Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odchod ve zkusebce - na co mam narok?

Od: karolina799* odpovědí: 11 změna:

Dobry den, potrebovala bych poradit, jak postupovat a co si mohu dovolit, kdyz chci ze dne na den odejit z nove prace. zkusebni dobu mam 3 mesice, ted jsem v praci neco malo pres mesic a rada bych odesla, protoze chovani nadrizene je neco otresneho a prace taky stoji za nic. co jsem se docetla na internetu, tak neni mozne z me strany zrusit pracovni pomer k pondelnimu datu a v pondeli uz tam jednoduse neprijit, nebot bych za ten den mela neomluvenou absenci. chapu, ze nejjednodusi by bylo ten den tam jeste vydrzet a odpracovat, ale na to uz nemam nervy ani silu. tak me napadlo hodit se na ten den (nebo treba dva tri dny) marod a poprosit manzela, aby jim tam moji vypoved k pondelnimu datu donesl. je mozne to takto vyresit aniz bych byla nejak za to sankciovana? je mi jasne, ze ty dny co budu marod budou neplacene, ale to mi nevadi, dulezite je, abych nemusela za ten jeden den doplacet zdravotni pojisteni. a dale me zajima, zda mi nemuze zamestnavatel napsat nejaky prohresek do zapoctoveho listu, jako ze jsem treba nesplnila svoji praci vcas, kterou jsem mela splnit, ale ktera nespecha, tudiz firma o zadne penize neprijde. a tez by me zajimalo, zda po me zamestnavatel muze vymahat naklady na skoleni - z logiky veci na to pravo ma a i s tim pocitam, ale jen ciste teoreticky - muze si to dovolit, kdyz o tom ve smlouve neni vubec rec? muze me zamestnavatel v zapoctovem liste nejakym zpusobem poskodit, jako ze se mnou pocitali a ted jim tam budu chybet a oni budou muset pracovat za me a narychlo shanet nahradu a znovu ji zaucovat? to ze se bude zamestnavatel hooodne zlobit mi je jasne, ale zas na druhou stranu ja mam pravo odejit, kdyz jsem jeste ve zkusebce, a navic to neni muj problem, ze nemaji dostatek pracovnich sil... mate prosim nekdo zkusenosti? dekuji, karolina

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

0x

Můžeš skončit hned, aniž bys v pondělí dělala. Prostě jim v pondělí ráno doneseš výpověď a tím to pro tebe hasne. Do zápočťáku ti nic nepíšou, jen dobu trvání prac.poměru. Školení si nejsem jistej, ale pokud na to nebyla dodatková smlouva, tak si myslím, že ho uhradit chtít nemůžou, ale vydrž, co se tady oběví Ivzez, tak to bude vědět stoprocentně.

karolina799*
hodnocení

diky za zpravu, ale myslim, ze tak jednoduse to nelze a ze je prave nutne jeste ten pondelek odpracovat, proto se chci prave hodit marod, abych to mela nejak osetrene, kdyz by mi chteli dat acko

ladaadal*

Ve zkušební době lze ukončit prac.poměr ihned, bez jakýchkoli omezení.

majsterjoe*

Ale ona ma pravdu. ukonceni pracovniho pomeru je platny v ten den, kdy jim to predas.

doplněno 21.04.13 11:39:

*zed* idiot sem.

Myslel sem tim ze ty mas pravdu. Ne ona...Preklep. ;).

ladaadal*

Předá jim to v pondělí, tudíž ukončení v pondělí. Není důvod, aby v pondělí ještě oddělala směnu.

pt®
hodnocení

0x

Ve zkušební době se nedává výpověď z pracovního poměru, ale říká se tomu " skončení, či zrušení pracovního poměru ve zkušební lhůtě".

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být provedeno písemně; pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

§ 48

(1) Pracovní poměr může být rozvázán jen
a) dohodou,
b) výpovědí,
c) okamžitým zrušením,
d) zrušením ve zkušební době.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Normálně zaměstnavateli v pondělí ráno přineste písemně ukončení pracovního poměru ve zkušební době a jděte domů.Nic platit nemusíte,pokud to nemáte napsáno ve smlouvě.Výpověď datujte k pondělnímu datumu a v úterý můžete nastoupit do práce nové.Pamatujte že nemusíte zaměstnavateli říkat žádné důvody ukončení pp.

uska*
hodnocení

0x

V pondělí osobně doručte a pak běžte na kafe nebo domů. Nezapomeňte se pěkně obléknout, namalovat, ať je z vás čupr děvče. Přemožte se a s úsměvem se s nimi rozlučte a pokuste se získat zápočťák na počkání. Neutíkejte před problémy a nezatahujte do toho vašeho manžela i když protiprávní to určitě není.

karolina799*
hodnocení

uska, zapoctovy list je mozne ziskat na pockani? co kdyz je je nase ucetni externi a do firmy chodi jen 2x tydne? to asi na pockani nebude, ne? a kdo vubec ten zapoctovy list vystavuje? ucetni nebo zamestnavatel?

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel je povinen zaměstnance zaškolit na své náklady (nesmí po zaměstnanci vyžadovat úhradu školení).

Jestli jste v uplynulém měsíci odpracovala alespoň 21 pracovních směn (za odpracovanou se považuje i doba školení), vznikl Vám nárok na jednu dvanáctinu roční výměry dovolené.

V průběhu zkušební doby můžete pracovní poměr zrušit v den doručení písemného zrušení zaměstnavateli, v den doručení už pro zaměstnavatele nemusíte pracovat. ("3 dny předem", jež uvádí zákoník práce, jsou jen doporučené, nejde o závaznou lhůtu.)

Písemné zrušení musíte doručit osobně na pracovišti, nebo (např. v případě nemoci) zaslat doporučeným dopisem (nejlépe s dodejkou, abyste měla potvrzeno datum převzetí).

___ Zaměstnanec může pracovní poměr ukončit z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.

Nemáte-li zajištěno další zaměstnání, doporučuji uvést v písemném zrušení pracovního poměru vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti, aby se Vám v případě evidence na ÚP nekrátila podpora.

Viz: vážné důvody (zákon o zaměstnanosti, §5 písm. c)

doplněno 21.04.13 22:17:

Platí to pro všechna školení (zaměstnavatel musí zaměstnance proškolit na vlastní náklady). Dokonce pokud by do pracovní smlouvy ujednání o úhradě školení nějak "propašoval", byla by smlouva v tomto bodě neplatná (= ani tak byste za školení neplatila).

karolina799*
hodnocení

ivzez, i tobe dekuji za odpoved :) chtela bych se jeste zeptat, zda to skoleni zahrnuje i skoleni, ktere mi firma zaplatila a konalo se mimo kancelar (byla jsem na skoleni pro manazery). ve smlouve sice neni napsane, ze bych ho mela platit, ale oni to tam nenapsali, protoze nepocitali, ze pujdu pryc (jeste z ty jejich firmy nikdo behem zkusebky neodesel). pocitam, ze ho budu muset zaplatit (jedna se cca o 30 tis), ale kdyz to neni ve smlouve, tak nevim, zda mam pravo se dohadovat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]