Nejste přihlášen/a.
Zdravím, koupil jsem si mobil z internetového obchodu.
Jediný doklad co k němu mám je PARAGON na kterém je uvedené zboží, cena a datum nákupu (7.5.2012). Na PARAGONU je také razítko s: Účtováno, zvláštní režim, paragraf 90, zákona č. 235/2004 sb.
Mám nějakou záruku když mám jen toto? Jestli ano, mám standartní 2 roky?
Mobil chci prodat a nechci klamat případného kupujícího.
Děkuji za názory Matouš
Paragon je plnohodnotný doklad k záruce. Zákon č. 235/2004 je o DPH což nemá se zárukou nic společného.
Stačí paragon -
Reklamace je uplatnění práva z odpovědnosti za vady. Často se stává, že obchodníci odmítnou převzít reklamované zboží jen proto, že kupující nepředložil záruční list. Tato praktika ovšem nemá oporu v právním řádu. Žádný z předpisů nestanoví, že kupující záruční list předložit musí. Prodávající je však oprávněn požadovat od kupujícího, aby mu prokázal uzavření smlouvy o koupi daného zboží.
Vydaný záruční list může posloužit k tomuto účelu, ale jak již bylo řečeno, není to jediný způsob prokázání koupě. Záruční list může být bezpochyby nahrazen i jiným dokladem o koupi jako je paragon či dodací list. Platná je ovšem i výpověď svědka, který byl přítomen prodeji. Obecně platí, že za důkaz mohou sloužit všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci.1 Prodejce tedy není zásadně oprávněn odmítnout reklamaci z důvodu nepředložení záručního listu.
Co se týče vydávání záručního listu, pokud není stanoveno jinak, prodejce není povinen záruční list vystavit. Prodávající se povinen záruční list vystavit v případech, kdy je o to požádán, a kdy poskytuje delší záruku než je stanovená zákonem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.