Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypršení darovací smlouvy?

Od: kemet* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda je nějaká lhůta, do kdy musím uplatnit darovací smlouvu na nemovitost.

Konkrétně: Když by prarodiče podepsali darovací smlouvu na nemovitost, ale zatím by jsme jí neposílali na katastr, je nějaká lhůta do kdy od podpisu smlouvy jí musím uplatnit? Nebo takto mohu nemovitost na sebe převést (poslat s Návrhem na vklad na katastr) například za pět let?

Je možné tuto darovací smlouvu sepsat, podepsat, ale uplatit například až po smrti dárců?

Děkuji za odpovědi

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bus*
hodnocení

1x

Vlastnické právo nemovitosti přechází na nového vlastníka pravomocným vkladem vlastnického práva do katastru. Bude-li vlastníkem nemovitosti rodič v den úmrtí, spadá nemovitost do dědictví. Tečka. Stihl, nestihl, nezajímá.

Nejsem si jist, jestli je to pravda. Pokud vím, tak katastr nemovitostí je jen registr a darovaná věc přechází na nového majitele datem uvedeným ve smlouvě. A lhůta na registraci existuje, ale jaká je sankce, to nevím.

jabraka*
hodnocení

0x

Většina dokladů,tedy třeba odhad nemovitosti,nesmí být starší půl roku.Možná to platí i pro darovací smlouvu,ta musí mít ověřené podpisy.Ty platí také 6 měsíců.

JABRAKA

pacourek*
hodnocení

0x

Stačí napsat "Platnost smlouvy je den po smrti darce" pak by smlova platila až po smrti dárce(a to se dá dokazat jednoduše)ale doporučuji darovací smlouvu sepsat před svědky ,kteří smlouvu podepiší (v případě sporu vám dosvěčí)

Toto není pravda. Darovací smlouva, podle níž má být nemovitost darována až po smrti dárce, je neplatná.

doplněno 16.05.13 17:19:

Viz. § 628 Občanského zákoníku ods. 3:

sbirkazakonu.info/...

kemet*
hodnocení

Mě nejde o to, že by se ve smlouvě uvedlo plnění až po smrti dárce. Ale prostě by jí dárce podepsal, ověříil, ale já bych jí na katastr poslal až po jeho smrti. Co kdyby jí dárce podepsal například den před smrtí. A já jí neměl šanci doručit na katasrt. Jak by se tot řešilo?

Obdarovaný se stává vlastníkem nemovitosti okamžikem vkladu do katastru nemovitostí. Takže v případě, že dárce zemře dříve, než se toto uskuteční, bude stále vlastníkem v té době on a mohlo by se tudíž stát, že nemovitost bude tím pádem podléhat dědickému řízení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]