Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem ve velice špatné situaci.
Musím se vystěhovat z bytu.
Matka mě vyhazuje a není jiná cesta, to říkám rovnou.
Je mi 19 let a jsem studentkou 3. ročníku SŠ.
Mám stálou brigádu, ale omzený výdělek, a zrovna tento měsíc jsem musela přejít na dohodu o pracovní činnosti, takže se mi strhává 11% tzn. soc a zdr. Takže se můj výdělek ještě ztenčil.
Mám možnost sehnat ve svém městě studenské bydlení do 3000,- ale i tak je to pro mě moc a potřebovala bych vědět zda když se odstěhuji z domu a změním trvalé bydliště, tak jestli je možné dostat od sociálky nějaký příspěvek na bydlení dokud jsem student nebo něco podobného.
Matka na mě nedostává žádné přídavky, protože má vyšší výdělky a tehdy se už nic nedostává, takže má jen slevu na děti v práci. Tuším.
Uvítám jakoukoli radu. Kam zajít a nebo na co se přímo na sociálce zeptat.
Tlačí mě čas takže budu ráda ca jakoukoli pomoc, díky.
-A
Myslím si že od sociálky nic nedostanete,protože dokud studujete tak mají vyživovací povinnost rodiče. Takže by jste měla mít nárok na alimenty od rodičů.
Pokud si necháte alimenty nařídit soudně,tak to rodiče nemine a budou vám muset platit. Částku vyměří soud podle výše jejich platu.
Dokud se připravujete na své budoucí povolání studiem, oba rodiče jsou povinni Vás zabezpečit. Takže si promluvte 1/ s matkou a 2/ s otcem. Pokud jsou rodiče rozvedeni, tatík by měl platit alimenty. Neplatí?
A navíc, píšete, že mamka má pěkný příjem. Když jí z něho vypočítají na Vás výživné a taťkovi taky, myslím si, že budete mít dost, abyste zaplatila ubytování a ze zbytku vyžila. Navíc, když si ještě sama přivyděláváte. A´t to dobře dopadne! Jaga.
doplněno 05.06.13 09:06:Ale padá to v úvahu, padá. Když Vás 2 lidé dobrovolně zplodili, tak mají povinnost Vás zabezpečit, dokud jste sama neukončila vzdělání /nejvýše do 26 let Vašeho věku/.
Je to ošklivé, ale když nedají dobrovolně, půjde to soudní cestou. Měla jsem rodiče spořádané a nedovedu si představit, že bych je honila po soudech, ale každý rodič je jiný. Takže když nic jiného nezbyde, výživné jim vyměří soud. Účel světí prostředky.
Jaký má mamka důvod, že Vás nechce v bytě? Nechováte se podle dobrých mravů? A pokud jste slušná a vina je na matce, co na to otec? Má Vás rád? Proč nezakročí on a matku nesrovná? To je takový podpantofelník?
Pokud ne, zkuste hledat pomoc u něho. Cožpak mohou rodiče jen tak vyhodit dítě z domu?
Rodiče rozvedení nejsou.
Dokud jsem student vím že mě matka vyhodit z domu nemůže, nebo jestli může neudělá to protože by se styděla co by tomu řeklo okolí.
A tak mi život denno denně znepříjemňuje abych se sebrala sama a šla..
Snažím se to vydržet už několik let, ale už není jiné východisko, nemám chvilku klidu jak na učení i na něco jiného.
Je to peklo a nemůžu už jinak, pochybujui že by mi matka nebo taťka něco platili. Jeho výplata je posíláná na účet matky. Takže má útrum i on. Nedostane se ke své výplatě, vše má pod palcem ona. Takže jestli by to nebylo nařízeno nějak soudem nebo zaštítěno nějakým zákonem mám smůlu.
doplněno 05.06.13 09:09:Takže soudní cestou jinak to nepůjde. Tímto jsem to řešit nechtěla, nemám na to nervy abych něco řešila po soudech a buh vi jak dlouho by to trvalo, tak mám asi smůlu.
No tak o penize jde v prvni rade. Zajdete na socialkuu a tam vam poradi. A kdyz to bude na delsi dobu, tak co uz. Penize dostanete. Kdyz se vyprdnete rto resit, tak nemate ani sanci nejakou korunu ziskat. Ale usetrite nervy a budete muset jist omitku ze zdi (podle toho, co jste psala o prijmu). O alimenty ale jde zazadat 3 roky zpetne (pokud se nemylim)
Žalovat o výživné zpětně by mohla v případě, že by po tu dobu nežila ve společné domácnosti s rodiči, kteří ji po celou dobu živili.
Ano - smůlu budete mít, když nic nepodniknete. Asi jste si představovala, že stát vám dobrovolně měsíčně bude přispívat na živobytí, ubytování. Tak to nefunguje pokud máte roidče a jste studentem.
Nejdříve si veškeré informace zjistěte na sociálce, oni vás neukousnou. Myslím si, že když doma přednesete tato fakta rodičům, že k žádnému soudu nedojde a všichni uděláte kompromis a najdete společnou dohodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.