Nejste přihlášen/a.
Konkurent mi okopíroval kompletně obsah mých webových stránek - všechny texty, které jsem několik let psal, pouze grafická úprava webu je jiná. Jde vlastně o plagiát. Navíc mi odvádí část klientů, protože nabízí naprosto stejné služby, jen nasadil o 1/2 nižší ceny, i názvy služeb jsou shodné. Používá i moje fotografie a obrázky.
Budu se s ním chtít soudit a pro tyto účely mi právník doporučil, abych u notáře udělal notářský zápis těch webových stránek, prý notář vytiskne printscreeny jednotlivých stránek a opatří razítkem, nebo vyfotografuje webovou stránku a vytiskne a opatří razítkem. Jde o to, že samozřejmě než soud nařídí jednání, tak dotyčný má spoustu času na vymazání webu. Věc je o to složitější, že hosting má v USA (už jsme prověřovali) a právník říká, že soud nic zjišťovat v USA nebude. Kdyby to byl český hosting, byla by situace jednodušší, soud by požádal o součinnost.
Dnes jsem se na to byl zeptat u notářky a říkala mi, že se to takto nedělá, že totiž musí opsat všechny ty ukradené texty, což prostě vyjde na desítky tisíc korun. To jsem tedy odmítl.
Můj právník si dál neví rady, ale říkal, že bez toho mi ani nedoporučuje se soudit, protože bych se mohl dostat do důkazní nouze.
Setkali jste se s něčím takovým?
Hmm. K tomu, co psal Jethro, a k obsahu odkazovaného článku - nemůžete si nárokovat třeba vizuální styl, způsob zpracování nebo obecné informace. Nesebral vám (pravděpodobně) serverový kód a databázi, pouze vytvořil své stránky podle vašich. Ten rozsudek je o něčem docela jiném si myslím.
Co si nárokovat můžete: Texty, jichž jste autorem, stejně tak fotografie, které jsou vaším dílem.
Asi to vůbec nestavět na tom, že to je nějaký web nebo stránka, ale že to je souhrn běžných textů, literárních uměleckých děl, který od vás kus od kusu zkopíroval?
Otázkou je, jestli to i tak bude mít smysl - napíšete článek/příběh/příspěvek do místního deníku, za čas ho doslovně zkopíruje celostátní bulvár, dostanete z nich někdy něco?
Především se nejedná o krádež.
A zadruhé - aktualne.centrum.cz/...
doplněno 08.07.13 15:23:Ne všechno, co napíšeš, je automaticky autorským dílem. A to, jestli má text znaky autorského díla, nezáleží ani na tom, jak dlouho jsi je psal.
Děkuji, toto jsme s rozebírali. V mém případě jde navíc o krádež autorských textů, kterých já jsem autorem, vč. kompletního okopírování weblogu. Texty jsou originální, psal jsem je několik let.
On totiž si před několika lety mé služby objednával a pak jen převzal kompletně mé know-how, vč. textů doprovodných uvítacích dopisů, které posílám klientům. Bohužel pro to důkaz nemám, ale že okopíroval webovou stránku mám nyní možnost dokázat asi jen tím notářským zápisem.
Dejme tomu, že jde o podobný typ webu jako tento: http://www.h1.cz + weblog http://blog.h1.cz
(Nechci zde dávat veřejně odkaz na svůj web, mohl by ho vygooglit.)
HTML kód, třeba Google první záznam, identický obsah a styl textu. Ale jsme v ČR a ne v USA (hrozba vysokého odškodnění) a moc nečekej. Já bych to stavěl na celkový HTML struktuře to už by se mu pak vyplatilo postavit vlastní HTML strukturu webu.
doplněno 08.07.13 19:07:A hlavně si vzít právníka/znalce co dělá HW a SW oblast. Taky záleží jak velké výnosy z toho webu máš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.