Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dál řešit situaci po rozvodu

Od: mirda* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o právní radu v této situaci, do které jsem se dostal. Dovolím si proto pro celkové shodnocení popsat celý vývoj této situace.

S manželkou jsme se vzali v roce 1987 a žili společně v obecním bytě. Z manželství máme již nyní dvě dospělé děti. Manželství bylo spokojené harmonické, prostě OK. Žili jsme spořádaně, rodina měla všeho dostatek. Jelikož naše příjmy byly nižší než skutečná potřeba domácnosti, tak vznikly dluhy, které byly použity na automobily, rekreace, počítače a jinou elektroniku a pořízení bytu do osobního vlastnictví. Tato částka se pohybovala okolo 700 tis. Kč. Tyto finanční prostředky jsem zajišťoval především já, zároveň po celou dobu jsem platil splátky těchto úvěrů. V roce 2005 jsem byl propuštěn z práce a začaly vznikat problémy s jejich splácením. Zpočátku všechno fungovalo ale později začaly být problémy. Vstoupil do toho i alkohol, kterým jsem zaháněl problémy ale zavčas jsem s tím zkončil. To už ale asi bylo pozdě, protože manželka se se mnou rozvedla, bylo to v prosinci 2008. Se splácením dluhů začaly problémy a manželka o dluzích nechce slyšet, že je platit nebude a že o nich nic neví. Vstoupila do toho i její rodina, která se jí zastává a zároveń jí velmi podporují v tom, ať si dluhy zaplatím sám. Já jsem problém chtěl řešit tzv. konsolidaci úvěrů ale oni o tom nechtěli nic slyšet. Pod určitým nátlakem mně donutili prodat polovinu již zakoupeného bytu do osobního vlastnictví bratrovi mé manželky. Byl to údajně krok pro záchranu majetku. Já jsem na to přistoupil, protože dluhy bylo třeba splácet, tak jsem za částku 600 tis. Kč prodal svůj podíl švagrovi. Obvyklá cena bytu se pohybuje okolo 1200000 až 1500000tis. Byt nabyl můj švagr za směšnou částku 600 tis. a moji manželku nechal bydlet v bytě.Následně jsem se musel vystěhovat a sehnat nějaké ubytování. Část dluhů je splácená asi za 300 tis. ale dluhy i po rozvodu zůstavají nadále. S manželkou nejsem nijak majetkově vypořádán, v bytě bydlí manželka a zařízení, které jsme nabyli společně užívá rovněž e ke splácení dluhů se nemá. Všechno mám platit údajně já, protože veškeré složenky a jiné příkazy jsou na mne. Bydlím v pronájmu, nestačím všechno platit, protože takový příjem nemám. Ctěl bych poradit, co mám dál dělat, situaci chci řešit, zaplacením dlůhů ale nevím jak. Zůstávají dluhy nabyté za manželství opravdu jen mi nebo na splácení dluhů se musí podílet i moje manželka? Účelovost zapůjčených peněz, tj. na co byly použity můžu samozřejmě dokázat. Je to pořízení bytu (150 tis., automobily 300 tis. rekreace, elektronika, počítače, mobily, lyžařské vybavení aj. 300 tis). Jsem opravdu zoufalý a potřebuji okamžitou pomoc nebo se z toho zblázním. Přece není možné aby jsem všechno odnesl já. Nemám střechu nad hlavou, nemám zařízení z bytu a mám údajně jen dluhy. PROSÍM PORAĎTE!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

macach*
hodnocení

0x

Mirdo, mám takový pocit, že jak majetek, tak i dluhy nabyté v době manželství se při rozvodu dělí dvěmi.

Ještě bych se chtěla zeptat, jestli náhodou neproběhlo už majetkové vyrovnání v době rozvodu?

lidka*
hodnocení

0x

Mirdo, do potíží jste se dostali opravdu jenom vlastní vinou samozřejmě vás obou. Úvěry jste si brali na spotřební věci, dokonce i dovolenou. To se fakt nevyplácí. Ale zase na druhou stranu by nebylo spravedlivé, abyste na tento špatný způsob rodinného hospodaření doplácel sám. Je dobře, že už své problémy neřešíte s berličkou alkoholu, to by Vám moc nepomohlo. Není mi jasná jedna věc. Píšete, že jste byl donucen k prodeji poloviny bytu svému švagrovi. Vždyť zatím nemáte majetek vypořádaný, ten prodej mi nějak nesedí. Říkáte, že jste svůj podíl za 600 tis. Kč prodal a co ten druhý podíl manželky? Ten mu také prodala? To se stalo ještě před rozvodem? Důležité také je, na koho byly psané půjčky a jestli byla býv. manželka jako ručitelka nebo také jako dlužník. V každém případě dejte do kupy veškeré doklady, stejně tak kupní smlouvu na byt, zda nebyla uzavřena za nevýhodných podmínek pro Vás a jděte na advokátem. Nic jiného Vám nezbývá, protože sám tuto situaci nemůžete zvládnout. Udělejte si předem časový přehled zadlužení, tj. kdy a na co byly půjčky použity, co bylo splaceno z prodeje bytu. Připadá mi to jako "bouda" na Vás. Samozřejmě mám k tomuto dojmu pouze jednostranné informace. Ale sama jsem musela ze všech sil bojovat při majetkovém vyrovnání po rozvodu, ale nakonec to dobře dopadlo. Takže nepropadejte zoufalství, ale přemýšlejte, jak to provést, aby ten rodinný život na dluh nepostihnul pouze Vás. Zatím to k tomu spěje. Ověřte si na veřejném nahlížení do KN, kdo v současné době skutečně vlastní Váš byt. *klik*

