Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,nevydělávám(živí mě manžel),platím si jen zdravotní pojištění.Sociální neplatím,takže nebudu mít odpracovaná léta do důchodu-mám si platit třeba větší důchodové připojištění? Někde jsem narazila na debatu,že pro ročníky 1975 budou důchody třeba jen 2000,-(že stát nebude mít na důchody peníze) ...tak jestli má cenu platit sociální pojištění,,nebo popř.jaké raději spoření doporučujete? díky
Podle mne má smysl se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění (= jediná část sociálního pojištění, ke které se lze přihlásit).
Od účasti na důchodovém pojištění se odvíjí nejenom nárok na starobní důchod, ale i na důchod invalidní nebo pozůstalostní (vdovecký, sirotčí) a na podporu v nezaměstnanosti.
Stává se, že děti v případě úmrtí jednoho z rodičů nemají nárok na sirotčí důchod, protože zemřelý rodič neměl potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění.
Větší pojištění než je nutné neplaťte. Nedostanete nikdy zpět. Najděte produkt a spořte alespoň tak, aby úroky ze spoření pokryly inflaci.
doplněno 07.05.13 22:16:ne ne, já nepsala neplatit, ale platit nejmenší možnou částku, nepřidávat, nepřeplácet. Tak aby se vám roky započítaly do důchodu.
Dobrý den, žádnou extra radu nemám, tak snad jen návrh, jak to vyřešit (nebo neřešit) - zemřít včas a mladý. A všechny peníze ještě dříve utratit. Berte to jen jako (asi špatný) pokus o nadsázku a vtip.
Zdravím!
Dobrý den,
jak to bude v době až půjdete do důchodu lze jen těžko říci. Každopoádně nyní je to v zásadě tak, že se vyplatí platit dobrovolné pojištění tak, abyste získala nárok na výplatu starobního důchodu.
1) Nevyplatí se platit déle, než je nutná doba pojištění pro nárok na důchod
2) Nevyplatí se platit vyšší částky dobrovolného pojištění, vyplatí se minimum
On je důchodový systém na jednu stranu poměrně štědrý a těm, kdo do něj odvedli málo - vyplácí poměrně dost. Naopak těm co odvedli hodně, vyplatí v poměru velmi málo...V případě placení dobrovol. poj. je vhodné individuální posouzení u každého člověka zvlášť.
Dobrovolné pojištění má však určitá omezení - např. bez zvláštních důvodů je účast na pojištění osob dobrovolně pojištěných možná v rozsahu nejvýše deseti let;
Zisk doby pojištění lze nakombinovat s úřadem práce, SVČ, apod.
Každopádně je třeba přesně vědět, kolik jste získala do této doby důchodového pojištění, abyste nepřeplácela. Neznám Váš případ detailně, ale spíše bych se přikláněl k placení v kombinaci s dalšími dobami pojištění.
S pozdravem
Mgr. Martin Kohoutek, poradenské služby v důchodové problematice www.odchod-do-duchodu.cz
...mám odpracováno 6 let + 2 děti(mateřská 6 let),takže asi bych měla mít odpracováno 29 let do důchodu-jsem ročník 1975. Tak to mám 12 let+10 let dobrovolné soc. pojištění--22 let.to těch 29 let nedosáhnu...nebylo by lepší dávat třeba 2000,- na penzijní připojištění? díky
Dobrý den,
datum narození např. 1.1.1975.
- Vznik nároku na starobní důchod 1. září 2041, byla-li získána doba pojištění aspoň 35 let, nebo 30 let pojištění bez náhradních dob pojištění
- Při získané době pojištění kratší než 35 let, ale nejméně 20 let, vznikne nárok na starobní důchod 1. 9. 2046
Jenom pro příklad, kdybyste měla získáno nyní jak píšete 12 let doby pojištění a doplatila 8 let. Vznikne Vám nárok na důchod 1.9.2046 - dejme tomu, že byste důchod získala v minimální výši 3 100 Kč. Důchod budete pobírat do 84 let, tj. 13 let. Do dobrovol. poj. investujete 8*12*1812 Kč tj. 173 952 Kč. Na důchodech vyděláte 13*12*3100 Kč, tj. 483 600 Kč...
