Prošlé jogurty - jíst?

Od: Datum: 29.04.13 10:10 odpovědí: 26 změna: 30.04.13 11:58

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na vaše názory.

Velice často se mi stává, že mi projdou jogurty, já je poté jím a nikdy jsem zatím nic nepociťoval negativního.

Chtěl bych se zeptat na váš názor? Můžu mít nějaké zdrav. problémy? Někdy jím jogurt i 2 týdny prošlý.

Děkuji vám za váš názor


avatar
administrátor uzavřel tuto otázku
vyřešeno
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.04.13 10:12
 
avatar

Rozhodně se Vám po tom nic nestane. Jogurty vydrží mnohem díle, než je uvedeno jako spotřebujte do... Ten datum dávají dřívější, ale vydrží to i ty dva týdny více

 
Od: ladaadal*
Datum: 29.04.13 10:15
 

Osobně sice jogurty nejím skoro vůbec, ale znám plno lidí, kteří je jedí dávno prošlé. Kdyby byl zkažený, tak to asi poznáš po čichu nebo chuti, ale myslím, že i tak by ses z něj maximálně pos_al, nic závažnějšího bych v tom nehledal.

 
Datum: 29.04.13 10:18
 
avatar

Když byla děcka malá, tak jsem často kupoval jogurty kterým končila nebo skončila záruka. Kupoval jsem jich třeba 50, vyprodávaly se 1,- Kč za kus. Občas jsem je měl v ledničce třeba i dva měsíce a nikdy z nich nikdo neměl žádnou újmu. Hlavní je spolehnout se na své smysly.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jirbar*
Datum: 29.04.13 11:02
 

Kdyby 2 týdny. Teď jsem zbaštil takový velký celý bílý myslím že Valaška co měl termín někdy polovina listopadu. Pochopitelně byl zapomenut v lednici a nic mu nebylo.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.04.13 11:03
 
avatar

Někdy zapomenu Choceňský jogurt v ledničce a je prošlý i měsíc-to ho ochutnám jestli není hořký a šupnu do těsta na buchty.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.04.13 11:18
 
avatar

Jogurt vydrží klidně měsíc po datu spotřeby. Ani při dlouhodobé konzumaci prošlých jogurtů Vám nic nehrozí, pokud tedy mají normální chuť. Jakmile je ale jogurt kyslý, hořký nebo chytá plíseň (i kdyby byla viditelná jen na víčku), vyhoďte celý kelímek.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.04.13 13:38
 

Pár dní ano, dva týdny rozhodně ne. Ale když to někdo chce riskovat, je to jeho věc. Fakt je jogurt tak drahá záležitost, aby se musel kupovat místo za 15 za 7 kaček a pak riskovat zdraví? Neříkám že žiju nějak ultra zdravě, ale přece jen si svoje zdraví cením vím než na ušetřených 8 korun...

PS: to že "poznáte" že je něco zkažené je blbost. Člověk pozná viditelnou plíseň nebo zkyslé mlého a podobně, ale mikrobiotický rozbor za vás jazyk rozhodně neudělá.

 
Datum: 29.04.13 13:44
 
avatar

Tak to teda zírám. Osobně nejím nikdy nic, co je prošlé byť jeden den. *ee*

doplněno 29.04.13 14:09:

Nejím nic nahnilého (malý flíček na jabku nebo hrušce - pokud je "domácí" - normálně akorát odkrojím), plesnivého nehledě na datu min. trvanlivosti. Pokud se blíží konec trvanlivosti, tak to spotřebuju. Když vím, že to nestihnu spotřebovat, tak to zmrazím. Když to nejde zmrazit, tak to vyhodím. Ale to se stane málokdy, nemám potřebu skladovat v lednici několik týdnů jogurty atd.

doplněno 29.04.13 17:09:

2masoni: něco jiného je nahnilé jablko a něco jiného je jablko se začínající plísní. Myslím takovou tu "hnilobu", která se vytvoří prakticky během jednoho dne, když jablko spadne (např. ze stromu). U kupovaných jablek tohle nedělám.

 
Datum: 29.04.13 13:51
 
avatar

proč? na výrobcích je uvedeno datum MINIMÁLNÍ trvanlivosti...

kdysi jeden můj známý odnesl na hygienu jogurt, který ten den koupil prošlý kdesi v marketu. prudič. poslali ho domů s tím, že jogurt je "živý" a tedy nezávadný. otázkou je, co se dnes jako jogurt prodává!

doplněno 29.04.13 15:43:

kolikoli:

pokud je na ovoci jen, vámi zmiňovaný, kousek nahnilého, pak si buďte jistý(á), že plísní je napaden celý kus ovoce. nechte ho pár dní v klidu a uvidíte...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.04.13 14:16
 

Znamená to tolik, že výrobce vědom si možností technoogie výroby jogurtu a rizik při přepravě dokáže garantovat, že minimálně 14 dní po výrobě se mu nic nestane.

S každým dnem po skončení minimální trvanlivosti stoupá RIZIKO že se přece jen něco stane. Neznamená to samozřejmě, že každý kdo sní jogurt 15 dní od výroby hned umře v strašlivých bolestech.

