Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.mám takový dotaz:může mi zaměstnavatel vyměnit statní svátek, který vyjde na čtvrtek vyměnit za pátek?Myslím si, že takhle nemůže zaměstnavatel postupovat, pokud pracuji v normálním pracovním režimu od pondělí do pátku.Děkuji za odpovědi!
Podle zákoníku práce určuje pracovní dobu, její začátek i konec a rozvrh pracovních směn zaměstnavatel. S rozvrhem pracovních směn musí zaměstnavatel zaměstnance seznámit předem.
Za práci v den státního svátku zaměstnancům náleží mzda plus náhradní volno, jehož čerpání opět určuje zaměstnavatel. Podle mne Vám zaměstnavatel může nařídit pracovní směnu v den svátku a hned na následující den náhradní volno. V době čerpání náhradního volna zaměstnanci náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
___ Pro úplnost: Příplatek za práci ve svátek by náležel teprve v případě, že by zaměstnavatel neurčil čerpání náhradního volna v následujících 3 měsících.
doplněno 21.04.13 20:54:Ano, to je možné. Za pátek Vám bude náležet náhrada mzdy.
doplněno 21.04.13 22:23:@Atreus: Vycházela jsem z toho, že zaměstnavatel ví, které práce může ve svátek nařídit...
zaměstnavatel nám nařídil,že 1.5. máme jít normálně do práce a volno za ten svátek bude v pátek.
Myslím, že to není tak jednoduché. Připomenu § 91 zákoníku práce:
(4) Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon prací, které je možné zaměstnanci nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.
(3) V den nepřetržitého odpočinku v týdnu může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech
a) naléhavé opravné práce,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.