Napadá mě k tomu několik úvah: Nějakou dobu bych vykryl na např. na ÚP, třeba seženete nějakou rozumnou práci... Dobrovol. poj. bych platit asi až před důchodem.. nyní byste odevzdala peníze do systému a z něj byste je dostala za dlouho.
Státní důchod vnímám jako rozumnou jistotu, zřejmě bych se rozhodl pro doplacení. Byť investicí můžete dosáhnout asi lepší finančních výsledků, nevím jak jsou na tom fondy.
Můžete se mi ozvat na email info(zavinac)odchod-do-duchodu.cz, (www.odchod-do-duchodu.cz). Výpočty Vám můžeme "ušít" na míru. Pro zhodnocení Vaší situace a zvolení vhodné varianty je třeba Váš informativní list důchodového pojištění.
..min. důchod je 3100,-? to musí dostávat důchodci ještě nějaké soc.dávky ,ne? vždyť to není ani na nájem! V roce 2046, kdybych mohla jít do důchodu mi bude 71 let! tak bych to viděla tak,že když mi zbývá doplatit ještě do 20 let pojištění(tj. 8let),tak si začnu platit dobrovolné pojištění až 8 let před starobním důchodem-v roce 2038. je to tak?____akorát bych teď potřebovala nějaký dobrý produkt ,za který bych vyžila těch pár let v důchodu(jestli se toho dožiji)
Dobrý den,
kdo do systému nic neodváděl, dostává málo (ale i tak je to docela dost v poměru odvedených prostředků). Sociální dávky Vám příjem vyrovnanjí do životního minima.
Placení dobrovol. poj. je vhodné načasovat tak, aby Vám žádný měsíc nechyběl...podle informací, které uvádíte to může vycházet na začátek platby v roce 2038 (záleží na přesném datu narození).
Ze zkušenosti mohou říct, že prakticky nikdo, kdo se v důchodech neorientuje si nedokáže spočítat přesně získanou dobu pojištění, proto bych získanou dobu pojištění 12 let bral s rezervou. Také záleží kolik dní nad rámece 12ti let jste získala, je zbytečné dobrovolné pojištění přeplácet...
...děkuji moc,jste tady jediný,kdo do toho vidí tak jsem to včera počítala a mám odpracováno necelých 17 let! což mě mile překvapilo
) tak si zaplatím kdyžtak už jen cca 3 roky dobrovolného pojištění před odchodem na starobní důchod(když se toho dožiji) a je to! já si to představuji jak Hurvínek válku.Ale mám ještě dotaz,když bych normálně odpracovala ještě 13 let.abych měla 30 let celkem odpracováno,tak můžu jít do starobního důchodu již ve(je mi 38 let, 17 let odpracováno + 13 let ještě práce) v 51 letech?
Paltí to co jsem psal výše:
Datum narození např. 1.1.1975.
- Vznik nároku na starobní důchod 1. září 2041, byla-li získána doba pojištění aspoň 35 let, nebo 30 let pojištění bez náhradních dob pojištění
- Při získané době pojištění kratší než 35 let, ale nejméně 20 let, vznikne nárok na starobní důchod 1. 9. 2046
Pokud získáte 35 let doby pojištění můžete odejít do řádného důchodu 1.9.2041 (mohla byste zřejmě i do předčasného důchodu). Těch 30 odpracovaných let - to jsou doby bez náhradních dob (to je složitější). Pokud byste využila našich služeb (kalkulace dobrovol. poj. mezi ně patří), podrobně Váš případ rozebereme a zpracujeme doporučení.
V 51 letech do řádného starobního důchodu nemůžete..
Co bude nikdo neví. Třeba si jednou zvolíme odpovědné zástupce. Je to o solidaritě, spočítejte si, kolik za dobu zaměstnání na důchod odvedete a jak dlouho byste z toho žila. Pokud tu dobu přežijete, pak vás živí ostatní. Někteří mají důchody přece vyšší než měli kdysik platy. Takže proč nadávat na výši důchodu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.