Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ségra chodí s cikánem!

Od: ryba00 odpovědí: 32 změna:

Včera jsem zjistila, že má 14ti letá ségra chodí s cikánem! Nevím, co mám dělat, jestli to říct rodičům nebo ne. Jsme slušná rodina, nikdo nekouří, nepije, já a moji sourozenci jsme měli ve škole vždy vyznamenání, rodiče nás vždy vedli k zodpovědnosti a slušnému životu. Podle mě udělali chybu v tom, že ona je z nás 4 sourozenců nejmladší, takže ji nechávali volnější ruku než nám a vždy musela mít všechno to, co já.

Prosím o radu. Děkuji moc

zámek
administrátor uzavřel tuto otázku

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

10x

Rozhodně bych po osobních zkušenostech ji to zakázal.Syn si vzal Cikánku.Měl s ní syna a skončilo to po pár letech rozvodem.Ona byla pěkná,atraktivní.Ale zásadní nedostatek,nechuť k práci a lhaní a bezuzdné rozhazování.Po rozvodu se o kluka nestarala až odešel v 13 letech k tátovi.Ty vlastnosti,jako máma mu zbyly.Skončilo to v 15 letech,prohlásil,že on si bude řídit život sám.Nikdo mu poroučet nebude.Pak odešel,potloukal se po městě,kradl u příbuzných a práce nebylo nebezpečí,že by se u ní zdržel.Skončil po dvou letech v kriminále.To je cikánská výchova.A mohou si politici lhát,jak chtějí že se jedná o xenofobii.Převýchova možná není.

JABRAKA

yak*
hodnocení

6x

Prosím, neuraž se, ale rád bych upozornil na pár zásadních omylů: Tvrdíš, že jste slušná rodina a byli jste slušně vychováni. Tohle je velmi relativní pojem (antropolog by řekl "kulturně podmíněný"). Já se snažím a priori každého posuzovat pozitivně, takže pro mne jste určitě v mnohém slušná rodina, ale ne docela. Pro mě není slušný člověk (ne dostatečně vyspěle vychovaný), který soudí lidi podle skupinové příslušnosti. Vpodstatě bych mohl učinit totéž. Například přispěvatelka, co lituje, že Hitler nestihl vyhladit cikány, podobně jako několik vesničanů v mém novém domově, od nichž jsem slyšel totéž, je prostě odpad. Odpad naší společnosti úplně stejně likvidováníhodný, jako cikáni. Taková verbež, co je ochotná někoho nechat pozabíjet, nebo o tom jen mluvit, je největší ostudou naší země. Na druhém místě jsou to politici, podvádějící a kradoucí v miliardách. Teprve na třetím to jsou cikáni a SPOUSTA JIM PODOBNÝCH BĚLOCHŮ, kteří kradou, parazitují na dávkách, nemají standardní návyky a podobně. Nebudu ale odsuzovat přispěvatelku Hitlerovku a ostatní, co s ní více méně souhlasí až na ta tvrdá slova, šmahem. V něčem jiném je třeba slušná. Někomu třeba nezištně pomohla. (Samozřejmě jistě ne cikánovi, který marně hledal práci, jelikož ho nikdo nevezme :) Stejně tak je zbytečné, neinteligentní, ba primitivní, šmahem odsuzovat cikány, komunisty, kapitalisty, levičáky, pravičáky, nebo, jak je dneska v módě muslimy. Mohu říci, že jsem pár negativních zkušeností s cikány měl. Ovšem taky pár velice pozitivních. Krást je v Česku populární, z toho je směšné vinit jen cikány. Brát dávky a to třeba i neprávem, to dělá taky řada "bílejch". Mimochodem, zajímavý fenomen je, že ti bílí, kteří jsou cikánům nejblíže (inteligencí, výší vzdělání, výší výdělků apod) jsou většinou nejvíc proti nim. Opakuji, že tě/vás nechci urazit, ale pokusit se trochu usměrnit. Má ségra je úča, třídu plnou cikánů, a docela úspěšně z nich "vyrábí" po dobrém, s pochopením a úsilím, standardnější lidi. Ochlasta a kurva nemají moc schopností vychovat dítě jinak, než byli vychováni oni - a vyčítejte to těm dětem. Byla byste pravděpodobně taky kurvou, mít rodiče, jako oni. Přesto - je to až obdivuhodné - se někteří cikáni z takového prostředí vymanili. Však máme i cikána, co vystudoval práva. Nechodí tvá ségra s ním?

