Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Když je přiznán invalidní důchod 1.stupně, jak dlouho to trvá, než přijde vyřízení z Prahy? A podle čeho se určuje výše? A vztahuje se na 1. stupeň nějaká sleva, třeba na autobus, nebo Zoo, zámky, atd...? Vydává se k tomu kartička OZP, nebo je to jen k plnému 3.stupni? Případně cco dalšího to obnáší? Jsou stále změny, tak tomu moc nerozumím. A když je ten člověk hlášen na Úřadu práce, musí tam hned oznámit, že mu byl přiznán invalidní důchod, nebo stačí až při příští návštěvě? Děkuji moc za odpovědi.
Dobrý den.Vyřízení z Prahy trvá hodně dlouho. Mi až po urgencích poslali zálohu ±5měsíců, a než mně začal pravidelně chodit důchod tak to celkově trvalo 8 měsíců. Jsou nějaké zákonné lhůty ale to je úředníkům jedno. Bude léto, dovolené... Slevy žádné nejsou, průkazky taky ne. Za rok si vás pozvou na přezkoumání zdravotního stavu a tam vám řeknou jak se váš zdravotní stav zlepšil. Na pracák to nahlaste hned aby vám náhodou nenašli třeba práci kterou nemůžete vykonávat a zase je problém. Přeju pevné nervy. M.
Invalidní důchod jakéhokoli stupně a přiznání výhod ZTP jsou dva rozdílné úřední kolotoče. Žádné výhody nejsou vázány na důchod, ale až na průkaz ZTP.
Děkuji, a na čem závisí získání ZTP? Komu se vydává a podle čeho se určuje? Vidím lidi, kteří mají průkazky na slevu na autobus a moc nemohoucí nejsou. Ale mají inval. důchody. A jelikož jezdím na rehabky a k lékařům jenom busem, tak projezdím dost peněz, proto se ptám. Já se v tom absolutně nevyznám, ani v rodině nikoho takového nemám, koho se zeptat. Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.