Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondolence po čase

Od: jenyk® odpovědí: 7 změna:

Přátelé, dozvěděl jsem se až po několika měsících, že jednomu kamarádovi zemřel otec. Je vhodné napsat klasickou kondolenci až po několika měsících? Navíc, když na něj nemám klasickou adresu, ale jen email? Pocitově mě to nějak nesedí, ale zase bych nerad dělal mrtvýho brouka, zvláště, když jsem zemřelého dobře znal.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

2x

Já mám jiný názor než rádci výše, nechala bych to na případné osobní setkání... Takhle mi to přijde trošku jako rýpání do jizev.

hodnocení

1x

tak úplně klasickou určitě ne, to by vypadalo blbě (a navíc mailem), ať už to bude ve formálnějším, nebo civilnějším stylu i obsahu (podle toho, jak se znáte), tak bych napsal v první řadě nějaký (třeba jen pár slov) vysvětlení, že se ozývám až teď, taky bych napsal pár slov o tom, že právě neposílám klasickou kondolenci, protože ani nemám adresu, a pak teda buď více méně formálně, nebo naopak míň -to už musíte odhadnout vy, co tak bude vhodný- bych nějakou soustrast, lítost, podporu atd. vyjádřil;

ale pozor - "dozvěděl jsem se až po několika měsících" může taky znamenat, že vám to kamarád prostě sdělit nechtěl (pokud jste během těch měsíců byli ve styku, tak je to cca jistý) - dneska je celkem normální, že si lidi nepřejí veřejný pohřeb, dokonce neposílají ani úmrtní oznámení před pohřbem, no a lidem, o kterých si myslí, že se jich smrt daného člověka netýká, neposílají ani žádné dodatečné oznámení (nebo ho neposílají vůbec - s tím by třeba většina lidí nesouhlasila, ale i to se -ne zas tak výjimečně- děje) - v takovém případě si dejte rozhodně pozor, aby ta kondolence od vás nevypadala jako výčitka, že jste žádné oznámení nedostal (teda pokud to jako výčitku nezamýšlíte) - a pokud jste spolu od otcovy smrti byli (ještě ke všemu víckrát) ve styku, tak bych se já radši na jakékoliv kondolence vykašlal, ale při nějaké vhodné příležitosti (bude-li) bych se zmínit mohl (něco jako "dozvěděl jsem se, že ti umřel otec" - nějaká reakce bude následovat, a bude vyřízeno a jasno)

martinaa*
hodnocení

0x

Lepší pozdě, než dělat mrtvého brouka, jak jste sám napsal.

Také bych ji poslala,není podstatné kdy,podstatné je,že jste si vzpomněl.A,že to bude na mail?Je to vada?Neeee...

hop®
hodnocení

0x

Určitě kamarádovi napište, sdělte mu, že se k Vám ta smutná zpráva donesla až nyní, použití e-mailu podle mne není žádný problém.

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s Askmenov: Pamatuji si, jak mi bylo, když mi zepřela maminka. Kdyby mi tehdy někdo po několika měsících poslal kondolenci, znovu by byl oživil tu největší bolest...

narf
hodnocení

0x

Příjde na Váš vztah k tomu otci. Jestli byl bližší a kmamarád to ví, poslala bych kondolenci s vysvětlením, proč tak pozdě. Jestli je to jen zdvořilost ke kamarádovi, nechala bych to asi na ústní příležitost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]