Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit co s financema? Mám je uložené v bance a zbytečně mi tam leží?Nemám tam skoro žádný úrok
Nabízeli mi výhodnější úrok,ale musel bych se vázat na 2 roky kvůli asi 3% z částky, to se mi zdá málo.
Navíc nechci kvůli tak malému úroku nechat peníze nehybně v bance,aniž bych s nimi mohl cokoliv dělat.
Nevíte kam je uložit, kde by byl alesoň nějaký úrok?Nebo do čeho je investovat?Jedná se o cca. 200tis.
Všem mnohokrát děkuji za rady
Já osobně preferuji jedinou věc a to nákup nemovitostí, ve Vašem případě nějakého slušného pozemku. Ovšem to chce mít trochu informací, aby to byl takový pozemek, který by byl v případě potřeby brzy prodejný bez břemen a s přístupem, popř. se zasíťováním. Ale to už by asi také 200 tis. nestačilo. Kdyby to byla částka vyšší, potom bych uvažovala o tom, koupit menší byt, i třeba s doplněním hypotéky. Záleží samozřejmě na lokalitě, ale nájem by mohl pomoci se splátkou hypotéky. Je třeba ovšem sledovat nabídky. V současné době se nabízí i hodně nemovitostí na základě nedobrovolných dražeb. A bude toho samozřejmě stále více. Týká se to i samostatných pozemků nabízených do dražby. Jde o to, zda počítáte s dlouhodobým uložením. U těch krátkodobých úložek není moc šancí trochu lepšího zhodnocení vkladu. Snad jenom stále ještě stavební spoření. Cenné papíry jsou podle mne v dnešní době hodně rizikové. Použít finance třeba na půjčku s výhodným úrokem, to by musel být setsakra dobrý přítel, ale i v tomto případě bych to moc nedoporučovala. Obrazy, šperky, zlato sice jsou prý dobrá investice, ale pro skutečného znalce z oboru a ne pro laika. To je asi vše, co mě napadá. Já jsem vsadila na pozemky, ovšem mám v rodině odborníka na reality.
3% (hrubýho) dostanete třeb a i na ING kontu, kde se nemusíte na žádnou dobu vázat a je to bez poplatků.
Je správný, že o tom takhle přemýšlíte. S takhle malou částkou bych nedělal žádný divočiny, nechal bych to ležet na nějakým takovým účtu jako železnou rezervu.
Můžete si zkusit zahrát s akciema, ale to je rizikové a nebylo by to správné. Myslím, že příručky ohledně osobních financí se shodujou v tom, že se nemá investovat železná rezerva ve výši cca půl roku až rok nutných výdajů domácnosti. Ta má ležet někde k dispozici.
doplněno 04.02.09 10:56:
Dneska jsem narazila zatím na nejvyšší úročení u spořícího účtu a slušné banky:
Chcete úrok 3,6 %? Připravte si 40 000 korunJedna z největších tuzemských bank GE Money Bank zahájila reklamní kampaň na svůj Spořící účet Genius Plus. Vedení účtu je zdarma a roční úroková sazba činí výše 3,6 %. Musíte si však spořící účet stihnout založit do konce dubna 2009. Zvažte však, jestli máte dostatek finančních prostředků, neboť k získání výše uvedené sazbě je nutné složit nejméně 40 000 korun. Do částky 39 999 korun jsou vklady úročeny 0,10 % ročně.
Ondro, pokud budeš chtít, mohu poskytrnout informace, můj tel je 731 619 641.
Ing. Josef Vondříček
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.