Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce a odpracované roky

Od: pavelka897 odpovědí: 1 změna:

Dobrý den. V dubnu mi bylo 58let. Odchod do duchodu mám předepsán v 63letech. Ted jsem momentálně na uřadu práce jako nezaměstnaný. Podporu mužu pobírat 11měsícu. Práci nemohu sehnat jak to bude s výpočty předčasného odchodu? Nebo jaké jsou jiné možnosti? Děkuji.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Doba, po niž budete pobírat podporu, se Vám přičte k odracovaným rokům. Je-li Váš důchodový věk 63 let, můžete do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech.

V případě předčasného důchodu se bude důchod krátit o každých (i započatých) 90 dnů, o něž do důchodu odejdete dříve.

Proto by bylo dobré si od ČSSZ vyžádat osobní informativní list důchodového pojištění (IOLDP), z něhož zjistíte, co vše má ČSSZ evidováno, co byste ev. ještě musel doložit a kolik máte odpracovaných let.

Bývá lepší o předčasný důchod požádat o něco později (ne celé 3 roky před dosažením důchodového věku), aby se důchod kvůli např. 20 dnům nekrátil o dalších 90 dnů.

Přesné informace zjistíte na "své" OSSZ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]