Takže, prakticky: Nejprve zjistit, KDO a jaký je ten její kluk. To dokážeš objektivně zjistit jedině, když se odprostíš od předsudků, že nezbytně bude špatný proto, že je cikán. Když už ji tak dobře hlídáš, oťukávej jí i budoucí bílé kluky - ti ji také mohou naučit fetovat a vše to, čeho se bojíš od cikána. Prostě u jejich vztahu platí stejná nebezpečí a nutné prekauce, jako u vztahu s bílím - podle barvy (ani slušného oblečení a slušného chování) nepoznáš, zda je opravdu slušný. Cikáni jsou (ne všichni, ale bohužel velká většina) grázlové, leč malí grázlové. Ti největší grázlové jsou velice slušní, dobře situovaní, důvěryhodní. Takže ...
Jinak se tu mimo téma odpovědi přiznávám otevřeně k tomu, že se hluboce stydím za svojí národní příslušnost ("čistý" bílý Čech), protože je to národ mnoha sráčů, z nichž je mi na blití, národ, kde je normální pro mnohé krást, pro všechny lhát a podvádět (považuje se to za nezbytné pro podnikání, nacházení zaměstnání apod), ale hlavně pro ten náš zaprděneckej pubertální rasismus, kdy si myslíme, že když jsme třicetkrát měli špatnou zkušenost s cikánem, víme, co jsou všichni cikáni zač. V tom případě, když jsem poznal řadu brunet, které byly úplně tupé, mám z toho odvodit nové klišé, že brunety jsou tupé? Anebo naopak blondýny? Učiním-li tak, dokazuji, že jsem přinejmenším ne příliš chytrý. (Chytrostí nemyslím to, co stačí na získání dobrých známek, tedy průměrná inteligence, obstojná paměť, trocha píle a dobré zázemí doma. Chytrostí myslím schopnost nezávisle přemýšlet, podrobovat úsudky svoje a okolí neustálému zpytování a přehodnocování. Generalizovat - tj. zobecnit opakované zkušenosti na celou množinu podobných situací či lidí - je náš pud, ale jen chabě nahrazující skutečné poznání. Generalizování je přirozené i u zvířat, takže chci-li se nazývat slušným člověkem, nejdříve bych se ho měl odnaučit a přistupovat ke každému tak, jak si dotyčný opravdu reálně zaslouží, nikoli jak soudím podle jeho způsobu mluvy, zaměstnání, politické příslušnosti či dokonce vrozených tělesných rysů, jako je barva kůže...)

výtka
Upozornění od administrátora 06. 05. 2013 13:08:22
Pokud jsem to správně přečetl a správně pochopil, mám jedno napomenutí za volená slova. Určitě šlo zvolit daleko vhodnější slova a urážejích slov se šlo zcela vyvarovat. Působilo by to daleko lépe, věcněji. Pozor tedy pro příště! Pro ostatní: výživné spekulace kdo co myslel a co ne/udělal smažu, protože jsou zcela mimo téma otázky. Neřeší tuto otázku a proto zde nemají místo. V otázce jak vařit čaj taky nepatří úvaha jaký olej lít do auta s kterým pro ten čaj pojedu.
martinaa*

Yak, v tom případě jsem tedy zavrženíhodný lidský odpad... což je mi líto, ale mám pro to své důvody. Ty říkáš, že všichni cigáni nejsou stejní. To je sice pravda, ale kolik z toho obrovského množství je slušných a pracovitých? Je to těžké minimum. Nevadí mi žlutej, černej, oranžovej, zelenej... ale cigán ano. Sice poslední dobou začínám jaksi nemít ráda i ty fanaiské muslimy, ale cigáni pořád vedou. Mnoh mých přátel bylo okradeno cigány, já sama též. Příteli nabourali auto, dalším známým ukradli okapy, propíchali gumy a tak bych mohla pokračovat ještě deset minut. Mamka dělá na pracáku, a kdo tam vyhrožuje, že jí cestou domů vyškrábe oči, že si na ni počká? Kdo jí ukazoval nůž za pasem? Ne, nikdy to nebyl bílej, ale vždycky cigán. V bývalé práci nám někdo vypáčil bránu a ukradl klíče, další den byla vyjradená pokladna. A světe div se, pár dní před tío incidentem se do domu, kde jsme vycházeli (bylo to podzemí), nastěhovali cigáni. U nás dělají jen bordel, plivou na lidi, řvou na celé město - a policajti koukají jinam.

