Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Karpální tunely?

Od: milldova odpovědí: 7 změna:

Zdravím, už asi rok mě "trápí" taková maličkost. Někdy (někdy více často, jindy méně) mám mravenčení v dlaních. Někdy to trvá chvilku, jindy třeba hodinu. Hodně to je u konečků prstů, někdy na větší ploše dlaně. Nesouvisí to s nějakou činností. Stává se mi ti po ránu po probuzení, někdy když držím chvilku knížku v ruce, někdy jen tak "samo" když třeba sedím v tramvaji a s rukama nic nedělám. Je mi 26 a ca 7 let v kuse pracuji hodně na počítači. Napadly mě karpální tunely. Mohlo by to být ono? Nebo co jiného? Žádné jiné obtíže nemám. Je to obdobný pocit jako když si přesedíte nohu, jen to trvá déle. Na jakého lékaře se v případě podezření na KT obrátit? a pokud by to bylo ono, může mi někdo jen popsat zákrok, rekonvalescenci atp.? Díky moc :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Z paže do ruky, přes karpální tunel, vede mnoho nervů. Jakmile stále stejným způsobem přetěžujete zápěstí, trpí všechny úpony, šlachy, které do ruky vedou. Pod nimi napříč, je takový pásek, úpon, který svazek nervů chrání. Stále stejným namáháním se šlachy začnou chovat jinak a tlačí na pásek-úpon a ten oteče, zduří a přitiskne celý svazek nervů. Z toho jsou vaše problémy.;)Když se toto neřeší včas, musí nastoupit operace, která karpální kanál upraví. Předejít tomu můžete dobrou gelovou podložkou, střídáním polohy ruky, rehabilitací, ke které patří i tejp. Jestliže máte možnost si tejp nechat nalepit, udělelte to. Jen se nesmíte tvářit za hrdinu a bolest překonávat, tvar úponu by se mohl nenávratně změnit a pak byste musel s rukou k chirurgům.*hej*

finer
hodnocení

0x

Záleží ještě na tom, které prsty Vás brní. Karpálním tunelem prochází n. medianus, který inervuje oblast prvních dvou a půl prstu na dlaňové straně ruky (tedy palec, ukazovák a půl prostředníku). V případě, že Vás to brní i na jiném místě, to bude pravděpodobně problém v krční páteři (odkud tyto nervy odchází). Píšete, že hodně sedíte, je tedy pravděpodobné, že budete mít s páteří problém. Bohužel bez dalších informací Vám o moc více neporadím, ale pokud je to od krční páteře, tak by Vám mohl pomoci i dobrý fyzioterapeut.

ar*
hodnocení

0x

Nechte se objednat na EMG, kdy vám zjistí jestli jde o "karpály"

Vyšetření není bolestivé, v podstatě vám postupně na prsty budou přikládat elektrody a pustí elektrický impuls. Pak to v prstu jakoby škubne a na monitoru se objevý nějaký graf, ze kterého si lékař opíše nějaké hodnoty. Popravdě moc jsem tomu nerozuměl co to tam opisuje. Já jsem toto vyšetření prodělal v březnu po urazu zlomeniny palce. Jinak velmi podobné problémy jako popisujete. Výsledek, no dokud to člověka nebudí bolesti v noci, na operaci to ještě není.

Jen pro doplnění finer se plete s tím medianem, ten "ovládá" 3,5 prstu (palec, ukazovák,prostředníček a polovinu prsteníčku) maliček a 1/2 prsteníčku "ovládá" ulnar.

Nakonec vám vytiskou takový to nález, ze kterého je to pro laika ůplně jasné.*smich*

doplněno 08.05.13 11:54:

finer " Vy tady již vyloženě mystifikujete " To my teda vysvětlete v čem. My se tady bavíme o problémech s karpálním tunelem a ne o svalech. Mravenčení bude problém s nervy a ne svaly. Jak jste jistě mohl zaregistrovat, ovládá jsem napsal do uvozovek.

Jak jsem psal njeprve vyšetření na EMG, kde zjistí jestli je problém v karpálech nebo jinde. Byť používáte odborné lékařské termíny aby to vypadalo důvěrohodněji, nic to nemění na tom, že pletete jablka a hrušky.

Karpální tunely?
finer

Ano, co se týče senzitivní inervace, n. medianus inervuje 3,5 prstu, co se však týče motorické inervace (konkrétně inervace m. flexor digitorum profundus - sval, který ohývá prsty), tak ovládá právě část pro 2. a 3. prst (tedy dva prsty), takže se sice omlouvám, trošku jsem to pomíchal, ale Vy tady již vyloženě mystifikujete.

Já jsem právě měl podobné problémy, a bylo to způsobeno útlakem nervů, odstupujících z krční páteře (konkrétně plexus brachialis, pro hnidopichy). Pomohla mi právě fyzioterapeutka. A i v případě, že to je zánět karpálního tunelu, tak pokud nemáte opravdu velké bolesti, lékaři se budou snažit o konzervativní léčbu.

finer

Vaše mystifikace spočívá v právě v tom "ovládání" (které jsem, mimochodem, napsal do palců a ne do uvozovek). Podstatné je, že pokud se podíváte právě na vaše EMG, což je to metoda, která zkoumá právě biosignály vycházející ze svalů. Takže ano, bavíme se tu o svalech. Možná to nevíte, ale kromě senzitivní úlohy mají nervy i úlohu motorickou, tedy inervaci svalů. Karpálním tunelem prochází nervus medianus, který inervuje svaly jak na předloktí, tak v samotné ruce a podílí se i na její senzitivní inervaci. Spolu s ním tam však prochází šlachy několika svalů. Nejčastější choroba karpálního tunelu, je jeho zánět, který vzniká právě otokem jedné z těchto šlach, což pak n. medianus utlačuje (proto mravenčení, tedy porucha senzitivity, ale také porucha motoriky svalů, které intervuje). Uznávám, lékař zatím nejsem, ale na používá lékařských termínů mám plné právo. Teď, když jsem Vám nastínil problematiku, můžete mi, prosím, říci, jak "pletu jablka a hrušky"?

aroff

Jsem rád, že víte přesněji než já ,které prsty mě mravenčí. Z pacienta, rázem téměř lékař *smich*

No nic, tazatelce jsem napsal kam se nechat objednat a ot tu šlo.

finer

Ale pozor, já jsem nikomu nepsal, co ho mravenčí. Stejně tak jsem nikdy neříkal, že jsem pacient. A rázem ne, k dostudování medicíny vede dlouhá cesta. Dle mého názoru by se měla tazelka poradit předně se svým praktickým lékařem, z takto strohých informací nelze soudit, co jí přesně je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]