Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod

Od: atrama® odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu. Když je přiznán invalidní důchod 1.stupně, jak dlouho to trvá, než přijde vyřízení z Prahy? A podle čeho se určuje výše? A vztahuje se na 1. stupeň nějaká sleva, třeba na autobus, nebo Zoo, zámky, atd...? Vydává se k tomu kartička OZP, nebo je to jen k plnému 3.stupni? Případně cco dalšího to obnáší? Jsou stále změny, tak tomu moc nerozumím. A když je ten člověk hlášen na Úřadu práce, musí tam hned oznámit, že mu byl přiznán invalidní důchod, nebo stačí až při příští návštěvě? Děkuji moc za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

momo*
hodnocení

2x

Dobrý den.Vyřízení z Prahy trvá hodně dlouho. Mi až po urgencích poslali zálohu ±5měsíců, a než mně začal pravidelně chodit důchod tak to celkově trvalo 8 měsíců. Jsou nějaké zákonné lhůty ale to je úředníkům jedno. Bude léto, dovolené... Slevy žádné nejsou, průkazky taky ne. Za rok si vás pozvou na přezkoumání zdravotního stavu a tam vám řeknou jak se váš zdravotní stav zlepšil. Na pracák to nahlaste hned aby vám náhodou nenašli třeba práci kterou nemůžete vykonávat a zase je problém. Přeju pevné nervy. M.

fribble*
hodnocení

2x

Invalidní důchod jakéhokoli stupně a přiznání výhod ZTP jsou dva rozdílné úřední kolotoče. Žádné výhody nejsou vázány na důchod, ale až na průkaz ZTP.

hodnocení

Děkuji, a na čem závisí získání ZTP? Komu se vydává a podle čeho se určuje? Vidím lidi, kteří mají průkazky na slevu na autobus a moc nemohoucí nejsou. Ale mají inval. důchody. A jelikož jezdím na rehabky a k lékařům jenom busem, tak projezdím dost peněz, proto se ptám. Já se v tom absolutně nevyznám, ani v rodině nikoho takového nemám, koho se zeptat. Děkuji.

momo*

Dobrý den. To, že není invalidita vidět nic neznamená. Člověk může mít třeba nemocné srdce, silnou cukrovku apod.M.

hodnocení

0x

Já zažádala o důchod v srpnu, zálohu jsem dostala v prosinci, dopočítán mi byl až v lednu.

Pokud už ho máte přiznaný, můžete si zažádat o zálohu.

Na Úřad práce tu informaci o důchodu pro jistotu zavolejte.

I když mám 3. stupeň, žádnou kartičku nemám, mám jen slevu na MHD.

kvetka*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]