Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská první 3 dny

Od: kristyn3* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Chtěla bych se ujistit jestli jsem to pochopila dobře.

Je to tak že za první 3 dny nemocenské nedostanu ni, dalších 21 dní mi platí zaměstnavatel a ten zbytek Správa soc. zbezpečení

Prosím odpovězte mi, (ale nedávejte mi odkaz na zákoník, bo to v něm stejnak nechápu)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. Ano, chápete to dobře. Je to tak, jak píšete.

doplněno 16.04.13 19:58:

Není zač.

kristyn3*
16.04.13 19:51
hodnocení

děkuji

iz*
hodnocení

1x

Není to tak: Do 21. dne nemoci má nemocný zaměstnanec nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Zaměstnavatel náhradu vyplácí jen za pracovní směny naplánované do 21. dne nemoci, ale bez prvních 3 směn.

Zaměstnavatel nevyplácí náhradu mzdy za 21 dnů, ale pouze za tolik směn, kolik jich měl zaměstnanec naplánováno.

Onemocní-li zaměstnanec s rovnoměrné rozloženou pracovní dobou (pracuje od pondělka do pátku) např. v pátek po odpracování pracovní směny, bude mít nárok na náhradu mzdy až od dalšího čtvrtka (na sobotu a neděli nemá žádnou směnu naplánovánu a za první 3 směny náhrada nenáleží). Pokud by byl nemocen 21 dnů, obdržel by od zaměstnavatele náhradu za 11 pracovních směn.

V případě nerovnoměrně rozložené pracovní doby (např. krátký a dlouhý týden) by do zmíněných 21 dnů připadlo méíně naplánovaných směn.

Na náhradu mzdy je nárok pouze v případě trvání zaměstnání. Při nemoci v ochranné lhůtě už bývalý zaměstnanec nemá naplánovány žádné pracovní směny, takže mu nevznikne nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele.

___ Ve všech uvedených případech vyplácí od 22. dne nemoci OSSZ nemocenské (dávka nemocenského pojištění). Nemocenské se vyplácí za kalendářní dny.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Prvních 21 dní platí náhradu mzdy v době nemoci zaměstnavatel. Ale pouze za ušlé plánované směny (pracovní dny), přičemž první tři plánované směny jsou bez náhrady. Od 22. kalendářního dne nemoci hradí dávky nemocenského pojištění Správa sociálního zabezpečení, tentokrát už za dny kalendářní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]