Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystáme se s kolegou za pár měsíců podnikat.
Jelikož budeme otevírat obchod, neporadil by nám někdo co by pro nás bylo nejvýhodnější? Jestli s.r.o. či něco jinýho?
Nevyznám se v tom, tak bych se chtěl poradit co to obnáší?
Děkuji mockrát za radu
S.r.o. má výhodu omezenosti ručení, ale nevýhodu složitějšího účetnictví, díky kterému se vyplatí až při ročním několika milionovém obratu. Díky velké výhodě omezenosti ručení, však existuje spousty firem, které onoho obratu vůbec nedosahují, ale nevadí jim to - neriskují svůj osobní majetek.
Záleží tedy na tom, jak by měl být váš obchod rozsáhlý (nevím zda to bude kamenný obchod pár metrů čtverečných, eshop, nebo hypermarket) a na rizikovosti. Pokud budete prodávat boty - nevidím smysl k zakládání s.r.o. Pokud bude vaše obživa založena na jiných firmách (např. franchisa) a spolupráce se Sazkou, Loto, ... pak je lepší se podnikám v s.r.o. krýt.
Jako OSVČ ručíte celým svým majetkem. Pokud budete podnikat poctivě a platit pojištění i daně, nic Vám nehrozí. Jinak s.r.o. budete ručit do 200 tisíc, ale je jiné účetnictví a s tím spojené povinné některé věci, kteé si myslím, že pro druh vašeho podníkání zbytečné. - pt
pt. Nemůžu souhlasit s Tvými slovy : "Pokud budete podnikat poctivě...nic Vám nehrozí". Bylo by to krásné,kdyby to byla pravda, ale není tomu tak.Stačí, aby odběratel párkrát nezaplatil a už se živnostník může ocitnout v pěkném finančním maléru. A je toho mnohem více, co může OSVC zlámat vaz.Proto klobouk dolů před každým,kdo se do toho pustí
Ta paní nemá nejmenší ponětí o reálném světě podnikání. Netuší která bije, čas se ji zastavil před pár desítkama let.
Děkuji,
tedy ručím majetkem v obchodě 200tisíc nebo i osobním majetkem 200tisíc?
Když zkarchuji tak komu bych měl platit?
Nepochopil jsem to nějak, děkuji
Pokud budete OSVČ, ručíte celým svým majetkem.
Pokud založíte s.r.o. složíte majetek + peníze, nebo jen peníze v hodnotě 200 tisíc, jak ukládá zákon, tak ručíte jen do 200 tisíc korun.
doplněno 17.11.12 22:16:Jít na trh v kůži OSVČ či se schovat pod křídly s.r.o.? - podnikatel.cz/...
Osoba samostatně výdělečně činná. To je nejčastější forma při rozjezdu podnikání. Vstupní náklady jsou minimální, administrativní vytíženost oproti zakládání společnosti s ručením omezeným zanedbatelná. Po zavedení do provozu ale řada podnikatelů začíná zjišťovat, že je OSČV trochu omezuje v rozletu.
Hlavně si něco načtěte, nelze podnikat bez informací a znalostí zákona, pak se může něco přihodita je zle. Stále se učte. - pt
sindyl. Nezlobte se na mě, ale takto nemůžete začít podnikat. Ano, je správné, že se ptáte na názory lidí, co a jak. Ale aby Vám někdo mohl opravdu zodpovědně poradit, tak potřebuje daleko víc informací, než kolik jste jich napsal na pár řádcích. To je jako bych já se zeptala: "Proč mi nejede auto?". NIKDO mi na takto položený dotaz nemůže odpovědět. A jedno si pamatujte. Mnoho OSVC velice podceňuje všechno to "papírování" . A pak na to také dojede. Kontaktujte někoho, kdo Vám ozřejmí základní pojmy a s ním vše proberte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.