Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopenka v pracovní době

Od: michela22 odpovědí: 6 změna:

dobrý den, dne 14.1.2013 jsem nastoupila do zaměstnání, a 20.3.2013 jsem nastoupila na neschopenku, chtěla bych se zeptat jestli se mnou zaměstnavatel může rozvázat pracovní poměr, jelikož mi volali, že bych chtěli zrušit pracovní poměr. Budu dostávat nějaké nemocenské dávky? neschopenku mám na delší dobu, protože jsem otěhotněla, a lékař mi neschopenku stále prodlužuje. jak mám dále postupovat? Děkuji Mikolášová

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzav88*
hodnocení

0x

zaměstnavatel nesmí ukončit pracovní poměr ve zkušební době v prvních 21 dnech dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény (do 12/2010 to bylo v prvních 14 dnech). Takže ano, když odpracujete několik dní a následně onemocníte, zaměstnavatel Vám musí poskytnout v prvních 21 dnech náhradu mzdy za pracovní dny, kdy vám ušla mzda. Za první 3 pracovní dny ale náhrada mzdy nepřísluší. V této době (21 dnech) nesmí zaměstnavatel ani ukončit pracovní poměr zrušením ve zkušební době. Bude-li vaše pracovní neschopnost trvat 22 dnů a dále, pak vám od 22. dne náleží nemocenské dávky, které vyplácí správa sociálního zabezpečení a nemocenské dávky se vyplácí až do ukončení nemoci (ukončení pracovního poměru na ně nebude mít vliv). Současně je poměrně pravděpodobné, že od 22. dále s vámi zaměstnavatel ukončí pracovní poměr ve zkušební době.

Zdroj:

poradna-pracovni-pravo.cz/...

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zaměstnavatel může zrušit pracovní poměr ve zkušební době v době nemoci až po uplynutí 21 kalendářních dní nemoci.

Nemocenské dávky od 22. kalendářního dne nemoci budete dostávat dál od Správy sociálního zabezpečení (nemoc v ochranné lhůtě). Na Úřad práce se půjdete zaevidovat až po skončení pracovní neschopnosti. Doklady o trvání a ukončení pracovní neschopnosti budete odevzdávat bývalému zaměstnavateli. Ve své zdravotní pojišťovně oznámíte skončení pracovního poměru a nemoc v ochranné lhůtě, později případné zahájení evidence na Úřadu práce či nástup na mateřskou (rodičovsku dovolenou).

jklk

Jestli dobře počítám, tak 21 dní od nemoci už bude po zkušební době...

flio

Počítáte dobře, ale v tomto případě se zkušební doba prodlužuje ;)

iz*
hodnocení

0x

Dobrý den, napřed upřesním závádějící odpověď.

Po skončení pracovního poměru už nebudete mít zaměstnavatele, který by Vám mohl mateřskou (MD) či rodičovskou (RD) dovolenou (= volno od zaměstnavatele) poskytnout.

Splníte-li podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mazeřství (PPM, dávka nemocenského pojištění), budete rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobírajícím PPM (nikoliv rodičem na MD).

Totéž platí pro RD a rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka).

___ V průběhu zkušební doby, která se prodlužuje o překážky na straně zaměstnance (např. nemoc), může zaměstnavatel po uplynutí prvních 21 dnů nemoci pracovní poměr zrušit. Zrušení pracovního poměru musí být písemné a musí být doručeno druhé straně.

Chce-li zaměstnavatel pracovní poměr zrušit, udělá to písemně. Vám bych doporučila zásilku ze zaměstnání vyzvednout až v poslední den úložní lhůty. I kdyby bylo v písemném zrušení uvedeno dřívější datum, bude pracovní poměr zrušen až okamžikem doručení.

Nedoporučuji zásilku nepřevzít, protože va takovém případě by se považovala za doručenou posledním dnem úložní lhůty, aniž by Vám byla skutečně doručena.

___ Škoda, že neschopenka nezačala až po skončení zkušební doby. Takhle se může stát, že nesplníte podmínky pro přiznání PPM.

Na nemocenské budete mít nárok až do konce nemoci.

Pokud byste nesplnila podmínky pro přiznání PPM, měla byste od porodu nárok na RP.

___ Co předcházelo tomuto zaměstnání? Splnila byste podmínku účasti na nemocenském pojištění v délce 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech? Na kdy máte stanoven termín porodu? (Ptám se kvůli případnému nároku na PPM.)

michela22
hodnocení

IVZEZ:

dobrý den, děkuji za vysvětlení, termín porodu mi vychází na 18.10.2013, a před tímto zaměstnáním jsem byla zaměstnána od 4.1.2012 do 1.10.2012. Předtím jsem byla zaměstána ještě v jedné firmě ale to bylo v roce 2011. Bohužel teď nevím přesné termíny, nemám u sebe ty papíry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]