 
Datum: 29.04.13 14:29
 
avatar

Obecně vzato týden po po lhůtě je jogurt ještě ok, pak už v něm mohou nastat nějaké změny, což ale týká většinou uhynutí živých kultur...

 
Od: jirbar*
Datum: 29.04.13 13:54
 

Určitě ale baštíš shnilé věci protože mají ještě 14 dnů trvanlivost. No ono taky záleží na skladování.

 
Od: rv
Datum: 29.04.13 21:11
 

No vidíte, a to jsou někteří ochotni platit majland za prošlá vína stará třeba 100 let.

 
Od: jirbar*
Datum: 29.04.13 22:27
 

K tomu odkrajování jablek pozor. Nevím která to je co v televizi pořád opakuje. Nahnilé jabloko neokrajovat a celé vyhodit. Plíseň je již prorostlá až ke středu. Pochopitelně marmelády, jamy, džusy a šťávy jsou vyráběny pouze z ovoce na kterém není ani ďubka nahnilá. Dnes nás výrobci a obchodníci před takovými nekalostmi chrání. Občas jen pro spetření chutě přidají jed na krysy.

To ty komunisti na tom byli jinak. Vedle nás byla sodovkárna (už z ní jsou ruiny, dnešní trend starost o majetek) no a na dvoře plno beden ovoce. Po dlažbě tekla šťáva. Všude plno vos. No a z toho se dělala ovocná limonáda. A jak vám šmakovala.

 
Datum: 29.04.13 22:55
 
avatar

Když jablko např. spadne na podlahu nebo ze stromu, tak se "pobije" a v těch místech hnědne. Druhý den může mít takto "nahnilý" flek. To ale neznamená, že plesniví.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jirbar*
Datum: 29.04.13 23:45
 

No jasně. Některá jsou za pár dní či měsíců hnědá úplně celá. Po plísni ani památky.

 
Datum: 30.04.13 11:58
 
avatar

Zajímalo by mě, jestli jste někdy viděl(a) jabko ze zahrady (ne z obchodu). Správně se mají jablka sbírat, až spadnou ze stromu a podle vaší logiky vyhodit i jabko s malým flíčkem, by to znamenalo, že by druhý den po sběru byla prakticky všechna jablka nepoživatelná, což je samozřejmě blbost.

 

 

Datum: 29.04.13 13:49
 
avatar

Pokud je to opravdu jogurt a ne želatina se škrobem, barvivem a aspartamem, jsem přesvědčená, že se Vám nemůže nic stát. Plesnivý nebo jinak zkažený (hořký) jogurt byste určitě nejedl, a pokud mu po vizuální a chuťové stránce nic není, bez obav bych ho snědla. Vzpomínám si, jak jsem kdysi našla v ledničce zapomenutý jogurt. Byl to ten bílý ve čtvrtlitrové skleničce, to už vědí jen pamětníci, jak se lasturově lámal... byl tam asi 3 měsíce po spotřebě a ABSOLUTNĚ NIC mu nebylo.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.04.13 14:00
 

je rozdíl, zda je na potravině napsáno :"spotřebujte do " nebo "datum minim.trvanlivosti". Je-li tam datum min.trv. tak se potraviny dají konzumovat ještě dlouho poté

 
Datum: 29.04.13 19:41
 
avatar

Vím, bylo to před lety a nepamatuju si, jestli byla prošlá trvanlivost nebo spotřeba, patrně oboje.

 
Datum: 29.04.13 14:13
 

Jak to víš že mu ABSOLUTNĚ nic nebylo, dala jsi ho snad na rozbor? Nechtěla jsi říct, že na chuti nebyl poznat žádný rozdíl a ani jsi pak neměla zdravotní problémy?

 
Datum: 29.04.13 19:40
 
avatar

Ano, to chci říci.

 
Datum: 29.04.13 14:45
 
avatar

Nemyslím si, že uplynutím data spotřeby, přesně úderem půlnoci, se z mňamky stane smrtelný jed. Pokud je jogurt senzoricky v pořádku, neměl bych obavy. Tím spíš, když píšeš to děláš často a nic ti není.

 
Od: mikonns
Datum: 29.04.13 15:15
 

Ano, občas jím prošlé jogurty, proto to zde také píši. Doufám teda, že jak většina z Vás píše, ničemu to nevadí, když jej třeba max, do týdne spořádám ;)

Datum: 29.04.13 17:36
 
avatar
Kontroluju senzoricky i nově koupený jogurt... už jsem měl jogurt i 2 měsíce prošly, jde o to jaký. Klasické opravdu živé jsou v pohodě, maximálně jsou hustejsi. U tvarohu to samé, ten rad horkne popř plesnivi. Pokud má normální vůní, barvu i chuť je mi datum min trvanlivosti lhostejný
 
Od: zabu
Datum: 29.04.13 18:48
 

Dotaz byl na jogurty. Pokud není hořký, nebo plesnivý, tak ho člověk může klidně sníst. A nepotřebuju k tomu mikrobiologický rozbor. Jogurtová kultura totiž dost dlouho brání zkysnutí(zhořknutí), a to je cítit okamžitě na jazyku. A plíseň asi nikdo jíst nebude, pokud má podmínky, tak roste hodně rychle a je okamžitě vidět. Takže dokud jogurt chutná a vypadá jako jogurt, může se jíst.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.