Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na pargaraf

Od: ok® odpovědí: 24 změna:

dobrý den, prosím vás o radu,

když je manželka se synem v nemocnici na léčení a já jsem nyní s dcerou(9let) doma sám

mám nějaký nárok na pargraf na to že se o ni musím "starat" tzn. odvézt do školy a ze školy

děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

"Paragraf" je na nemocné dítě, ale vy jej máte zdravé. Obávám se, že nemáte nárok na nic. Jinak 9ti leté dítě jistě trefí do školy a zpět samo a dokáže na váš doma počkat než přijdete z práce. A nebo si někoho sežeňte, kdo bude doprovázet dítě do školy apod.

ok®
hodnocení

a když nemám nikoho?

hodnocení

0x

Dobrý den.Mám neblahý pocit,že žádný paragraf na toto nedostanete:(Pokud by Vaše dcera byla nemocná,tak ano...Ale na odvedení a vyzvednutí ze školy?V jejím věku by to snad již mohla zvládnout sama,to se na mě nezlobte.Pro jistotu a klid bych jí ráno zavolala,aby třeba nezaspala,a odpoledne totéž,zkontrolovat po tlf.zda je v pořádku...Nebo pomoc např.babiček,dědečků,tetiček,sousedů-nebyla by?;)

hodnocení

0x

Dobrý den. Viz: cssz.cz/...

doplněno 18.04.13 20:29:

Ano, pokud osoba, která jinak o dítě pečuje sama onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace zákonem stanovené a nemůže se o dítě starat, pak máte nárok na ošetřovné i u zdravého dítěte.

doplněno 18.04.13 20:32:

Tak přeji, ať jsou zase brzy v pořádku.

ok®
hodnocení

takže pokud jsem to pochopil, takže mám nárok na paragraf,že?

děkuji

doplněno 18.04.13 20:31:

dnes jsem je odvezl do nemocnice na několikadenní hospitalizaci :(

Ano, pokud jste nemocensky pojištěný, máte nárok na ošetřovné i zdravého dítě mladšího 10 let z toho důvodu, že osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.

atreus*

Ale jak jsem pochopil, manželka neonemocněla.

Nechtělo se mi už čmuchat v zákoně o nem.poj., ale kvůli Vám jsem to našla - je to § 39 zíněného zákona, v němž se praví, že nárok na ošetřovné má osoba, která pečuje o dítě mladší 10 let, protože
1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,
2. dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo docházet do školy, nebo
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

Zmiňovaný § 57 říká:

Ošetřující lékař rozhodne o dočasné pracovní neschopnosti

c) pojištěnce, který byl přijat do zdravotnického zařízení jako průvodce nezletilého dítěte přijatého do lůžkové péče40), s výjimkou pojištěnce, který má nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství,

V důsledku je to tak, že matka, která doprovází dítě do nemocnice, dostane neschopenku, a proto otec, který doma pečuje o dítě do 10 let věku, má nárok na ošetřovné.

ok®
hodnocení

žena je na rodičáku a se synem(1rok),který onemocněl musela nastoupit léčbu do nemocnice

a muž zůstal s dcerou(9let),která je zdravá, chodí do školy apod. sám doma,

má tento muž nárok na ošetřovné/paragraf na dceru (aby se o ní "staral")

hodnocení

0x

Nechce se mi číst zákon ale uvažuju logicky: Má samotný rodič (rozvedený, vdovec...) s dítětem nárok na paragraf trvale, aby se o dítě mohl starat? Asi ne - i neúplná rodina s jedním rodičem může (a musí) normálně fungovat, a takových rodin je mnoho. Vy jste defacto ve stejné situaci. Jak to tedy dělají ty tisíce rodin, kde je jen jeden rodič (nebo jsou oba, ale oba zaměstnaní)? Mám pocit, že jste si příliš zvykl, že chod domácnosti je plně na ženě a teď když žena nefunguje, máte problém. Řeš ho, jsi chlap.

ok®
hodnocení

souhlas, ale jde jen snad o dočasný stav v nepříjemné situaci

ale dá se někde zjistit jestli má člověk na tuto situaci nárok na nějaký ten paragraf

ok: jak Vám to ještě máme jinak napsat? ANO, máte nárok, pokud jste zaměstnaný a tedy nemocensky pojištěn. Zjistil byste to na OSSZ, což je úřad, který tuto dávku vyplácí. Nevím, jestli by Vám řekli ještě něco dalšího kromě toho, co jste se dověděl tady. Domluvte se s lékařem v nemocnici, který přijal Vaši ženu jako doprovod, vystaví Vám poukaz na ošetřovné při péči o dítě.

jethro: logika nemá s našimi zákony pranic společného. Je to opravdu tak - pokud jde o dítě do 10 let, tak je-li "osoba, která o dítě běžně pečuje" (myslí se tím většinou matka; chystá jídlo, dělá s děckem úkoly, přestože má za sebou stejnou směnu v práci jako muž) v situaci uvedené výše a nemůže tedy o dítě pečovat, má druhý rodič nárok na ošetřovné. Může být doma, jak dlouho je potřeba (dokud lékař ošetřovné neukončí), ale zaplaceno dostane nanejvýš 9 kalendářních dní. Po zbytek dní je to pro něho omluvené neplacené volno.

Mýlíte se, je to skutečně tak, jak zde píší a nárok na paragraf je. Paragraf slouží k překlenutí neočekávané situace a navíc jej nelze čerpat neomezenou dobu. Pokud je rodina neúplná nebo taková situace trvá delší dobu, musí to mít pochopitelně vyřešeno jinak. I tohle má logiku.

hodnocení

0x

ano, pokud vaše manželka byla přijatá jako doporovod do nemocnice s mladším dítětem, tak vy máte (v případě potřeby) nárok na ošetřovačku na další dítě do 10 let, o které jinak pečuje. ošetřovačku by vám měli vystavit v nemocnici, kde vaši manželku přijali.

ok®
hodnocení

ikdyž starší dítě do 10 let je zdravé a není nemocné?

ano, inžinýrka tady citovala zákon. a já potvrzuji z praxe, že se to tak dělá. sice mně osobně to u devítiletého dítěte přijde trochu divné, já bych si se zaměstnavatelem spíš vyjednala dočasnou úpravu pracovní doby, abych stíhala dítě odvádět a vyzvedávat, ale zas chápu, že ne každý tohle udělat může.

ok®
hodnocení

a můžu chodit do práce? když se dítě odvede do školy? přece nebude muž sedět jen tak doma půl dne

Tuhle otázku Jste doufám nemyslel vážně *smich**zed*

ok®
hodnocení

zcela, přece se nebudu doma nudit,né?

Tak to mě dostalo... my se tady snažíme a Vy si očividně děláte srandu. Pokud byste pobíral dávku nemocenského pojištění, což ošetřovné je, tak se předpokládá, že nepracujete - je to kompenzace výdělku. Pokud byste v průběhu ošetřovného pracoval, potvrdí zaměstnavatel, které dny jste odpracoval, a za ty není na dávku nárok. Dávka se vyplácí proto, že člověk přijde během ošetřování o výdělek. Nechápu, na co chcete ošetřovné, když chcete (a můžete) chodit do práce. Za to, že manželka není doma?

snehulak*

Proč nudit, máš se přece starat o domácnost! Vyprat, vyžehlit, umýt okna, uvařit, umýt nádobí, vyluxovat, utřít prach...

ok®
hodnocení

aha, a co budu dělat pak o víkendu? *nevi*

Souhlasím s inženýrkou...Škoda pro Vás odpovědí...Zeptejte se ještě třikrát..*zima*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]