Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fond pracovni doby

Od: verunka08* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

chtěla bych se jen informovat, jak je to s fondem pracovní doby. Pracuji v 8 hodinovém provoze, v mesíci listopadu jsem měla jednu noční, jínak dělám pouze ranní a odpolední. V tomto měsíci mám pouze ranní, 8 hodinové. Můj zaměstnavatel mi tvrdí, že můj fond pracovní doby za měsíc prosinec je takový jako mají zaměstnanci kteří dělají na 3 směny. Zajímá mě tedy jaký mým fond v tomto měsící když budu mít pouze ranní.

Děkuji za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

0x

Podle mého názoru máte v prosinci odpracovat 22 směn (pokud by vám směny v důsledku svátků odpadly, máte nárok na náhradu mzdy nebo se vám měsíční mzda nekrát)í.

Neuvedla teal, zda máte rovnoměrnou nebo nerovnoměrnou pracovní dobu.

doplněno 01.12.13 20:13:

Oprava: Neuvedla jste ale, ...

verunka08*
01.12.13 20:15
hodnocení

od 6-14h.

iz*
hodnocení

0x

Zákoník práce žádný "fond pracovní doby" nezná. Zákoník práce stanoví týdenní pracovní dobu pro různé typy provozu.

"Fond pracovní doby" je pracovní pomůckou zaměstnavatele, který je povinen ji používat tak, aby neznevýhodňoval nebo naopak neoprávněně nezvýhodňoval zaměstnance.

Tzn., že "Váš pracovní fond" ani "Váš fond pracovní doby" neexistuje.

Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu i pracovní směny tak, aby zaměstnanci odpracovali v dlouhodobém průměru (max. 26 týdnů) tolik hodin, kolik jich zákoník práce stanoví pro ten který režim.

--- Co přesně máte sjednáno v pracovní smlouvě, jak je v pracovní smlouvě uveden Váš úvazek, případně pracovní režim (typ provozu)?

Pokud by ve smlouvě stálo, že budete pracovat v jednosměnném provozu, činila by Vaše týdenní pracovní doba 40 hodin.

Pokud pracujete v třísměnném nebo v nepřetržitém provozu, činí Vaše týdenní pracovní doba 37,5 hodin týdně.

---

Doplníte-li informace, odpovím dále.

cl

Dobrý den.

Malinko se "vetřu" - když v jednosměném provozu po dohodě se zaměstnavatelem odpracovávám 42,5 hodiny týdně - trvale, nevadí to něčemu (pokud to nevadí nám) Díky.

iz*

Vadilo by. Pokud byste opravdu pravidelně odpracovali 42,5 hodin týdně, šlo by o porušování zákoníku práce.

Ale tady to tipuji na odpracování "klasických" 40 hodin týdně.

Zaměstnavatel totiž musí nejpozději po 6 hodinách nepřetržité práce poskytnout zaměstnancům přestávku na oddech a jídlo. Přestávka se nezapočítává do pracovní doby.

Tzn., že i když "v práci" strávíte 8,5 hodin denně, počítá se do pracovní/odpracované doby jenom 8 hodin.

cl

Dobrý den.

Děkuji moc za odpověď. Netipujete úplně správně - pracuji v obchodě. Po-Pá 7-12 13-16 + sobota 8-11

cl

No já Vás k tomu logickému tipu také hloupě navedl - teď na to koukám - 43 hodin né 42,5 ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]