Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autorská práva na staré knihy

Od: petr123* odpovědí: 1 změna:

Mám doma pár skoro 100 let starých odborných knih, které by myslím i v dnešní době řadu lidí zaujaly. Pochybuji že od té doby někdy znovu vyšly, jsou z oborů které jdou stále dopředu a z dnešního pohledu jsou neaktuální a zastaralé - ale i to je právě činí zajímavé. Přemýšlím že bych je zpracoval a do elektronické podoby a zveřejnil na internet, případně i v omezeném měřítku vytisknul, ale nejsem si jistý jestli je to právně v pořádku...

Nevíte jak je to s podobnými knihami, kdy na ně propadnou autorská práva a kdy dají se takto zveřejnit? Že by se mi dnes po tolika letech podařilo najít nějakého žijícího potomka autorů nebo tiskárny pokládám za nepravděpodobné, to by vyžadovalo nejmíň Colomba. Přece jen mezi tím už byly dvě války, německá okupace a znárodňování...

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Podle článku o Karlu Čapkovi vyplývá, že autorská práva končí po uplynutí 70 let od smrti autora. Dříve to prý bylo 50 let. Ale pro konkrétnější odpovědi jsem stáhla adresu autorského odboru Ministerstva kultury, kde najdete potřebné informace a je tam i možnost poslat konkrétní dotazy. Možná by bylo dobré s některou knihou navštívit nějaký renomovaný antikvariát a pozeptat se na hodnotu tohoto díla. Ale to je na Vašem rozhodnutí. *cteni*

mkcr.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]