Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda si pročítám tuto poradnu a proto jsem se rozhodla ,vás zde také požádat o radu.
Jedná se o mého zaměstnavatele a mou pracovní smlouvu:
Nastoupila jsem minulý rok do zaměstnání.Sepsala jsem prac.smlouvu na dobu určitou (konec 31.1.2013),asi 3 dny po skončení této lhůty se mnou stále nebyla sepsána smlouva nová,ptala jsem se tedy na personálním a tam mi bylo zdělěno,že ve smlouvě mám v dalších ujednáních ,bodu 5 napsáno -u pracovního poměru na dobu určitou platí par.65 odst.2 Zákoníku práce.Pravděpodobně se paní překlepla a paragraf 56 obměnila s par.65.To by mi ani tak nevadilo jako to,že jsem tedy až do včerejška měla za to,že se tedy můj poměr změnil na dobu neurčitou,ale včera ke mně přišel zaměstnavatel s novou smlouvou a požaduje její podepsání.Tam se ovšem uvádí opět na dobu určitou a ještě s 3 měsíční zkuš.lhůtou.Ptám se tedy jestli má na toto zaměstnavatel právo,přijít po 2,5 měsíci a požadovat podepsání pro mne nevýhodné nové smlouvy?
Děkuji všem za reakce.Hezký den.
Dobrý den. Nemá na to právo. Dle smlouvy a zmíněného § 65 Zákoníku práce platí, že pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Takže Váš pracovní poměr přešel na dobu neurčitou a postup zaměstnavatele není nyní v souladu se zákoníkem práce. Upozorněte ho na to a nepodepisujte nic.
doplněno 23.04.13 14:40:Ještě pro úplnost přidávám znění Zákoníku práce:
§ 65 Skončení pracovního poměru na dobu určitou
(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby ( § 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
Neřeknu nic jiného, než mí předřečníci, ale shrnu. Řekl bych to takhle: zaměstnavatel s takovýmto požadavkem přijít může, ale to je taky všechno. Vy na něj nemusíte přistoupit a on vás kvůli tomu nemůže "vyhodit", tedy nemůže s vámi ukončit pracovní poměr z tohoto titulu.
Jo, mohl by vám třeba dát výpověď pro nadbytečnost, či jinak, ale to se pak řídí úplně jiným režimem.
Děkuji všem za odpovědi.Pokud by mi tedy dal následně např.výpověď pro nadbytečnost,ale byla mi uznána ta smlouva na dobu neurčitou,mám nárok na odstupné,nebo mám prostě smůlu?
Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.