Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypořádání SJM

Od: maminka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den potřebovala bych zjistit , zda do společného majetku manželů spadá spoření s liškou na nezletilou dceru ,Jsme rozvedeni a spoření je napsáno na bývalého manžela jako zástupce u nezletilého ,ve smlouvě jsem podepsaná i já jako matka ,spoření jsme platili 6 let ze společných financí ,nyní bývalý manžel tvrdí ,že je pouze jeho .Mám nárok ve vypořádání SJM ,které soudně probíhá nárokovat ,alespon polovinu částky , děti jsou v mé péči a otec platí jen výživné jinak se o děti nezajímá , Poradí mi někdo? děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. SJM upravuje občanský zákoník § 143. Co se týče finančních prostředků, které rodiče spoří dětem, tam je to chápáno, jako opakovaný dar dětem od rodičů. Dítě je tedy vlastníkem a proto toto nemůže být započítáváno do vypořádání SJM.

Započítává se to jen v rámci společného závazku do SJM a to tak, že pokud budete dítěti nadále hradit toto pojištění např. Vy, oproti tomu můžete požadovat, aby manžel hradil zase jiný společný závazek, nebo obráceně.

Ale učitě do SJM nespadá to, co prokazatelně patří dětem (vy nejste s manželem majiteli těch peněz, vy jste jejich dárci.)

maminka*
hodnocení

Děkuji za odpověd ,jen by mě zajímalo ,když si bývalý manžel tyto peníze nechal a dceři je nevyplatí ani později nyní má dcera 12 let co dělat .Já již od rozvodu na spoření nepřispívám .jak řešit tuto situaci?

cyril*

Jak jste dospěla k tomu, že si manžel peníze nechal? Jsou-li tyto prostředky na spořícím účtu stavební spořitelny, pak jsou stále ve vlastnictví toho, na koho je sepsána smlouva, v tomto případě dítěte. Dotyčná osoba může s těmito prostředky disponovat po dovršení 18-ti let. Do této doby s vkladem mohou nakládat jedině zákonní zástupci (rodiče) a to vždy společně. Bez souhlasu druhého z rodičů nemůže vklad vybrat jeden samostatně.

maminka*
hodnocení

Myslím si že ,bývalému manželovi by nedělalo problém ty to peníze vybrat ,ikdyž patří dceři. Společné auto ,které jsme pořídili ,že společných financí před rozvodem přepsal na svou matku ,prý u ní měl dluhy . Tak bych se nedivila ,kdyby něco podobného zkoušel i se spořením a zfalšovat můj podpis pro něj není problém, proto se obracím s prosbou . Jak vyřešit tuto situaci mě nejde o peníze jsem pro ,aby je dostala dcera třeba na studia a podobně , bohužel s bývalým manželem není rozumná domluva , vše patří jemu a mi nemáme nanic nárok . Odstěhoval před rozvodem i z našeho bytu zařízení , prý si musel něco vzít , ovšem nám zustali jen prázdné pokoje . Nenechal dětem ani dětský pokoj . Proto se ptám jak postupovat případně se bránit . děkuji.

cyril*

Čemu v mé odpovědi nerozumíte?

vnouckol

Z vlastní zkušenosti:

Stavební spoření bylo vyloženě na jméno manžela. Po rozvodu jsem si nechala u advokáta sepsat žádost k soudu, že žádám polovinu částky z ukončeného stavebního spoření, které si spořil během manželství. Soud bez mrknutí oka vyhověl a manžel mi musel vyplatit polovinu částky. Takže nevidím problém to dát soudu.

cyril*

Zkušenost sice máte, ale o něčem jiném, než se řeší zde. Co by se v tomto případě mělo dávat k soudu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]