mirda*
hodnocení

Díky za vaš názor, pro upřesnění, uvádím další fakta - byt jsme ještě jako manželé prodali za 600 tis. Je na to smlouva o převodu vlastnictví bytové jednotky za tuto hodnotu. Tato částka je pomyslná polovina z 1200 tis. ale manželka tu druhou polovinu nedostala od švagra. To znamená, že já jsem dostal 600 tis´. a jim zůstal byt v tržní hodnotě asi 1200 tis. SJM není ještě vyrovnáno. Půjčky jsou opravdu na mně, manželka není nikde ručitelka, protože při zapůjčení fin. prostř. nebyl nutný ručitel. Z těchto 600 tis. jsem asi 350 tis uhradil půjček, na to mám složenky a výpisy, za něco zařídil prozatimní bydlení a nejnutnější věci do domácnosti, něco mi ještě zůstalo. Z katastru máme již potvrzení, že majitel bytu je švagr. Předem děkuji za váš další názor.

mirda*
hodnocení

Ještě jsem zapomněl na jednu věc. Asi se nas...ru a požádám švagra aby mi ten byt za cenu kterou ho koupil, tj. 600tis. prodal zpět. Já ho obratem prodám za 1200 tis. a mám i na dluhy. Ale to se jim nebude líbit, protože bych vyhodil z bytu svoji bývalou manželku, a ona by zůstala, tak jako já nyní na dlažbě. Protože zisk z prodeje nemovitosti se nebude už dělit. Asi to udělám, ikdybych si mněl půjčit na 20% úrok. A ještě mi zbude. Manželce dám to, co ona mi - psací stůl za tis. kc, dva tlakové hrnce, jedno roztrhané povlečení a osobní věci. Chachacha!

macka80*
Nevím jestli nebudu kecat kraviny ale napadlo mě:co takhle napadnout prodej toho bytu s tím že jste jednal pod nátlakem nesplacených úvěrů a švagr toho zneužil?
lidka*

Jak už jsem napsala, převod nemovitosti byl uskutečněn za jednostranně nevýhodných podmínek a navíc za cenu, která není obvyklá v čase a nevím jak v místě. Ale pokud uvádíte, že tržní cena bytu je cca 1200 tis. Kč, na tom by se možná mohla postavit žádost o vypořádání majetku. Ale to skutečně bez dobrého advokáta nezvládnete. I když jsou půjčky na Vaše jméno a máte doklady o použití půjček, bude to fuška všechno prokázat a spravedlivě uplatnit. Zbytečně bych to neprodlužovala a podala žádost o vypořádání majetku. Pokud jste zadlužení rodiny neprováděl bez vědomí býv.manželky, připadá mi to jako pěkná bouda na Vás. A co děti? Nemohou Vám v tom trochu pomoci? Určitě by byla pro Vás velice platná jejich svědecká výpověď. S tou žádostí na švagra asi neuspějete, pokud jak už jsem řekla, nezpochybní advokát smlouvu. Samozřejmě za zkoušku nic nedáte, minimálně ho můžete vytočit. A nebo se Vám taky pěkně vysměje. *smich* Já si myslím, že to mají pěkně spočítané. Hlavně si znovu nepůjčujte, to je cesta do pekel a tu jste si již pěkně prošel, ne? Nezopakujte znovu tu samou chybu a soustřeďte se na to, jak z toho vybruslit bez dluhů a bez depky! *placni*

mirda*
hodnocení

Největší problém ale bude v tom, že manželka o těch půjčkách opravdu nevěděla, jenom o malých částkách, byla to moje chyba, protože jsem opravdu chtěl aby byli všichni spokojeni. Asi budu muset platit. Dospělým dětem jsem to vysvětlil, ony to chápou, protože měli všechno ale tak trochu mlčí.. Syn, který studuje na VŠ i přes tyto problémy, chce zůstat se mnou, protože se s matkou věčně hádá a vlastně odejde za svým tátou, ikdyž bez střechy nad hlavou, s dluhama. Není to nějaké divné? Asi ty rodinné problémy jsou hlubší a nejsem vinen jen já.

