Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na nemohoucnost

Od: leontynka1 odpovědí: 7 změna:

Mojí mamce umřel manžel. Mamka je invalidní a manžel /nebyl to můj otec/ na ní pobíral příspěvek 3500 za to, že se o ni stará. Má už přes 80 let a téměř nevidí. Hned přiběhla bývalá manželka jeho syna /čili nikdo z rodiny/ s papírem, který jí mamka podepsala, že se o ní bude starat. Bohužel mi /3 dospělé děti/ to nevidíme růžově. Peníze sice budou chodit mamce, ale ta ženská se tím pádem dostane do jejího bytu /třeba pod záminkou že chce uklidit/. k jejím penězům /babi já vám nakoupím/ a teď po ní dokonce chtěla i klíče. Mamka se jí bojí /to mi řekla/. My jsme sice 3 dospělé děti, ale bydlíme daleko a máme vlastní životy a rodiny. Mamka nechce odejít ze svého bytu /vzal by si jí k sobě kdokoli z nás/ a nejbližší z nás to má 100 km a auto nemá. Jak to vyřešit? Maminka je svéprávná, ale na naše rady nedá. Brzy může přijít jak o peníze, tak i o majetek. Co by bylo nejlepší udělat? Možná když přijedeme všichni 3, tak jí ukecáme.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vaše maminka pravděpodobně dostává příspěvek na péči. Ten je určen k tomu, aby si zaplatila péči, kterou potřebuje. Peníze nesmí použít pro jiný účel - šlo by o zneužití příspěvku a hrozí jeho odebrání. Pokud nevěříte osobě, která by péči chtěla poskytovat, doporučuji využít pečovatelské služby. Obraťte se na sociální odbor příslušného městského úřadu a podejte žádost o poskytnutí terénní pečovatelské služby.

doplněno 09.05.13 07:31:

Opravím Ivzez: Na základě příspěvku na péči může péči poskytovat osoba blízká, asistent sociální péče nebo poskytovatel sociálních služeb s registrací. Asistent sociální péče je fyzická osoba, která není osobou blízkou (sousedka, přítelkyně apod.). Příjemce příspěvku musí s asistentem sociální péče uzavřít písemnou smlouvu o poskytnutí pomoci (na rozdíl od osoby blízké, u které smlouva není nutná). Náležitostmi smlouvy je označení smluvních stran, rozsah pomoci, místo a čas poskytování pomoci a výše úhrady za pomoc. Doporučuji sjednat i výpovědní lhůtu. Asistent sociální péče nemusí absolvovat žádný kurz nebo školení. Kurz podle zákona č. 108/2006 Sb. v platném znění musí absolvovat m.j. pracovnice v sociálních službách, což zmíněný asistent není.

iz*
hodnocení

2x

K čemu ji chcete "ukecat"? Aby se o sebe starala sama, když skoro nevidí? Podle mne je to dost náročná situace.

Vy se o maminku kvůli vzdálenosti starat nemůžete a osoby, která je ochotna se o maminku starat, se maminka bojí.

Víte, proč se jí bojí? A proč osobě, které se bojí, něco podepisovala?

Mohli byste zkusit zajít na sociálku a poradit se, jak by bylo možné v této situaci postupovat.

Podle mne je možné podepsanou smlouvu vypovědět a uzavřít ji s pečovatelskou službou, kterou by Vám doporučila sociálka.

doplněno 08.05.13 15:31:

PS: Kdyby maminka zmíněné osobě důvěřovala (Vaše nedůvěra nerozhoduje), těžko dosáhnete nějaké změny.

hodnocení

2x

Nejsem si jistá, jestli máte oprávněnou obavu. Jestli se paní o vaší maminku bude starat a vy ne, o co vám jde? O pár starých, nepotřebných věcí, které mají hodnotu jen pro majitele? Přesněji citovou hodnotu. Byl byste raději, kdybyste mamku šoupl do domova? Neříkejte, že byste se doma uskrovnili a mamku k sobě vzali. Není to jen o místě na spaní a talíři teplého jídla. Je to o žovotě, nejlépe ve svém domově, mezi svými věcmi. Myslím si, že byste si takovou paní měli předcházet a mamku uklidňovat, až si na ni bude stěžovat. To si pište, že časem nastane ponorka a mamka nebude spokojená. Ale sama nemůže být. Znáte lepší řešení? Lepší řešení pro ni, ne pro vás? ;) Musíte si uvědomit, že slovo majetek je velmi subjektivní pocit. Mí rodiče měli velmi dobře zařízený třípokojový byt ve svém domě. Mám z něho jen tři obrazy. K ničemu mi nebyl ani nábytek, ani nádobí, ani nic jiného. Abych byla spravedlivá, také pár knížek, včetně té maličké, ze spořitelny. ;)Hotové peníze nějakým způsobem, nejlépe heslem zabezpečte. Požádejte sociálku o kontroly sociální pracovnice. A snažte se mamince volávat, aslespoň co druhý den, každý z vás. Paní můžete kdykoliv vypudit, když zjistíte nepravosti.

leontynka*

Nic jste nepochopila. Třeba sestra je v důchodě a stejně se stará o nemohoucí tchýni ve velkém domě. Švagr podniká, takže by nebyl problém. Bratr má 3+1 po rozvodu sám pro sebe a je v důchodě - v plné síle, takže taky bez problémů. U nás by to taky šlo. S paní už dřív byly problémy. Jakej má důvod se starat o cizího člověka? Jedině na tom vydělat. Mamka skoro vše zvládá, jen vařit už asi ne. Už jsme se rozhodli, že ji odvezeme. Lepší možnost není. Je úplně ve stresu z nečekaných návštěv a vyhrožování. Zatím se tam střídáme na návštěvách, ale to nejde do nekonečna.

iz*

Ještě mne napadá, že pokud nejde o rodinného příslušníka, měla by mít pečovatelka absolvovaný kurz pracovníka v sociálních službách (cca 155 hodin výuky plus praxe za c enu od cca 7.000 Kč).

Jestli kurz nemá, neměl by být problém s ukončením smlouvy.

doplněno 16.05.13 12:17:

@Bruno2:

Děkuju za opravu (já jsem to kvůli podpisu zmíněnému v dotazu brala jako smlouvu s poskytovatelem sociálních služeb).

leontynka*

Můžu poprosit kde tu informaci hledat? Nikde se o tom nepíše.

To nenajdete nikde, protože to není pravda; viz můj příspěvek výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]