Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci zaměstnat osobu na ÚP povinnosti

Od: lukasek78 odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, potřebuji poradit. Jsem OSVČ (Živnostník) a chci zaměstnat osobu, která je vedena na úřadu práce.

Pracovní úvazek by byl ( dohoda o provedení práce ) měsíční výplata by byla 9 800,-Kč. Chtěl jsem se zeptat jestli platnost smlouvy mohu dát na dobu neurčitou, nebo aspoň od 01.05.2013 do 01.12.2013.

Když je to příjem do 10 000,-Kč, tak nebudu platit za zaměstnance pojištění že? Dále mě zajímá jestli musím na Finanční úřad a pokud ano, tak co tam mám přinést a jaké další povinnosti mám.

Dále mě zajímá, jestli můj zaměstnanec, když bude mít u mě tuhle práci, tak jestli musí něco přinést na ÚP nebo se i z úřadu práce odhlásit.

Předem děkuji za rady atd!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

DPP není pracovní smlouva, nýbrž dohoda o práci konané mimo pracovní poměr. DPP můžete klidně uzavřít do 31. 12. 2013, ovšem už ne od 1. května (nelze uzavřít zpětně.)

Na základě DPP pro Vás může zaměstnanec odpracovat maximálně 300 hodin v jednom kalendářním roce.

Z DPP s odměnou (výdělek/mzda je jen při pracovní smlouvě) do 10.000 Kč hrubého měsíčně se neodvádí sociální a zdravotní pojištění.

___ Uchazeč o zaměstnání smí během evidence na ÚP vykonávat jenom tzv. nekolidující zaměstnání. Tzn., zaměstnání s výdělkem/odměnou do 4.000 Kč měsíčně.

Zaměstnání nesmí uchazeči bránit v hledání nového zaměstnání a v poskytování součinnosti úřadu práce.

Uchazeč o zaměstnání musí nekolidující zaměstnání oznámit a doložit (předložit písemnou DPP) nejpozději v den nástupu do zaměstnání.

Pokud odměna překročí zmíněné 4.000 Kč, musí se sám odhlásit z evidence na ÚP, případně jej ÚP sám vyřadí z evidence.

V takovém případě si bude muset zaměstnanec muset platit zdravotní pojištění (1.080 Kč měsíčně).

Protože se z DPP nebude odvádět sociální pojištění, nezapočte se zaměstnanci takto odpracovaná doba do odpracovaných let z hlediska nároku na starobní nebo invalidní důchod ani z hlediska nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Z téhož důvodu nebude mít v případě nemoci nárok na nemocenské.

doplněno 06.05.13 02:28:

Vy se samozřejmě budete muset přihlásit na FÚ jako plátce daně z příjmu a k povinnému úrazovému pojištění zaměstnavatelů. Nejsem si jista, jestli uvešla v platnost povinnost vstupní prohlídky i pro dohody.

kangaroo*
hodnocení

0x

Pojištění zdravotní a sociální platit budete muset cca 2500+1100Kč+plat.

Nebo jsou nějaký převratný změny za 1/2 roku?

doplněno 05.05.13 22:06:

Jo dohoda o práci, tak tam asi jo :)

doplněno 05.05.13 22:11:

Dohoda o provedení práce je na 100hodin a asi max. 3 měsíce. To nevim jestli to úřady zbaští. Takhle by to pak mohl dělat každý zaměstnavatel se svými zaměstnanci.

monika211
hodnocení

0x

Pokud je někdo evidován na ÚP a vydělá si měsíčně víc jak 4000,- kč, tak se musí z úřadu odhlásit. Moje vlastní nedávná zkušenost.

lukasek78
hodnocení

Děkuji, ale mě se zda, že Zdravotní a Sociální pojištění z výdělku do 10tis se neplatí ne? Když je pracovní smlouva ( DPP )

pt®
hodnocení

0x

Ale ten Váš zaměstnanec si bude muset platit sám zdravotní pojištění a kromě toho se mu doba nepočítá do odpracovaných let. To mu moc nepomůžete, akorát sobě. Já bych na DPP nepřistoupila. Ostatní Vám sdělí na OSSZ. - pt

lukasek78
hodnocení

Mému zaměstnanci nepomůžu? V dnešní době, když nabízím prací? Kdyby jste neměla práci, tak přistoupíte i na DPP, za 9800,-Kč měsíčně s minimální dobou v práci!

pearmonik*
Dneska je takova doba, v regionech s velkou nezamestnanosti se delaji vetsi prasarny. Treba brigady pres agentury,prace jako na full ale letet se muze ze dne na den a za min mzdu samozrejme. Zamestnavatele si dovojuji co jim zakon umoznuje,jedina moznost je se dobre ucit sbalit a jet z cr nebo do prahy.
pt®

Takže to dobře víte a využíváte toho. Pokud se jedná o mládež po škole, ať si takto třeba získají nějakou praxi, ale pokud je to člověk v letech, potřebuje mít odpracované roky do důchodu. Pokud chcete člověku pomoci, udělejte pracovní smlouvu a plaťte zdr. i soc. pojištění. Při tak malém výdělku to nebude takový majlant. - pt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]