Nejste přihlášen/a.
Prosím, doma jsme zavedli hovor na téma minimální mzda. Zajímalo by mne zda došlo k nějaké změně MM tuším byla 7590, ale již je to delší dobu , dále bych ráda věděla kolik činí MM na poloviční úvazek. A do třetice jak jsou na tom lidé evidovaní na pracáku, kolik mají možnost přivýdělku. Ještě mě napadá varianta brigádníka zda existuje nějaký limit jeho výdělku.
Děkuji
Už "delší dobu" je MM 8000.- Kč. Samozřejmě při zkráceném úvazku adekvátně zkrácená - při 6hodinovém 6000, při polovičním 4000.
Lidi na pracáku si mohou vydělat polovinu minimální mzdy a nepřijdou o registraci, ale musí se o tom na pracáku vědět a pravděpodobně i výši výdělku dokládat - to nevím přesně.
Brigádník - tento pojem v zákoníku práce nenajdete. Pouze pracovní poměr, dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce. Na žádný z těchto druhů zaměstnání není v zásadě omezena výše výdělku - pouze např. při současné evidenci na ÚP, jak jsem psala výš. U DPČ nelze překročit polovinu pracovní doby, dále se neodvádí soc.a zdrav.poj., pokud výdělek nepřesáhne 1999 Kč. U DPP se hlídá maximálně 150 hodin ročně pro jednoho zam-tele, víc se nesmí odpracovat, aby se z DPP neodvádělo sociální ani zdravotní pojištění.
Pak od r. 2008 existuje pojem maximální vyměřovací základ (v r. 2008 to bylo za rok 1,034.880 Kč a v r. 2009 je to 1,130.640 Kč. Nad tento limit se přestává odvádět sociální pojištění.
Protože už vše odpověděla inzinyrka,tak já jen doplním,že evidovaní na ÚP musí ještě před tím než si budou přivydělávat tuto skutečnost ohlásit na ÚP.Dostanou formulář,který dají svému zaměstnavateli.každý měsíc dokládají výši výdělku.Pozor nenahlášení toho,že si nezaměstnaný přivydělává je důvodem k odejmutí podpory v nezaměstnanosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.