Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybrat dobrou ZŠ bez cikánů?

Od: anonymnianonym odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

příští rok nás čeká zápis do první třídy a chci se zeptatat jak jste vybírali školu vy? S cikány máme bohužel jen ty nejhorší zkušenosti a nechceme aby si to muselo prožít i naše dítě. Hledáme proto školu kam nechodí cikáni - poradíte jak takovou vybrat?

Oficiálně nám to asi nikdo na rovinu neřekne, ale prosím máte nějaký tip jak najít školu kde nebudou?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

4x

Váš strach mi přijde nezdravý, ale vy budete víc v klidu, když vaše děti nepřijdou do kontaktu s Romy a asi i romské děti budou víc v klidu, když nebudou mít spolužáky navedené od rodičů. Takže pár rad:

- Zkuste se pozeptat na zkušenosti rodičů dětí, co do dané školy chodí. (Pokud žádné neznáte, nefňukejte a něco udělejte. - Stačí v době konce vyučování nižsích ročníků zajít před vchod.)

- Před hlavním vchodem též můžete před osmou ráíno pozorovat, jaké děti do školy chodí.

- Zkuste se soukromně zeptat někoho z učitelů, pokud je znáte.

- Vyberte školu v lokalitě, kde mnoho pro vás nežádoucích lidí nežije - na základní školy většina lidí dává děti co nejblíže bydlišti.

- Nechte své děti očkovat proti žlooutence (vlastně jsem ani envěděla, že někdo dnes ještě očkovaný není).

Samozřejmě nic z toho vám nezaručí, že se někdo, kdo se vám nebude zamlouvat, nezapíše do první třídy, to konec konců v době zápisu neví ani učitelé. Někdy dochází k dodatečným zápisům v létě, případně kdokoli může přestoupit během kteréhokoli školního roku. Záruku tedy nikdy mít nebdue, přesto vám vodítka uvedená výše mohou pomoci.

A malá rada na závěr: Zkuste vidět svět z hezčí stránky. Bude líp i vám.

doplněno 25.04.13 13:20:

Obnovování očkování považuji za samozřejmost. u žloutenky C, která je prenosná krví, zase považuji nákazu za málo pravděpodobnou, tedy pokud vaše děti neplánují uzavírat pokrevní bratrství, nebo si s nimi půjčovat injekční stříkačky.

A ještě malá rada na závěr: I když to je přes vaše negativní zkušenosti možná těžké, učte děti i tomu, že i romské děti mají stejná práva a že ne všechny musí být nutně zlé. Mám totiž z vlastních zkušeností z občasné práce s dětmi odpozorováno, že některé konflikty vyvolávají děti "bíle" a to ne proto, že by byly zlé, ale protože jim je od malinka ukládán do hlavy názor, že romské děti jsou zlé/špinavé/kradou/méněcenné a tak vlastně mají pocit, že svým nepěkným chováním vykonávají něco dobrého, často navádí spolužáky, a šikana často vzniká i obráceně. Vím, říkáte si, máme hodné děti, nikdy by to neudělaly... ale nevědomost a kolektiv dělá divy, navíc děti se mezi vrstevníky chovají úplně úplně jinak, než před rodiči.

Hodně štěstí s výběrem základní školy dle vašich představ, ať jste ve výsledku spokojeni vy i vaše děti.

anonymnianonym
hodnocení

díky za rady, zkusíme to tedy nejdřív přes rodiče a ředitelku si necháme na konec.

Jinak aby bylo pochopeno a nemuselo být domýšleno:

Já jsem od našeho spolužáka cikána stejně jako další 4 ze třídy a 2 ze školy chytil žloutenku -nebylo to nic příjemného a rozhodně bych to nepřál vlastnímu dítěti.

Manželka si prožila poměrně drsnou šikanu od spolužačky a jejích starších asi sester nebo co to bylo - cikánek. Takže ani ona nechce nic takového riskovat.

A největší neštěstí je, že bydlíme v části města "Kosov" kde se to cikánama jenom hemží. Děti učíme, že se s cikány nemají bavit a vysvětlujeme co si nesmí nechat líbit, co dělat když po nich na děském hřišti budou malí cikáni házet kameny, nebo je vyhánět... (to nekecám, to se tady vážně děje). Zatím školkou jsme prošli bez úhony asi i proto že chodíme do soukromé kde cikáni nejsou.

