Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit rýmy?

Od: lucka321* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám tady jeden takový problém a možná, že spoustu z Vás už ho také řešilo. Jde o to, že se potřebuju, co nejrychleji zbavit rýmy, abych udýchala jeden závod. Prosím Vás, nemáte nějaké osvědčené nejlépe babské rady?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limba111
hodnocení

2x

Já používám výplach nosu slanou vodou, inhalace páry s tea tree olejem a čichám rýmovník. Mám tuhle pokojovku na okně a sahám po ní pokaždé, když je zle. Tady je o ní víc portalprozeny.cz/...

adela2013*
hodnocení

0x

Tak to vás zklamu. Ptala jsem se teď babičky a říká že žádná babská rada není. Jenom prý skočit do bazénu s ledovou vodou a rýma vám zkamení v nose*palec*. Léčí se prý týden míň ani víc ne.

hodnocení

0x

Dost pomáhá napařování předloktí v horké vodě. Napustit do umyvadla co nejteplejší vodu, ponořit předloktí a vydržet alespoň deset minut. Opakovat po dvou hodinách.

Mně rovněž pomáhá pampeliškový med do čaje.

Napařováním a pitím horkých čajů jsem silnou rýmu před 14 dny "zlikvidovala" do tří dnů.

Ano, nejspolehlivější a nejrychlejší je to horká voda, jak píše limoska. Napustit si vodu o teplotě která je na hranici snesitelnosti do umyvadla a ponořit předloktí, jen doplním, že je k tomu dobré zároveň přidat i lavór a do něj ponořit nohy. Lepší je kýbl, aby nohy byly ponořené z větší části.

hodnocení

0x

Rýma se zmírní (možná i zcela odstraní) výpachem nosu solným roztokem. Nejlepší je ovšem takto rýmě předcházet.

Dělávala jsem to vlažnou vodu se solí, od oka na deci vody kávovou lžičku až dvě? Tak nějak. Musí se to nasávat opatrně, člověk má pocit, že se u toho utopí, ale neutopí :).

Dnes už se dá koupit speciální konvička.

lekarna.cz/...

Mí známí si ji nemohou vynachválit, já zkušenost nemám, nějak mě rýma už netrápí.

lucka321*
hodnocení

Děkuju, určitě to zkusím ikdyž je to trochu divné, že si namočim předloktí a ono to pomůže na rýmu :D , no nic zkusím to děkuju :) . Jen není tohle s tou solí trošku nebezpečné?

Nic na tom divného není, důležitá je ta horká voda co člověk snese. Nebo se vám nikdy nestalo, že v teple rýma trochu poleví? Tak to je to samé, ale intenzivnější a opravdu to dobře zabírá, pak je dobré po této kůře zůstat v teple, nejlépe zalézt do postele a po čase opakovat.

dericcaster*
hodnocení

0x

Známé pořekadlo praví: neléčená rýmy týden, léčená sedm dní. Něco na tom asi bude. Ale abych byl upřímný, tak osobně se vždy začnu ládovat B-komplexem a vitaminem-c a to jak šumivým tak i v ovoci a mám pocit, že rýma rychleji ustoupí, nebo aspoň proběhne v klidu...

strazce*
hodnocení

0x

Pro všechny zdejší radily:

Léčená rýma trvá sedm dní

Neléčená rýma trvá týden

Platilo a vždy bude platit!

strazce:

platilo to jen pro pohodlné lenochy a nevěřící tomáše :D

pb®
hodnocení

0x

Rýmy se rychleji nezbavíte, ale můžete se zbavit na chvíli ucpaného nosu použitím kapek do nosu (Otrivin, Nasivin, Olynth, Sanorin atd. atd.), ale nepřesáhnout předávkování, pak naopak nosní sliznce ještě víc opuchne. Otok nosní sliznice snižují i hypertonické mořské vody, třeba Quixx a na stejném principu působí i ten výplach nosu slanou vodou.

katerinka*
hodnocení

0x

Jedna věc je zbavit se rýmy, druhá věc je udýchat závod. Jako bývalá aktivní sportovkyně mám pár fíglů na oboje. V případě, že je člověk malátný a má první příznaky nachlazení, může ještě absolvovat závod, zápas, nebo jakoukoliv sportovní aktivitu, když užívá Paralen Grip nebo něco na podobném principu. Paracetamol je proti bolesti a teplotě, tablety dále obsahují kofein, který udrží člověka soustředěného a zahání malátnost. Samozřejmě že to není lék a Váš závod může klidně skončit tím, že budete mít druhý den nachlazení ještě o hodně horší. Ale sportovci jsou magoři a vím, že je to pro ně snesitelné riziko. Na otok sliznic zabírají antihistaminika jako je Zyrtec, ale někdo je po něm ospalý, takže před závodem je to lepší nezkoušet, pokud nemáte už jinou zkušenost z dřívější doby.

Na vyléčení rýmy se nabízí několik "babských" receptů, ale sama je mám vyzkoušené pouze se střídavým úspěchem - někdy ano, někdy ne.

Někdy se povede bacily z těla vyhnat za kratší dobu nadměrnou konzumací česneku. Rozetřený česnek s jablkem (jinak se moc jíst nedá) se konzumuje v průběhu dne víceméně při každé příležitosti. Někdo k tomu radí ještě cibuli a med. Jak říkám, jednou nebo dvakrát jsem tím zahnala nachlazení během asi dvou dní, teď mě ale třeba drží už několik týdnů a nic nepomohlo.

Další babský recept je zázvorový "čaj". Zázvor koupíte v supermarketu, na půl litru vody stačí kousek velký asi jako poslední článek palce, nastrouhat na jemno, zalít horkou vodou. Po zchladnutí na pitelnou teplotu přidat med a citrón. Osobně jsem to zkoušela jen tento týden a nepomáhá to, ale bratr na tento čaj přísahá, že ho vždycky vyléčí.

Třetí varianta je opět sportovní a má co do činění s tím, jak oslabené tělo reaguje na infekci. V dospělosti a při sedavém zaměstnání máme zhoršenou imunitu a ani nachlazení už není, co bývalo. Nemíváme teplotu a o to déle se pak léčíme, hlavně když při tom chodíme do práce. Na to má recept jeden můj kamarád, bývalý triatlonista a běžkař. Pořádně se obléct a jít si ven zaběhat. Buď to vypotíš, nebo lehneš s horečkou a vyležíš to.

stirecek*
hodnocení

0x
Všechny odpovedi zde řeší jen následky ale ne příčinu. Rýma vzniká ve streve nevhodnou stravou, která zahlenuje . Nejrychlejší řešení na rýmu je kysané zelí a zároveň vynechat hlenotvornou stravu. Vyplachování nosu slaným roztokem následně uleví a zrychlí regeneraci sliznice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]