Takže až jednou potkám slušného cigána, uznám to. Zatím se tak nestalo, a to jich tu máme požehnaně.

doplněno 06.05.13 13:51:

To doufám, že ne, protože neurážím, jen píšu pravdu*bum*Sice mám jednu tmavou kamarádku, hodnou a slušnou, ale nikdy neřekla, zda je cigánka (takže asi ano?)... nevím jistě. Ostatní státy si s nimi dovedou poradit, proto všichni odtáhli sem, kde mají pré a slušný občan nemůže skoro nic. Je ale pravda, že v případech, kdy chlap bránil vlastní majetek a dva cigány zastřelil, a kdy majitel sběrny vystřelil cigánce oko, když ho vykradli, byli oba osvobozeni.

A oprava - "fanatické" muslimy... "vykradená" pokladna... "tímto" incidentem

yak,berete mi to z ust,takhle vystizne bych to nenapsala.

bacik*
hodnocení

3x

to až dojedou všichni příbuzní i ze slovenska, to budete mít veselo,

koudalak*
hodnocení

3x

NO FUJ! *blee**sok*

Jsou jen dvě možnosti.

1. Zakázat jí toho cikána a tvrdě do toho vstoupit - riskujete že se šprajcne a nadosmrti bude trpět illuzí že to byl hodnej kluk a zrovna on jedinej byl jinej.

nebo...

2. Bubáka jí podstrkovat - vychvalovat jak je super žůžo a úžo, zvát ho na obědy atd. Puberťačce se to líbit nebude - ta chce vzdor rodině - tak ho sama nechá.

Každopádně rodiče to musí vědět! Jedna "chvilka" nepozornosti s opičkou a holka má život zkaženej!

pearmonik*
hodnocení

2x

mit socialne neprizpusobive ve svem okoli nebo rodine, to je vzdy hruza, tomu ze se zmeni veri jen kocabisti co s nimi nebydli a vidi je jednou za rok. Ale nerikam ze cigani jsou socialne neprizpusobivy, to uz by byl rasismus a to nema zakon rad

hodnocení

2x

Je mně smutno z výše uvedených příspěvků a názorů, kromě příspěvku p,"kralovny". Pokud budeme takto generálně jednat, i my _ jiné etnikum, má akutní šanci se ocitnout v podobné situace i z jiných důvodů. Z minulosti lidstva, jsme o tomto poučeni! - miro

olaf71*
hodnocení

1x

něco podobného jsme v rodinně řešili a vyřešilo se to samo. brzo zjistila, že to není cesta ke štěstí

doplněno 05.05.13 12:55:

*afro*

hodnocení

1x

Pokud je z cigánské rodiny - ať jde od něj pryč, určitě to probrat se ségrou nebo i s rodiči (je pod zákonem).

Pokud by byl adoptovaný už od raného dětství "normální" rodinou, mohl by být v pohodě.

Znám jednu bílou rodinu v okolí, co adoptovala maličkého cigánka, dnes je mu kolem 14 a je to v pohodě kluk, chová se normálně.

Ovšem s běžnými Róóómy nemám jedinou dobrou zkušenost. Jen ty špatné *stop*

však muj nazor je ten že to je jen o výchově.. když tě bude vychovávat opice tak z tebe bude taky opice.. tohle je prostě začarovaný kruh..

purple*
hodnocení

1x

A jaká tvoje sestra je? Je ještě nevyspělá, že by se dalo jejich chození považovat za dětské-vodění se za ruku, semtam pusa...nebo je spíš ten typ, kde by ses nedivila, kdyby spolu měli něco víc? Pokud ten první případ, tak si myslím, že to neni taková tragedie, protože tyhle vztahy většinou vydrží chviličku...druhá možnost by mě asi docela znepokojovala.

Rodičům bych to být tebou určitě řekla, mají právo to vědět a moct s tim dělat co uznají za vhodný, obzvlášť když je sestra ještě pod zákonem.

A souhlasím s výše uvedeným, že záleží, odkud pochází. Ne že bys měla bejt nadšená ze chodí s cikánem, byť ze slušný rodiny - třeba adoptovaným -, ale určitě by to bylo lepší než typickej cikán...

askmenow*
hodnocení

1x

Moje rada je: uklidni se. Záleží, jaký to je Rom. Ně každý je špatný a ze špatné rodiny. Pokud se jedná o nějaký nevydařený případ, jistě to sestra časem zjistí sama. Pokuid jí ho budete zakazovat, akorát jejich vztah okořeníte příchutí zakázaného ovoce a boj proti nepřízni okolí je semkne, rebélie k pubertě patří.

danecekdan*
hodnocení

1x

A co?

Pokud je to slušný kluk a je z podobné rodiny jako Vy, jaký je problém?

Každopádně nemějte strach, sestře je čtrnáct a toto jsou jen první záchvěvy, na které si za pár let ani nevzpomene.

