Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Mám problém v právu. Byla jsem asi rok v zaměstnání a kvůli úrazu jsem doma na nemocenské. Smlouvu jsem měla do konce dubna a od 1 října jsem na nemocenské. Jde mě o to jestli mám právo na proplacení dovolené, nebo jak to je přesně. Děkuji za odpovědi. Ilča.
Pokud máte smlouvu do konce dubna, případnou nevyčerpanou dovolenou Vám zaměstnavatel automaticky proplatí v posledním zúčtování mzdy, tedy ve mzdě za duben. Nárok na dovolenou za kalendářní rok vzniká až po odpracování 60 pracovních směn v roce, příp. za odpracovaných 21 směn náleží 1/12 dovolené. Nepíšete, jednalo-li se o úraz pracovní či nikoliv. Za případný pracovní úraz se dovolená nekrátí.
Na poslední výplatní pásce za březen byste měla mít uvedený zústatek dovolené.
Jestli šlo o pracovní neschopnost z důvodu pracovního úrazu, považuje se doba nemoci z hlediska nároku na dovolenou za odpracovanou dobu.
V takovém případě by Vám vznikl nárok na poměrnou část doivolené za r. 2013, a to na 4 dvanáctiny roční výměry (60 směn byste "odpracovala" za leden až březen). Nevyčerpanou dovolenou proplácí zaměstnavatel spolu s poslední výplatou po skončení pracovního poměru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.