Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na péči - nástup do zaměstnání

Od: mravenec* odpovědí: 2 změna:

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo poradí.

Když se osoba stará o nemohoucí osobu, tj. Příspěvek na péči (III. stupeň) ... a té starající se osobě to "jde na důchod" a nemusí platil zdravotní pojištění... Tak mi paní na úřadě řekla, že kdybych nastoupil do práce, tak to běží dál (jsem ta pečující osoba, pomáhám dědečkovi).

Když to tedy běží dál, tak by mě zajímalo - Nastoupím někdy do práce a "běží to dál, že se to neruší a nemusí zrušit", znamená to tedy, že za mě stát stále platí zdravotní pojištění, sociální pojištění... Mám tomu tak rozumět? Znamená to tedy, že se mi z platu nebude strhávat ani zdrav. pojištění, ani sociální pojištění, a tedy budu mít vyšší mzdu? Že mi zůstane víc k výplatě?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Kdepak, sociální i zdravotní pojištění samozřejmě budete platit.

Jenom v případě, že by (např. při nižším úvazku) byla mzda nižší než 8.000 Kč měsíčně, nemusel by zaměstnavatel dopočítat zdravotní pojištění a Vy byste je nemusel doplácet (do částky 1.080 Kč měsíčně).

hodnocení

2x

Pravdu máte v tom, že za Vás nyní zdravotní pojištění platí stát, pokud jste s dědečkem doma.

Pokud nastoupíte do práce, znamená to, že o dědu přestanete pravidelně pečovat. A bude Vám strháváno sociální a zdravotní pojištění, jako každému jinému zaměstnanci.

Zdravotní je za Vás hrazeno jen tehdy, pokud skutečně o osobu blízkou pečujete se vším všudy. Pokud jste s ním doma a nechodíte do práce.

Naopak, pokud by děda zemřel /což Vám, samozřejmě, nepřeji/, a Vy do práce nenastoupil, musel byste si buď sám začít platit zdravotní ve výši 1.080 Kč měsíčně, nebo se zaregistrovat na ÚP, který by po dobu registrace za Vás zdravotní hradil.

Stejné by to bylo i tehdy, pokud byste dědu umístil někam do léčebny či jiného ústavu. Jaga.

Mám stejný problém s babičkou, je velice "hyperaktivní" :D, provádí velké nekalosti, ale protože je zatím dosud celkem dobře pohyblivá, zvládám to. Pokud by přestala chodit, nic jiného než léčebna, by nám nezbylo. Bohužel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]