Jinak venku kolem domu, v autobusu, v obchodě atd se s nima potkáváme, tak žádný skleníkový květinky doma nemáme.

P.S. očkuje se proti žloutence typu B. Áčko se dá očkovat, ale musí se obnovoat a proti Céčku zase očkování není.

vosikac*
hodnocení

4x

Řešili jsme stejné dilema před 4 lety.V obci máme školu,kde 50% osazenstva tvoří nepřizpůsobiví,tak že jsem byli přesvědčeni, že zde náš syn školu navštěvovat nebude! Byl jsem na ZŠ ve městě 2km vzdáleném naší obci a ptal se, je-li možnost, aby syn chodil do jejich školy.V celku jsem byl překvapený z toho,že musíme mít souhlas ředitelky školy z naší obce *bzum*,aby nebyly problémy. No v dnešní době pro mě něco neslíchaného *ee*.

Samozřejmě přístup ředitelky školy v naší obci byl,co máme proti škole a tak ... Že obec dává 2.000 kč na potřeby každého prvňáčka ... No obhajovala co se dalo, ale sami dobře víme,co se odehrává v okolí školy po skončení vyučování a jak obyčejné děti po dokončení I. stupně u nás, mají problém s učivem na II. stupni ve městě. No s prominutím, ale na to jim s... pes! To, že budou mocipáni ve vší snaze bojovat o to,aby zrušily školy zvláštní a rozzeseli dítka nepřizpůsobivích do "normálních škol" v domění, že se něco změní v jejich přístupu, tak se spletli.A nechápu co je tak nenormálního v naší demokracii, že si pro svá dítka chceme školu vybrat sami bez toho, aniž by na nás někdo koukal mezi prstama a žádal vysvětlení proč ... Ale nějakou dobu nás ještě asi ty "postkomunistické" móresy budou doprovázet.

Syn nakonec podstoupil zápis do školy ve městě.

Pak jsme se doslechli o soukromé škole ve městě cca 12km od bydliště,tak jsem neváhali a navštívili ji. Spousta věcí nás nadchla a zaujala ... třída o 12 dětech,individuální přístup asistentů, odpolední hodinová pauza, kde si děti hrají nebo mohou dospat to brzké vstávání ... A výše školného (1100kč/měs.) nám připadal směšná. Syn od září nastoupil na soukromou školu a s udivením jsme přihlíželi, jak 95% učiva plní žáci v rámci školy a nenosí si hromadu úkolů ještě domů, v 1.-3. třídě měl školní batoh takřka bez učebnic a sešitů, pouze penál,pití a svačinu.

A co se týče řešení čehokoli v rámci školy, od případných problémů hned od počátku, až po školní i mimoškolní aktivity pomocí informativních emailů a telefonátů přímo zodpovědné osobě ... to prostě nemá chybu. Jazyky (němčina,angličtina) hned od 1.třídy, ikdyž nevím, jak to je dnes na státních školách, třeba jim křivdím v tomhle směru ... Ale s odtupem času nelitujeme!

Ale co se týče vašeho dotazu, neváhejte a zjistěte si informace o školách ve vašem okolí, vyberte si třeba dvě,tři a osobně zajděte za ředitelkou školy a informujte se jak by to bylo ve vašem případě s přijmutím vašeho dítka na jejich školu a vysvětlete jí přímo i důvod bez jakého koli studu ... Každý normální člověk musí pochopit, že chceme pro svoje děti to nejlepší i v oblasti vzdělání ... Jaký přístup získá dítko ke škole a vzdělání v prvních, řekl bych 2-3 letech, to je rozhodující pro zbytek jeho studijních let ;)

Přeji správnou volbu při výběru školy *slunce*

Naprostý souhlas - moji dva kluci chodí do podobné školy a systém výuky a přístup školy k rodičům, to je ve srovnání se státní školou nebe a dudy. Tu tisícovku měsíčně (resp. sedmnáct stovek za oba) považuju za velmi dobře a smysluplně utracené peníze.

Pokud má tazatelka tu možnost (byť i na církevní škole, proč ne), tak ať neváhá.

hodnocení

3x

Soukromá škola, kde se platí školné.

