Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Státní svátek za jiný pracovní den?

Od: gerhardludvik odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.mám takový dotaz:může mi zaměstnavatel vyměnit statní svátek, který vyjde na čtvrtek vyměnit za pátek?Myslím si, že takhle nemůže zaměstnavatel postupovat, pokud pracuji v normálním pracovním režimu od pondělí do pátku.Děkuji za odpovědi!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Toto řešení je možné provést pouze po vzájemné dohodě. Nařídit takovýto postup zaměstnavatel nemůže.

doplněno 21.04.13 19:44:

Viz: poradna-pracovni-pravo.cz/...

iz*
hodnocení

2x

Podle zákoníku práce určuje pracovní dobu, její začátek i konec a rozvrh pracovních směn zaměstnavatel. S rozvrhem pracovních směn musí zaměstnavatel zaměstnance seznámit předem.

Za práci v den státního svátku zaměstnancům náleží mzda plus náhradní volno, jehož čerpání opět určuje zaměstnavatel. Podle mne Vám zaměstnavatel může nařídit pracovní směnu v den svátku a hned na následující den náhradní volno. V době čerpání náhradního volna zaměstnanci náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

___ Pro úplnost: Příplatek za práci ve svátek by náležel teprve v případě, že by zaměstnavatel neurčil čerpání náhradního volna v následujících 3 měsících.

doplněno 21.04.13 20:54:

Ano, to je možné. Za pátek Vám bude náležet náhrada mzdy.

doplněno 21.04.13 22:23:

@Atreus: Vycházela jsem z toho, že zaměstnavatel ví, které práce může ve svátek nařídit...

gerhardludvik
hodnocení

zaměstnavatel nám nařídil,že 1.5. máme jít normálně do práce a volno za ten svátek bude v pátek.

atreus*

Myslím, že to není tak jednoduché. Připomenu § 91 zákoníku práce:

(4) Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon prací, které je možné zaměstnanci nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.

(3) V den nepřetržitého odpočinku v týdnu může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech

a) naléhavé opravné práce,
b) nakládací a vykládací práce,
c) inventurní a závěrkové práce,
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,
g) práce v dopravě,
h) krmení a ošetřování zvířat.

pacourek*
hodnocení

0x

Muže ,zaměstnavatel má povínost (nejen pravo) určit pracovní směny

honzmalatny*
hodnocení

0x

Ne nemůže.Státní svátek je jako neděle a v ten den Vám nemůže nařídit jít do práce.ano může to navrhnout přehodit směny,nařídit však nikoliv.Je druhá strana věci,jak se pak k Vám zachová.

atreus*
hodnocení

0x

Dotaz mi není jasný. Můžete to popsat podrobněji?

V zákoníku práce je určeno, které práce lze vykonávat ve svátek a jak je to s odměňováním práce ve svátek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]