Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebovala bych si ujasnit nějaké věci ohledně zdravotního pojištění.
Zaprvé, doteď jsem byla studentka nad 26 let, platila jsem si pojištění jako OBZP, ale 10. června budu dělat poslední státnici a potom bych se mohla nahlásit na pracák. Bylo by mi to k něčemu ohledně pojištění za červen, nebo si ho tak jako tak musím zaplatit sama?
Zadruhé, do práce budu nastupovat až v říjnu, mezitím bych si potřebovala vydělávat tak 3-4 tisíce měsíčně, což bude předpokládám na dohody. Nicméně budu bydlet asi 200 km od trvalého bydliště - dají se ty brigády nějak řešit s pracákem "na dálku", nebo mám dál zůstat jako OBZP? A je to opravdu tak, že na konci měsíce bych zaplatila prostě1080 kč základní sazbu + % z toho, co jsem vydělala?
Děkuji za vše podnětné.
"Na dálku"to řešit nepůjde, ale můžete požádat o zprostředkování zaměstnání pobočkou ÚP v místě, v němž se z vážného důvodu zdržujete.
Důvod budete muset doložit a vážnost důvodu posuzují zaměstnanci ÚP. Žádost musíte podat na pobočce v místě trvalého pobytu.
Je-li to pro Vás příliš komplikované, mohlo by pro Vás být schůdnější zůstat OBZP.
___ Stáhněte si " Základní poučení /..." , ve kterém najdete potřebné informace (jež by Vám měla poskytnout i zpostředkovatelka na ÚP - ovšem ne všechny je dobře znají).
Pokud by přímý odkaz nefungoval (záleží na nastavení Vašeho prohlížeče), stáhnete Poučení z této stránky.
___ Zdravotní pojištění platí OBZP pouze za měsíce, kdy po celý měsíc nebyla nikde zaměstnána ani evidována na ÚP.
Zaregistrujete-li se na ÚP do 30. června včetně, nebudete už za červen zdravotní pojištění platit sama. Jen budete muset do 8 kalendářních dnů zdravotní pojišťovně nahlásit změnu.
doplněno 05.06.13 14:22:Oprava (teprve po odeslání jsem se púodívala do kalendáře): Abyste za červen neplatila zdravotní pojištění, musela byste se na ÚP v místě trvalého bydliště zaregistrovat nejpozději v pátek 28. června.
Nové žádosti o zprostředkování zaměstnání ÚP přijímá i v pátek v době od 08.00 do 11.00 hodin.
Děkuji!
Měla jsem dojem, že to tak bude (s pojištěním za červen), ale paní na VZP mi tvrdila že si ho tak jako tak musím zaplatit sama, leda že bych hned nastoupila do práce... no... asi něčí příbuzná.
No, stěhuji se jednoduše proto, že "tam mám možnost bydlet zadarmo". Trvalé bydliště mám u rodičů, ale je to jen papírové a už roky tam nebydlím. Tož uvidíme zda je to důvod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.