V našem městě taková je, a i když je školné poměrně nízké a většina rodičů si ho může dovolit, určitý typ lidí spolehlivě odfiltruje - takové, kteří nikdy nezaplatí ani halíř za takovou zbytečnost, jako je vzdělání dětí.

lidus*
hodnocení

2x

Já do školy s několika cikány chodila, naučili mě v první třídě žebrat což by se mi časem ve stáří mohlo hodit. Sestra učí na "zvláštní" škole a říká, že cikáni stejně do školy moc nechodí. Chápu, že chcete své dítě chránit ale ne každá "skleníková květina" pak vydrží v běžném životě kde se s tímto nebo podobným problémem setká. S dítětem mluvte, musí vědět, že ne všichni lidé (nejen cikáni) jsou hodní a že vám rodičům vždycky hned musí říct pokud by mu někdo ubližoval. Bydlíte v lokalitě kde romové žijí? Podle toho zvolte školu,já bych třeba děcko nedala v Brně někam na Cejl, Bratislavskou a Židenice kde je většina obyvatel romové.

petr123*
hodnocení

1x

No, já bych radši poslal dítě do školy kde bude pár cikánů než kam budou chodit "milionářské dětičky" co mojí pocit že jsou nejlepší na světě a myslí si že koupit se dá vše.

.
PS: pár cikánů jsem na nejrůznějších školách potkal. Jo, nepatřili k nejchytřejším a později se některým začaly celkem množit i absence. Přesto nepamatuju že by s nima měl někdo ve třídě nějaký závažnější problém.

anonymnianonym
hodnocení

já přeci nechci "milonářskou" školu. Ale zase nechci aby si naše dítě muselo projít tím co jsme si zažili s manželkou - a že to nebylo nic přijemného.

je jasné že se s cikánem někdy setkat musí, ale nechceme aby to skončilo žloutenkou nebo šikanou*stop* jako u nás.

petr123*

To jste jako oba nezávisle na sobě jako malí ve škole chytili od cikánů žloutenku a oba vás ostatní šikanovali? Hmm.

.

Mimochodem, pokdu vás skutečně cikáni ve škole šikanovali tak co dělaly ty "hodné bílé děti" co byly také ve třídě? Jestli se otočily a dělaly že nic nevidí tak nebyly o nic lepší než ti cikáni...

anonymnianonym
hodnocení

Zřejmě se chcete víc hádat než radit, na to si najděte někoho jiného. *bzum*

hodnocení

0x

Budete asi pro školu co nejblíž Vašeho bydliště. Tohle se kdysi neřešilo. Chodila jsem do obecné školy /do 5. třídy/ v místě svého bydliště, pak jsme jezdili do měšťanky do sousední obce, asi 3 km. Platilo to pro všechny děti, žádný nejezdil jinam.

Dneska je to lepší, protože máte širší možnost výběru. Ale nikdo Vám předem neřekne, zda tam cikáni budou, či ne. To by byla, z jejich hlediska, totiž "dyškrymynácija". A to si pan ředitel/paní ředitelka nedovolí.

Tak Vám přeji, ať dobře vyberete a nejsou tam. Já zažila spoustu propadlíků, kteří opakovali jednu třídu třeba i několikrát, ale cikány naštěstí ne. Jaga.

anonymnianonym
hodnocení

u nás ve městě (Jihlava) je základní škola soukromá jen pro pobožný, jinak nic. Ale nevím jestli se dá prostě přijít za ředitelem a narovinu říct že tam své dítě zapíšu, jen když mi zaručí že tam nebude žádnej takovej rušivej živel. Slušnýho cikána bych snesl, ale to nikdo v první třídě nemůže vědět co se z toho vyklube a nechceme aby naše dítě kvůli tomu získalo ke vzdělání špatný vztah.

Doprava problém nebude, ale samozřejmě by bylo lepší mít ho ve škole blízko aby měl i kamarády z okolí...

pt®
hodnocení

0x

No šéfíku, vyšel jsem ze sedmé třídy, ale počítat umím, známe se dlouho tak kurva Vám to řeknu. Tak za rok :

1/ Dítě každej rok...Kč 230 000,-

2/ Rozdíl nájmu...Kč 60 000,-

3/ Rozdíl na elektrice...Kč 35 000,-

4/ Rozdíl voda´ a plyn...Kč 28 000,-

5/ Sociálka na žití...Kč 360 000,-

6/ Na elektronice...Kč 200 000,-

Takže bratru ročně...Kč 913 000.-

No a to dělá měsíčně Kč 76 083,- Nějakej další meloušek také děláme po nocích, ale to Vám povídat nemohu. Takže připočtěte nějakejch Kč 300 000,- k tomu a měsíční doplatky ze sociálky, no šéfíku dobré na co si pořád stěžujete Vy bílý. Mě to bratru hodí měsíčně Kč 100 000,- a když přijde policajt a něco se ptá pošlu ho do prdele, rasistu!

