Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám v práci kolegu, který je o dost starší. Nabídl mi tykání. On mě začal tedy tykat, to mi nevadí, ale já mu řekla, že bych mu raději vykala, protože spolu máme přátelský vztah a mě prostě víc baví ho pošťuchovat když mu vykám (jemu jsem řekla, že by ta komunikace mezi námi ztratila to kouzlo...). Neudělala jsem něco špatně? Díky
Jestli to není vztahovačný ješitný vůl tak ne. Naopak - tykání jste odmítla vtipně a elegantně.
Díky, vztahovačný není, je to fajn chlap, vtipný a rozumí legraci. A co když mu budu v budoucnu chtít tykat taky, jak to pak udělat? Je možné že se mi do věty zamotá tykací slůvko celkem brzy když mi bude tykat on a tak mám u toho už zůstat? Nerada bych ale přišla o to kouzlo našich sice krátkých ale milých rozhovorů...
Milá,drahá,myslím,že jste neudělala dobře.Do jisté míry je to urážka nabídnuté upřimnosti.Je ve Vaší moci si udržet vzájemný vztah i když si s někým tykám.V některých případech to není na škodu věci.Vždyť existuje životní filtr hodnot podle kterého se určitě řídíte.Neznám Váš věk ,ale čas letí a nevíte ,kdy se Vám to v budoucnu bude hodit.Naschle.
Tak tohle mě nenapadlo... kolega určitě uražený není. Ale jak jsem psala výše, vrtá mi hlavou to kdybych si třeba za půl roku s kolegou ráda tykala tak jak to nastrčit... ale uznejte, že s kolegou kterému se vyká jelikož je o čtvrt století starší je legrace mnohem kouzelnější nebo jak bych to napsala, člověk si nedovolí to co by si dovolil říct někomu když mu tyká i když je o tolik starší. Jde o to víc přemýšlet nad tím co řeknu a podat to tak aby to vyznělo jako kdybych mu tykala. Tak ted nevím...
Asi se budete divit, ale já se zeptám. Kolega je ženatý? Moje otázka je zdánlivě "mimo mísu", ale několikrát jsem si přečetla Vaši otázku a i pozdější Vaše odpovědi na reakce rádců. Mimo jiné, souhlasím se všemi odpověďmi. Neudělala jste nic špatně, spíše jste reagovala velice moudře. Ale něco mi říká, že Vás trápí něco úplně jiného. Nechci tady být za "vědmu", ale pozor na to. Pakliže tomu tak není, tak nevidím žádný problém a nemusíte si ničím lámat hlavu. Je spousta starších lidí, kterým tykají mladší a je to v pořádku, pokud to ten starší nabídne sám. Já mám například mnohem mladší kamarády a kamarádky, a tykám si s nimi. Je teda pravdou, že to nejsou mí kolegové v zaměstnání, ale přátelé. V tom bude možná rozdíl.
Já ještě dodám jedno přísloví. "Co se škádlívá, to se rádo mívá".
Odpovím, jak bych to bral já. Už jsem ve věku toho, kdo tykání nabízí. Takže nabídnu tykání. Pokud ho dotyčný odmítne, jeho věc. Nemám chuť ani čas, se zabývat tím, proč dotyčný tak udělal. Je to jeho svrchované právo odmítnout a já ho respektuju. Z toho ale vyplývá, že už to podruhé neudělám. Pro pracovní styk vykání nevadí, a to ostatní je vedlejší.
Je to tak. Člověku se líp špičkuje a legračí, když má za oběť někoho, komu vyká! Znám to, měli jsme v práci kolegu o 30 let staršího, dělal dost důležitého a co od nás mladých zkusil za legrácky!:D
Když mi kdysi naopak ve školství 55 letá kolegyně navrhla tykání /mně bylo málo přes 20/, nešlo mi to dlouho z pusy. Vždyť ta hodná paní učila už mého manžela jako malého kluka a najednou si s ní mám tykat?
V jedné práci jsme dělaly s kolegyní, zhruba stejného věku. A 5 let jsme si vykaly a vykáme si dodnes. Všechny ostatní spolupracovnice se nám smály, či radily, ať si už konečně začneme tykat. My říkaly, že jsme jako v seriálu Byli jednou dva písaři, kdy si pánové Bouvard a Pécuchet také stále vykali, i když byli dobří přátelé. Takže jsme to s Janou nakonec pojaly spíš jako takovou legrácku.
Záleží prostě na každém z nás. Někomu člověk tyká hned, automaticky, u někoho to nejde z pusy. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.