Pokud jsou hoch a jeho rodina takový, jak je známe, určitě to rodičům řekněte - sestra Vám přes původní "nenávist" jednou poděkuje.

hodnocení

1x

Rybo a na cem vam zalezi vic?Na tom,aby se nereklo,ze segra chodi s cikanem,nebo na ni samotne?Vy na segru pouze zarlite...To,ze vubec s nekym chodi ve 14,je na muj vkus brzy,ale asi to tak dnes chodi.Jinak z vaseho papouskovani po rodicich me naskakuje husi kuze.Ale nemuzete za to,mela jste takovou vychovu.Snad je na case zacit myslet śama za sebe a dospet.Slusny clovek nepije,nekouri a co ostatni veci?Chcete merit slusnost?Podle ceho?Slusnost je velmi relativni pojem,u vas vychazi s predsudku a nejake pozy.

lidus*
hodnocení

1x

Sice je pravda, že bych jako rodič nejásala kdyby si dcera dovedla cikána, araba, číňana...ale neznamená to, že to nemůže být slušný člověk. Na chalupě má holka krásnou tříletou holčičku s černochem (oba lékaři) a nedovedete si představit na vesnici ty šílené předsudky, nevraživé pohledy na to dítě, bláznivé babičky (matky méně) co zakazují svým vnukům s tím děckem kamarádit a obchází rodinu obloukem. Romové u nás v paneláku žijí a znám obě rodiny 30 let, kéž by všichni tzv. bílí byli tak slušní. Ovšem na Cejl a Bratislavskou, kde žijí ti horší, bych se po setmění nevydala.

je to tak.. jenže člověk jde přes město a 90% potkává ty nevychované opice co po sobě ječí přes celé náměstí, v tramvajích jsou neurvalí, sprostí jak dlaždiči, člověk má strach aby ho neokradli atd.. a při představě že něco takového dotáhne muj potomek domů, tak bych ho jistotistě přerazil... na druhou stranu znám pár takových, kteří kdyby neměli tmavší kůži, tak nemaji s ciganama nic společného..to jsou ale ty světlé vyjímky..

pt®
hodnocení

1x

"ryba00", a co? Kolik je klukovi roků? Studuje nějakou školu? Třeba z něho bude právník, nebo inženýr. Možná ségra začíná brzo a o tom by rodiče měli mít přehled. - pt

doplněno 06.05.13 11:28:

"ryba00", mimochodem si myslím, že otázka je položene svévolně a provokativně a, že se u odpovědí bavíte. - pt

hop®
hodnocení

1x

"Jsme slušná rodina", tvrdíte. A ten Cikán určitě není slušný? Jen proto, že je Cikán? Kouří, chlastá, ve škole propadá, není zodpovědný a nevede slušný život? Neodsuzujte člověka, jedince, jen proto, že má jinou barvu pleti než Vy.

Vím, že mezi Cikány je více průserářů než mezi bílými, ale to neznamená, že by každej bílej byl svatej a každej Cikán byl šmejd!

Jestli mají Vaši rodiče podobný negativní názor na Cikány, raději jim to neříkejte, mohla byste pokazit třeba rozumný vztah, o zklamání důvery Vaší sestry k Vám ani nemluvím...

takjan*

Smutné. Co řici jiného

lidus*

Krásně jsme se tu milí rádcové zhádali, někteří se naštvali tak, že dali "výpověď" (škoda kvalitních rádců) a nejsmutnější na tom je, že RYBĚ je to šumafuk, pobavila se a to ji stačí. Poslední dobou si všímám spousty dotazů co vůbec dotazy nejsou a kompletně jsou výmysl, bohužel až tu bude nějaký zoufalý člověk co bude chtít skočit z mostu budu já mít problém mu věřit.

výtka
Upozornění od administrátora 07. 05. 2013 14:40:39
i hypotetická otázka může pomoci dalším s podobným problémem, nezatracoval bych ji. Pokud má smysl, má smysl se jí zabývat.

hodnocení

0x

je mladá a je třeba doufat že dostane rozum *cert*

skus jí rozumně vysvětlit že sou i jiní kluci :)

kangaroo*
hodnocení

0x

Hlavně ať jí neudělá dítě.

