Nejste přihlášen/a.
Otec zemřel před dvěma roky.Bratr se nastěhoval k matce .Odhad domu mých rodičů byl asi 3 000 000 kč. Bratr je také majitelem bytu 3+1 v Olomouci.Ten nyní pronajímá.Oba dva jsme se vzdali práva na dědictví po otci ve prospěch matky.Bratr nyní začíná dům rekonstruovat v dosti velkém stylu.Nová okna,nová střecha, zateplení,zbudování další bytové jednotky.Tím pádem cena domu radikálně vzroste.Nevím jak jsou s matkou domluveni,ale rozhodně ne nějakou smlouvou.Natolik ji znám.Myslíte,že mám právo po matčině smrti (je vážně nemocná)alespoň na polovinu původní odhadní ceny domu,nebo bych mohl vysoudit víc,když bratr začal dům rekonstruovat,aniž by mu patřil? Děkuji Mirek
Podel mne, dům je matky a do dědictví by přešel tak, jak je. Pokud nebude závěť, dědictví se rozdělí rovným dílem mezi dědice ze zákona, ve vašem případě zřejmě napůl mezi vás a bratra. Vysoudit by, podle mne, mohl nanejvýš váš bratr s tím, že on dům zhodnotil na vlastní náklady (možná, ), základní děfění je půl na půl.
V případě existence závěti je ovšem situace jiná.
A navíc má vstoupit v platnost nový zákoník. který by ale, pokud vím, neměl mít vliv na dědění ze zákona.
Dobrý den, netroufám si dát přesnou odpoveď. Nejlépe se obrátit na právníka. Pochopil jsem, že matka je nyní jediným vlastníkem domu. Váš bratr tam bydlí (Vy ne) a má na ní vliv. Možná dosáhne (dosáhl) i toho, že mu matka dům daruje a Vy nebudete dědit nic. Může být i závěť a "vylepšená" ve prospěch bratra. Budete si muset o tom s bratrem i matkou promluvit. A také si hlídejte zápis v KN (přes internet).
Ale, to už by bylo pozdě. Jenže Vy už uvažujete o soudní při s bratrem, tak ty vztahy nejsou dobré už teď.
Zdravím!
Za dané situace je pravděpodobné, že bratr bude na matku působit tak, aby mu darovala nemovitost a nebo alespoň podíl na nemovitosti. Matka také může učinit ve prospěch bratra závěť - pak byste mohl uplatňovat nárok neopominutelného dědice. Pokud matka nic takového neučiní, budete s bratrem dědit rovným dílem, přičemž bratr může uplatnit do dědictví pohledávku z titulu bezdůvodného obohacení ( pokud tato pohledávka nebude promlčena) - t.j. mohl by uplatnit přímé náklady na zvelebení nemovitosti matky. Nejlepší je ovšem se v rodině domluvit. Nynější právní úprava opatření pro případ smrti považuje za neplatné, ale od 1.1.2014 podle nového občanského zákoníku bude písemná dohoda uzavřená ještě za života zůstavitele platná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.