lidka*

Tak to není dobrý Mirdo. To si to asi budete převážně odnést sám, i když jste to dělal pro spokojenost rodiny. Bohužel se to obrátilo proti Vám a těžko k tomu ještě něco víc říct. Asi by mě to také pěkně rozhodilo, kdybych po čase zjistila, že jsme měli celkem život na úrovni, ale za cenu děsivého zadlužení. I když nepochopím, že paní něco netušila a nebo spíš nechtěla vědět? No snad Vám advokát poradí víc, ale jsou to zase další peníze. Buďte ale rád, že i když to nedopadá dobře, kluk je s Vámi a to Vám určitě dodá sílu, nějak slušně se s býv. manželkou vypořádat.

mirda*
hodnocení

Já se ale nevzdám, pošlu syna do jejich rodiny, respektive za dědou, který je pyšný na to, že jeho syn bude možná inženýr, zahraju jim na city a řeknu mu, že táta chce znovu koupit byt do osobního vlastnictví od strejdy za stejnou cenu. Teď se ukáže pravá tvář rodiny, jací jsou, protože, jestliže si byt koupím já, jako otec jejich vnuků, tak přece nebudou proti tomu, když budou mít vlastní střechu nad hlavou. Anebo se ukáže opravdová hamižnost, ale tím si před mým synem zavřou vrátka nadoživotí. No uvidíme. Čekám na váš názor Lidko, protože se mnou komunikujete, zjistil jsem že mně chápete a možná že vás zasáhnul stejný nebo podobný osud jako mne. Asi Vám dám brzy kontakt na ICQ? Nashle, respektive nachatanou!

lidka*

Myslím, že vím, jak to asi dopadne. Trochu jsem si obrázek udělala. Neschvaluji, jak jste chtěl zajistit slušnou životní úroveň, ale to je jenom Vaše věc. Ale na druhou stranu nesnáším, když někdo chce získat výhodu na úkor jiného. Máte pravdu, že mám za sebou vypořádání majetku, je to sice už delší dobu, ale určitého pocitu hořkosti se asi nikdy nezbavím. Byly proti mě použity nepravdivá svědectví od jeho rodiny. Můj advokát byl buď podplacený a nebo neschopný, takže celou kauzu jsem vybojovala potom sama až u odvolacího soudu. Nechtěla jsem víc, než svou polovinu. No a dneska tam bydlí vnučka, takže mě nesmírně těší, že jsem to nevzdala. Ráda se dozvím, jak to dopadne Vám! A pokud ta naše komunikace byla k něčemu a dodala Vám alespoň vůli nevykašlat se na to - tak to pro mne není ztracený čas! *placni*

mirda*
hodnocení

Teď se na dvě hoďky odmlčím, jedu pro dceru 30 km na chatu, kde lyžuje a pak ji vezu k hamižné rodině, pak budeme, jestli chcete, pokračovat. Čauki. Mimo jiné - jezdí na snowbordu a dalším vybavením na hory za nějakým 20 tisíc - na dluh. CHachacha!

janinapraha*
hodnocení

0x

Dobrý den Mirku!

Jako první bych se soustředila na ten prodej bytu švagrovi! Pokud to proběhlo minulý rok, tak by se to dalo ještě zvrátit! Z Vašeho vysvětlení opravdu vyplývá, že jste byt prodal za jednostranně výhodných podmínek a pod nátlakem - nejen rodiny, ale i vzniklé finanční situace. Řešte jako první tento krok, protože tudy vede cesta z Vašich dluhů . Prakticky je úplně jedno, jestli Vaše manželka o dluzích věděla či ne . Vznikly za společného manželství a předpokládám, že na dovolenou jste jeli jako rodina, nikoliv, že jste si vypůjčil peníze a jel jste na dovolenou sám. U půjček nemusí být oba dva manželé,přítomni ale bohužel se na jejich splácení musejí oba podílet, protože peníze byly vypůjčené za doby manželství a ve Vašm případě byly evidentně využity pro Vai rodinu. Máte finanční prostředky na advokáta? Jestli Vám něco zbylo, tak je do tohoto sporu investujte . odkud jste? Pohybuji se v oblasti práva a mám spousty kontaktů na velmi dobré právníky, kteří nechtějí hned zálohu 50 000 Kč . Advokát se musí seznámit s Vaším spisem / se všemi okolnostmi případu/ , za což bude inkasovat ze začátku min. 5000 Kč a poté se bude jeho sazba odvíjet od úkonů, které provede. Pokud máte zájem, napište na janina1970@seznam.cz, poradím Vám.

mirda*
hodnocení

dlouho nikdo nereagoval

niky*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]