Nejste přihlášen/a.
V dotazníku pro dárce krve je dotaz,jestli dárce netrpí depresí nebo psychozou.Mít jednu z těchto nemocí může znamenat,že nemůže být dotyčný dárcem?
děkuji za odpoved´
Myslím si, že dotaz na tyhle onemocnění souvisí s tím, že někdy bývá člověk, ne hned po odběru ale tak třetí den, víc unavený. Nejde jen o odběr, jde o souhru více událostí, které se v den odběru nedají předpokládat. Nevíte zda ještě ten den nechytíte vir, zda se nestane něco nepříjemného.
Odběr krve zdravého člověka nezatěžuje a když se tak stane, bývá brzy fit. Stalo se mi, asi 2x, že jsem špatně dýchala, nemohla jsem popadnout dech při chůzi do schodů, myslím, že kdybych měla nějakou tu depresi nebo psychozu, mohla bych to prostě přidat k těm pocitům - nic nemá smysl, všechno je špatně... Zní to iracionálně ale může to zhoršit u těch dotyčných jejich stav.
Odběrů mám přes 20.
Myslím, že se to řeší podle skutečného stavu a léků, které člověk bere. Endogenní deprese jsou důvodem pro trvalé vyloučení z možnosti darovat krev. U přechodných stavů záleží na léčbě - andidepresiva mají vedlejší účinky na dárce i případně obdarovaného a vyprchávají z těla pomalu, takže je tam nějaká lhůta, která se musí přečkat. Jsou ale i léky, které dárcovství nevadí.
Dobrý den. Já bych to pochopil tak, že člověk, který užívá antidepresiva je má v krvi a dle mého názoru není dobré jeho krev aplikovat nějakému pacientovi. Když se a to podíváme z hlediska lidského, tak musíme přiznat, že do člověka, který se léčí na psychiatrii, není vhodné píchat jehly, protože může mít teoreticky různé bludy a halucinace a představme si, co vše se může stát...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.