kralovnaevzenie*

prominte ale nemuzu souhlasit ani s jednim vyse uvedenym prispevkem ...tohle vsechno je jenom jedna velka generalizace. Jak muzete vedet, ze to neni slusny clovek? Jenom proto, ze je prislusnikem nejake mensiny, neznamena, ze nese vseobecne charakteristiky ...jen muj nazor...a rada tazateli...zkus toho cloveka prvne poznat, driv nez ho odsoudis

pearmonik*

je to o statistice,kdyz mam na vyber dve diry a kdyz dam do jedne ruku tak mi ji urizne na 99% a druha na 1%, tak kdyz budu muset vzdy si vyberu to 1%, podivejte se kolik romu je ve veznicich, to je pokoukanicko, vic nez neromu

olaf71*

já osobně jsem odpověděl ze zkušenosti, ne z předsudku. a k tomu poznání - musí také poznat celou jejich rodinu

kangaroo*

Já taky nepíšu o nějakém názoru z novin a TV. Cikáni jsou "někteří" fajn do doby než se jich spojí více nebo poznáte jejich celou family. A nejvíce to musí od*rat právě slušná rodina, která by se jim nepostavila. Vemte si, že jí bude za chvíli 15 on jí bude několik měsíců snášet modré z nebe ona ho bude milovat a narozením dítěte se v takové rodině skvěle uchytí a bude je vysávat. Nebudeme si nalhávat, jak dneska chudí kluci k bohactví přijdou s dětskou pojistkou :(

hodnocení

0x

Nemám rád rasismus a barevný!

Znám již jen jednoho cikána co je dobrý člověk-se soukmenovci ani s rodinou se nestýká, nevím jak dnes (firma krachla-dělal přidavače) ale ještě před rokem dopráce když dovolovalo počasí tak na kole asi 2x7km,večer doma tréninkově kolem 15km běh,po celodenní dřině,vulgární slovo z jeho úst jsem neslyšel za 15 let snad ani jedno.Žel je to výjímka potvrzující prvidlo,že jsou ...

Druhý vypadal taky že je OK ale když došlo d jistých situací tak zareagoval jako 99,999% ostatních!

Doporučení-pokusit se poznat dotyčného a jeho rodinu,ale v tomto věku ,nevíme kolik je mu roků, radikální zákaz jejich scházení se!

markkko*
hodnocení

0x
Doufam ze si sestra vybrala tu jehlu z kupky sena a ze bude mit stesti a ze neotehotni hned. Znam jednoho cikana kterej fakt maka a dobre se stara o rodinu ale ted zije v gb. Hodne stesti!

hodnocení

0x

Říct to rodičům a Zatrhnout! to včas.Je to prostě jiná mentalita a měla by se holka řídit heslem,,svůj k svému,,.Neříkám,že jsou všichni špatní a zlí,ale ti dobří ,to jsou opravdu ,,bílé vrány,, a v mém okolí znám jen jednu rodinu-ta je ale bez dětí a ti jsou oba O.k.,oba pracují po celou dobu,co tu bydlíme-asi 25 let a se sousedy dobře vycházejí.

ruze-tak jina mentalita je to urcite.ale prikazy jen situaci zhorsi a efekt bude opacny.Ale proc dotycnou prave pritahuje onen chlapec?Mozna ji imponuje volnost mysleni,na nic si nehrat,coz doma je evidentne naopak.A nebo proste ma smysl pro pritazlivost k nemu,nekde v genech ulozenou.Sami nekdy nevime,proc,nas protejsek pritahuje.Jeste ale jina mentalita nemusi znamenat,ze je to odpad.Nejsem zastancem a mam jen ty nejhorsi zkusenosti s Romy,ale rozum mi rika,ze neni spravne celit predsudkum,soudit cloveka,jen proto,ze je nekdo tmavsi.Jsou i vyjimky-----Pro tazatelku:Jestli sestra je spis srdcem k mentalite Romske,zakazat ji nemuzet,stejne driv nebo pozdeji,by si nasla podobneho.Pokud vsak je tento vztah omyl,na to brzy prijde sama.tady jde spis o to,aby neotehotnela a bavit se snad muze skym chce,neni nesvepravna?

abcd*
hodnocení

0x

Ahoj,

moc se mi nelíbí odsouzení od ostatních rádců.

Jestli jste si se sestrou aspoň trochu blízké, tak za ní zkus zajít, říct jí že to víš a promluvit si s ní. Nepoučovat, nenadávat, neshazovat toho kluka (!) a uvidíš co ti řekne. :) Může to být jeden z těch výše zmíněných, ale taky to může být vyjímka a ty mu jenom křivdíš. Rodičům bych to zatím neříkala. Dokud nevíš jak to přesně je, tak mi to přijde jako podraz.

Pokud si sestra bude stát za tím, že je to hodnej a slušnej kluk, tak se přece nemusí stydět říct o něm rodičům a případně ho představit. :)

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]