Nejste přihlášen/a.
Může zaměstnavatel ukončit po 15 dnech nemocenské pracovní poměr s dovětkem, že budu stejně dlouhodobě nemocná (asi 3 měsíce) a pak odcházím stejně do předčasného starobního důchodu od dubna?
Je to hustá realita?
Díky za Váš čas a snad i odpovědi.
Zaměstnavatel přeci musí postupovat podle Zákoníku práce a takový důvod tam určitě není. Já nevím, ale Hustý = dobrý podle slovníku mladých. Tak já bych to spíš nazvala hnusná realita. I když to slovo nerada používám. Braňte se, ať Vám nabídne alespoň odstupné či nějaký jiný bonus. A hlavně se brzy uzdravte, to je nejdůležitější! Jinak Vám přeji, ať si ten předčasný důchod hezky užíváte. Určitě to bude ale chvíli trvat, než si zvyknete na nicnedělání. Mě to trvalo půl roku. Ale už je to v pohodě!
Zkuste se obrátit na inspektorát práce, tam by Vám měli určitě pomoci, pokud ovšem nejste ve zkušební době.
Pokud to nechcete řešit a chcete vědět, co máte dělat dál, okamžitě se zaevidujte na úřadu práce kvůli pojištěné době. Jestli odcházíte do předčasného důchodu v průběhu roku, stejně by se Vám letošní výdělek nezapočítal, tak ať máte aspoň pojištěnou dobu.
Tady ve vašem případě zaměstnavatel porušuje zákon. V době vaší pracovní neschopnosti vás nemůže propustit ani kdyby jste marodila rok. Může to až poukončení prac. neschopnosti. Dokonce se na to nevztahuje ani pokud jste ve zkušební době. Zaměstnavatel je povinen pokud stále marodíte zaplatit dobu vaší nemoci, pokud jste již byla nemocná před datem propuštění a to po dobu nemoci. Takže si vemte telefon a tohle jim řeknite. Pokud se budou vzpírat, nahlašte to jako přestupek na pracovním úřadě. Tam jim zvednou mandle a to dobu co jste marodila vám firma doplatí a dostanou vcelku velmi slušnou pokutu.
Sám jsem se jednou ocitnul ve stejné situaci, ale zákon platí i pro ně. Nenechte si>>víteco<< na hlavu. Jestli vám budou tvrdit že to není pravda odkažte je na zákoník práce :
Oddíl 3
Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem
§ 53
(1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,
b) při výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení ode dne, kdy byl zaměstnanci doručen povolávací rozkaz, po dobu výkonu těchto cvičení, až do uplynutí 2 týdnů po jeho propuštění z těchto cvičení,
c) v době, kdy je zaměstnanec dlouhodobě plně uvolněn pro výkon veřejné funkce,
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,
e) v době, kdy je zaměstnanec, který pracuje v noci, uznán na základě lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče dočasně nezpůsobilým pro noční práci.
(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době,
ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Opravdu záleží na tom,jak dlouho u z-tele pracujete.Myslím,že vy jako člověk předdůchodového věku asi nebudete ve zkušební době(protože to by potom měnilo situaci = z-tel Vás ve zk.době může propustit prakticky z hodiny na hodinu,stejně jao Vy můžete ve zk.době odejít taky tak).
Mně se taky spíše zdá ,že se Vás se chce elegantně (pro něho) zbavit.Sází na Vaši neznalost a možná i vzhledem ke zdraví na neschopnost se bránit.Ale to se nesmíte dát!V žádném případě mu nepodepisujte výpověď.Měl by Vám dát ,pokud Vás už nepotřebuje, výpověď podle §52zák. a to by Vám náleželo odstupné ve výši 3 měsíčních platů.
Pokud Vás tedy propustí,do 3 pracovních dnů se nahlaste na ÚP.Ve Vašem věku už podporu dostanete až do nástupu do důchodu.Budete-li však nemocná ,hlaste se na ÚP až po skončení nemoci.
IM - nezlobte se ale ani ve zkušební době pokud je člověk na nemocenské ho nemohou propustit. Teprve až po ukončení pracovní neschopnosti. Vím to na 100 %. Sám jsem to zažil.
Já se nezlobím.Máte totiž pravdu od letošního roku vás nesmí z-tel v prac.nesch. prvních 14 dnů(které vlastně platí on - jako náhradu mzdy )propustit ani ve zk. době.Až po uplynutí,pokud je z-nec dále nemocný,tak PP mu asice potom skončí ,ale ČSSZ mu platí od 15 dne nemocenskou.
Ještě jste nezmínili případ, že zam-nec má smlouvu na dobu určitou.Pak končí prac.poměr uplynutím doby určité a ani nemoc na tom nic nezmění.
Tak tak jak píše inzinyrka.Navíc pokud tento z-nec na dobu určitou onemocní např. 3 pracovní dny před vypršením jeho smlouvy,tak za první tři dny nemá nic,potom už vlastně není z-cem,tak mu nepřísluší ani žádná náhrada mzdy ,protože mu žádná neušla(mne prosím nespílejte-to vymysleli páni nahoře,kteří si ovšem sami ponechali půl roku nemoci plný plat.A jaký plat!).A pokud je nemocný více jak 14 prac.dní přebírájej ČSSZ ,kterámu od 15 dne platí nemocenskou.Ale to už jsme se od původní otázky vychýlili někam úplně jinam,Dodala jsem jen pro doplnění informací.
A jak by to bylo v případě že nastoupím do práce, pár dní budu dělat, začnu marodit a marodím přes 3 měsíce, kdy jsem ve zkušební době. Příjdu do práce a když mi zamestnavatel dá výpověď tak tam budu zaměstnaný ještě minymálně 2 měsíce.
Může to tak být, nebo to je jinak?
Pracovní poměr na dobu určitou může skončit také ostatními způsoby uvedenými v
§ 48odst. 1, 3 a 4. Byla-li doba trvání tohoto pracovního poměru omezena na dobu konání určitých prací, upozorní zaměstnavatel zaměstnance na skončení těchto prací včas, zpravidla alespoň 3 dny předem.
(2)Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (
§ 48odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
§ 66 Zrušení prac/...(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.
Lidi, proč nečtete zákoník práce? Týká se všech, kdo byli někdy zaměstnaní.
S největší pravděpodobností po 14 dnech marodění ve zkušební době s Vámi rozvážou pracovní poměr.Už dříve platilo nepsané pravidlo,že onemocnět ve zk.době= vyhazov.
Nyní v době finanční krize toto platí dvojnásob.Podle mne byste musel být zaměstnán u dobrého známéhp a nebo mít setsakra štěstí.Asi jste tohle nechtěl jako odpověď ,ale bohužel taková je realita.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.