Já myslím, že tyto děti budou všude, tento prý vyšel ze sedmé třídy: pravyprostor.cz/...

doplněno 22.07.13 11:13:

Dodatek redakce PP: Text jsme objevili na facebooku a dle stylu není zcela reálný, spíš jej sepsal někdo, komu opravdová sociální realita v naší vlasti jednoduše vadí. Nejhorší na tom všem ale je, že to takto klidně mohlo být, neboť všechny body popsané v tomto fiktivním rozhovoru se ve skutečnosti dějí!... pravyprostor.cz/...

Nemusíte věřit každému výmyslu. *stop* S Romy pracuji (a chodím i k nim do domácností). Funguje to úplně jinak. Problém je hlavně v tom, že si nedokáží nic naplánovat a jsou celkově dost lehkomyslní.

a co s cikány děláte? pry to jsou dobré kšefty ale výsledky nulové...

Záleží, kdo ty kšefty má. Na těchto pozicích jsou minimální platy, a bez dobrovolníků by se to rovnou mohlo zavřít. Výsledky ale rozhodně jsou - děti se učí česky (v rodinách se mluví často pouze romsky), získávají základní hygienické a společenské návyky atd. Rozdíl mezi nimi a jejich rodiči je dost patrný.

praivo*
hodnocení

0x

Na ZŠ jsem měl ve třídě jednoho trochu opálenějšího, ale žádné závažné problémy s ním nebyly. Mnohem větší problémy jsem měl s ostatními neopálenými spolužáky...

Špatnou zkušenost s cikánem mám jen jednu, a to možná jenom proto, že jsem ho tak trochu "popíchnul" (šel jsem po chodníku, on mne předjel ne kole a nadíval, proč jsem neuhnul, já jsem mu řekl, že jsem o něm nevěděl, ať si pro příště pořídí za dvacku zvonek, on se naštval a "Příště dostaneš přes hubu!" - žádné "příště" samozřejmě nebylo).

doplněno 27.07.13 17:01:

Teď jdu do 3. ročníku na SŠ a s cikány absolutně žádný problém, nějací v jídelně vydávají obědy (praxe na oboru "kuchař - číšník") a tváří se celkem spokojeně :)

joshua*
hodnocení

0x

Vyberte nějakou školu v městské části, kde nebydlí cikáni. Bydlím v Brně kousek od Cejlu, který je zaplaven cikánama. Do školy jsem radši dojížděl přes polovinu Brna do části, kde cikáni nejsou. V celé škole nebyl ani jeden. Když jsem šel na sš, měli jsme ve třídě jednoho. Nebyl s ním problém. Ale pocházel z rodiny, kde oba rodiče pracovali a sestra měla odmaturováno a hlásila se na vysokou. Takže ikdyž vaše dítě bude mít ve třídě cikána, neznamená to hned, že to bude katastrofa. Bohužel to ovšem bývá naopak :(

daniell*
hodnocení

0x

No víte to je problém podle zákona totiž na takové ZŠ musí vzít i dítě které je "cikán" a informacI zda-li jsou na škole snědí spoluobčané tedy "cikáni" vám ředitel/ka zdělit nejenže nemusí ona by ani neměla. Já vás chápu také bych dítě nedal do třídy s cikány ale ta šance je no nižší že tam budou. Takové škole se lze vyhnout, třeba škola blízko nějakého ghetta se nejeví jako vhodná. na 100% nebudou na soukromé škole cikáni protože tady si může ředitel/ka vybírat koho na školu vezme a koho rozhodně ne, ovšem na takové škole se nevyhnete nemalému školnému. Toto je jednoduchý dotaz ale odpovědět je na něj složité.

29.07.13 07:48

.

Jak vybrat dobrou ZŠ bez cikánů?

tess*
hodnocení

0x

řeknu vám to jednoduše cikáni jsou už všude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]