Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Když je přiznán invalidní důchod 1.stupně, jak dlouho to trvá, než přijde vyřízení z Prahy? A podle čeho se určuje výše? A vztahuje se na 1. stupeň nějaká sleva, třeba na autobus, nebo Zoo, zámky, atd...? Vydává se k tomu kartička OZP, nebo je to jen k plnému 3.stupni? Případně cco dalšího to obnáší? Jsou stále změny, tak tomu moc nerozumím. A když je ten člověk hlášen na Úřadu práce, musí tam hned oznámit, že mu byl přiznán invalidní důchod, nebo stačí až při příští návštěvě? Děkuji moc za odpovědi.
2x
Dobrý den.Vyřízení z Prahy trvá hodně dlouho. Mi až po urgencích poslali zálohu ±5měsíců, a než mně začal pravidelně chodit důchod tak to celkově trvalo 8 měsíců. Jsou nějaké zákonné lhůty ale to je úředníkům jedno. Bude léto, dovolené... Slevy žádné nejsou, průkazky taky ne. Za rok si vás pozvou na přezkoumání zdravotního stavu a tam vám řeknou jak se váš zdravotní stav zlepšil. Na pracák to nahlaste hned aby vám náhodou nenašli třeba práci kterou nemůžete vykonávat a zase je problém. Přeju pevné nervy. M.
2x
Invalidní důchod jakéhokoli stupně a přiznání výhod ZTP jsou dva rozdílné úřední kolotoče. Žádné výhody nejsou vázány na důchod, ale až na průkaz ZTP.
Děkuji, a na čem závisí získání ZTP? Komu se vydává a podle čeho se určuje? Vidím lidi, kteří mají průkazky na slevu na autobus a moc nemohoucí nejsou. Ale mají inval. důchody. A jelikož jezdím na rehabky a k lékařům jenom busem, tak projezdím dost peněz, proto se ptám. Já se v tom absolutně nevyznám, ani v rodině nikoho takového nemám, koho se zeptat. Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.