se stopovalo. Zastavil, já doběhl a on se rozjel. Jak málo stačí k dětské radosti.
Pro "jirbar"
No, já se na přechodu vždy zastavím, kouknu doleva, doprava a pokud řidič nezpomalí, nebo i nezastaví, tak nepřejdu. Naučil mne to můj známý "hrubián", který na přechodu vždycky řve - co se tady ta bába motá atp..
Už mám v našem městě "vyčíhnuté" přechody, které řidiči zásadně nerespektují. V Německu řidiči zastavují, když se jen k přechodu blížíte, ale v ČR si to nemůžete dovolit. Už se mi moje opatrnost mnohokrát vyplatila - pokud si řidiči stěžují, že takoví chodci zpomalují provoz - můžou si za to jedině sami!
doplněno 19.05.13 13:45:Ještě bych ráda doplnila, že ti řidiči, kteří by mne "s chutí" přejeli" , kdybych neváhala, nebyli důchodci!
Ale zřejmě věděli, jak daleko je z Prahy do Hongkongu, nebo kam . Zřejmě taky věděli, kolik je např. druhá odmocnina ze 64, nebo třetí odmocnina z 8.
To bych netvrdila. Jsem cholerik a běžně chodce na přechodu pouštím, protože vím, jaké to je, čekat jak blbec. a oni jsou mnozí chodci taky pěkný hovada, s prominutím, co skáčou málem před auto a pak se ještě rozčilují. Kolikrát jsem dupla na brzdu, když mi před auto skočil blbec, který se díval na úplně druhou stranu.
Ale je fakt, že prostředníky někdy ukazuji také. Nikoli však na chodce, ale na auta, co mě málem přejedou.
doplněno 18.05.13 16:39:"Argument že chodci "skáčí" pod auto je jen výmluva."
Tak to netuším, kde jezdíte. Už mi před auto skočila spousta lidí, co se na kraji silnice nezastaví, nepodívají se vrpavo vlevo a prostě jdou. Auto od sebe nějakých 5m. To jsou podle mě opravdu hovada. Hodně to bývají puberťáci, kteří jdou ještě na přechodu jako na vycházku s mobilem u ucha.
doplněno 18.05.13 16:40:Já jsem zase nikdy neviděla, že by na mě řidič dělal posunky, maximálně mávnutí rukou, že můžu jít.
Já taky na přechodu nezastavuju. Zásadně. Pro zdraví chodců. Chodci neuškodí minuta, než přejedou auta, ale uškodí mu jistě, když zastavím a vedle v pruhu holku přes kapotu přehodí jiné auto. Protože nechodím do cirkusu, tak jsem poprvé v životě viděl Salto Mortale. Holka to naštěstí přežila.
doplněno 18.05.13 14:52:A představ si, jako každodenní řidič, pokud chci přecházet, odstoupím od přechodu (nevynucuji si přecházení-aby auta zbytečně zastavovala) a počkám až auta přejedou. Takový já jsem. Prostě cholerik, no...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.