Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uchránit peníze před rozvodem

Od: leontinka odpovědí: 11 změna:

Moje manželství není ideální, ale nadále pokračuje. Tuším, že během několika málo let se s manželem rozvedeme.

Můj dotaz je následující: Před manželstvím jsem si koupila dům, který je v mém vlastnictví. Nyní, během manželství ho pronajímám - smlouva je na moje jméno a peníze jdou na můj účet, který je na moje jméno.

Jelikož byly tyto peníze připsány na účet v průběhu manželství, tak by určitě tyto finance byly při rozvodu děleny na polovinu.

Napadla mne myšlenka, že kdybych si každý měsíc z toho účtu vybírala v hotovosti nějaké částky - třeba 7 tisíc a schovala si je někam - nebo k někomu.

Tak mi přeci nikdo nedokáže, že jsem je neutratila. Je to tak? Také mne napadlo, jestli by takový výběr nebyl pak při rozvodu napadnutelný, jako že jsem tak velkou spotřebu ani nemohla mít.

Nejraději bych vybrala z toho účtu většinu peněz, ale to by asi bylo nápadné.

Co myslíte? Je to reálný způsob, jak ty peníze zachránit? Nebo byste měl někdo lepší nápad? Děkuji za případné rady. Leona.

PS: dotaz jsem zde zanesla jako neregistrovaná, jelikož je tato otázka citlivá ...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

3x

Jak se odklánějí peníze to nelíp ví Kocourek. Pokud ovšem je příjem z vlasního majetku tak spadá do společného jmění. V tom případě je nejlepší peníze proinvestovat do vlastního majetku. Nejlépe nějaká rekonstrukce domu.

abara*
hodnocení

1x

Já bych Vám doporučila zřídit si v některé bance "schránku" - sice není oficielně určena na hotovost, ale na dokumenty. Máme s tím zkušenost, že jsme v době, kdy jsme bydleli v nájemním bytě, v ní měli všechny důležité dokumenty - vysvědčení, cestovní pasy, mezinárodní očkovací průkazy, důležité kupní smlouvy, kopie různých důležitých dokumentů, šperky a i tu hotovost - prostě všechno, o co bychom v případě vykradení nebo požáru nechtěli přijít (jak se říká, čert vem televizi, horší je to s doklady). Pracovník banky Vám otevírá jen dveře, dovnitř už jdete sama a tak nikdo nezjistí, co tam vlastně máte nebo nemáte ve své schránce uloženo.

Co přijde na účet za dobu trvání manželství, to se zřejmě dělí, pokud není předmanželskou smlouvou určeno jinak, ale co je ve schránce, do toho je každému šumák. Být Vámi bych si tam uložila i dokumenty, o které nechcete v budoucnu přijít - ať už Vaše nebo Vašeho potomka, nebo alespoň notářsky ověřené kopie. Nikdy nevíte, co se bude dít, když půjde do tuhého.

Co se výběru částky z účtu týče, vybrala bych je s předstihem např. pár měsíců před plánovanou dovolenou, plánovaným větším výdajem nebo pár měsíců před Vánoci a pak tento výdaj (dovolená, nábytek, dárky apod.) uhradila v hotovosti. Nemám praxi, ale kdo a jak Vám po několika letech dokáže či prokáže, jak byly peníze využity - to je otázka na někoho, kdo umí v rozvodových řízeních chodit.

Zajděte do více bankovních institucí, některé mohou mít kapacitu schránek plnou a ceny za pronájem se také různí.

buss

Vy mít nemovitost získanou před uzavřením manželství a být manželem tak se mohu ptát: kdepak jsou výnosy? Šumák může být jen to, co je vyloženě a výhradně vaše vlastnictví.

leontinka
hodnocení

Sejf mne taky napadnul, ale když by byl na moje jméno, tak si myslím, že by se na to při případném rozvodu přišlo. :(. Ale myšlenka to není špatná. Půjdu se poradit k advokátovi, tak to tam zkusím navrhnout ... Jinak děkuji za odpověď.

abara*

Bankovní schránka není určena na hotovost, proto nevidím nic špatného v její existenci. Nikdo nemůže jít dovnitř a prohlížet si její obsah bez Vašeho souhlasu. Ani v rámci rozvodového řízení nejste nucena dokládat její obsah. Nebo si ji udělejte spolu s osobou, které důvěřujete, na její jméno a mějte k ní jen právo přístupu - tzn. jeden z dvou klíčů, pro Váš klid.

A jak radí někdo přede mnou - udělejte nějakou investici do svého majetku.

sebod*
hodnocení

0x

...tuším, že během několika málo let se s manželem rozvedeme... A během těch "několika málo let" bude co? No, nakonec to je vaše věc.

A k těm penězům. Chápala bych, že jestliže jste přesvědčená, že peníze z pronájmu jsou POUZE Vaše, tak bych je teď hned vybrala všechny a hotovo. Ale vybírat po měsíci nějakou částku? Klidně se na mě zlobte, ale buďto jste dotaz nešťastně formulovala, nebo jste (jak to říct slušně?) velice vypočítavá ženská. Asi tak!

leontinka
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Je to tak, že máme malé dítě a snažím se tak vztah udžet. Je to složité.

S tím nájmem to beru tak, že je to nájem z baráku, který jsem si pořídila za své peníze a tak nevidím důvod, proč by to měl manžel při rozvodu dostat. Možná se Vám to zdá jako vypočítavost, ale já to vidím tak. Vím, že bych po rozvodu zůstala bez větších finančních prostředků, tak bych se takto chtěla zabezpečit .

Prosím nehodnoťte moje úmysly, nebo vztahy. Ráda bych jen získala rady ohledně financí.

daniella*

Kdybyste neměla manžela, tak byste v tom baráku nejspíš bydlela a nemohla ho pronajímat a mít z něho zisk. Tak že pokud nyní nebydlíte v jiném opět vlastním baráku, tak pak už určitě začínáte vidět důvod, proč by váš manžel měl mít také nějaký profit.

leontinka
hodnocení

Nyní bydlíme v domě u mých rodičů a mého manžela to nestojí ani korunu. Takže o nějakém zisku pro manžela nemůže být ani řeč.

Jak jsem již psala, neznáte moji situaci, prosím nehodnoťte. Nemyslím tů vůbec špatně nerada bych zněla nějak arogantně, ale doopravdy nevíte o co jde. Zajímá mne jen ta finanční rada..

sebod*

Finance - kdo co urve, to je jeho. Teď to nemyslím na Vás. Prostě to tak bohužel je.

buss
hodnocení

0x

Nebádat, podívejte se na OZ . Společné jmění manželů, k výnosu § 143a (kdo co investoval) a též zák. o rodině, dům je váš. A je kopa webů, kde se o tomto hovoří, ovšem ne každému občanu věřit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]