Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paragon a záruka?

Od: metjuf* odpovědí: 3 změna:

Zdravím, koupil jsem si mobil z internetového obchodu.

Jediný doklad co k němu mám je PARAGON na kterém je uvedené zboží, cena a datum nákupu (7.5.2012). Na PARAGONU je také razítko s: Účtováno, zvláštní režim, paragraf 90, zákona č. 235/2004 sb.

Mám nějakou záruku když mám jen toto? Jestli ano, mám standartní 2 roky?

Mobil chci prodat a nechci klamat případného kupujícího.

Děkuji za názory Matouš :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Paragon je plnohodnotný doklad k záruce. Zákon č. 235/2004 je o DPH což nemá se zárukou nic společného.

laybor*

Stačí paragon -

Reklamace je uplatnění práva z odpovědnosti za vady. Často se stává, že obchodníci odmítnou převzít reklamované zboží jen proto, že kupující nepředložil záruční list. Tato praktika ovšem nemá oporu v právním řádu. Žádný z předpisů nestanoví, že kupující záruční list předložit musí. Prodávající je však oprávněn požadovat od kupujícího, aby mu prokázal uzavření smlouvy o koupi daného zboží.

Vydaný záruční list může posloužit k tomuto účelu, ale jak již bylo řečeno, není to jediný způsob prokázání koupě. Záruční list může být bezpochyby nahrazen i jiným dokladem o koupi jako je paragon či dodací list. Platná je ovšem i výpověď svědka, který byl přítomen prodeji. Obecně platí, že za důkaz mohou sloužit všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci.1 Prodejce tedy není zásadně oprávněn odmítnout reklamaci z důvodu nepředložení záručního listu.

Co se týče vydávání záručního listu, pokud není stanoveno jinak, prodejce není povinen záruční list vystavit. Prodávající se povinen záruční list vystavit v případech, kdy je o to požádán, a kdy poskytuje delší záruku než je stanovená zákonem.

buss
hodnocení

0x

Záruka je bez ohledu na paragon, jen jak tu koupi pak prokázat při reklamaci. Záruční list se vydá na požádání! OZ. Ten hovoří při uplatnění záruky o kupujícím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]