Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byvaly přítel a jeho otravne prozvaneni

Od: kospetka odpovědí: 4 změna:

Dobry den,potrebuji poradit,stal se mi takovy pripad,mam ex pritele se kterym mam syna 4 roky,nikdy se o syna nezajimal ja vyhrala soud s tim ze ma zaplatit dluzne aliamenty,cekala jsem na nabiti pravni moci,ale jeste nenabilo jelikoz podal odvolani ,tyden na to mi prisel dopis a v nem se pise ze jsem ho okradla pravnik mi napsal jeho cislo a durazne me upozornil ze ho musim kontaktovat,ac nerada ale po case jsem mu napsala zpravu co to ma znamenat co to dela.jiz tenhle pripad o tzv:ukradenych vecech resila polcie a zjistila ze si to vymyslel,ano napadlo me to ze chtel jen me cislo aby me mohl kybycovat prez telefon,ma stale v hlave ze mnu nadale patim,deno denne me jen prozvani a kdyz mu volam zpet tak mi to ani nevezme,prozvani me 24 hodin denne:(bohuzel k me smule kdyz vymenim simkartu tak ne napadne ze jsem chtela zabranit kontaktu se synem:(mrzi me jak se chova ale ja uz vazne dal nemuzu,cely den mi drnci telefon a ja nevim jak se muzu branit,od te doby co jsem mu musela napsat tak mi neda pokoj je to mozna 3 minuty co me opatovne prozvanel,uz nevim co mam delat,jo mela jsem chute mu napsat od plic co je to za zmetka ale drzim se aby me neudal az urazky:(muzete mi prosim nejak poradit?dekuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejde mi do hlavy, proč mu voláte zpět, když Vás prozvoní a potom na volání nereaguje... Buď něco chce a potom ať to řekne, nebo ať si trhne...

Na určitý čas by pomohlo zkusit v mobilu využít funkci Profily, a do jednoho si nastavit seznam lidí, kteří se na mne mohou dovolat..je to tak, že v profilu si nastavím konkrétní jména, a dovolají se ke mně jen oni. Dá se jich nastavit poměrně dost. Záleží i na mobilu, od kterého výrobce. Pokud by jste to nevěděli nastavit, pomůžou určitě v prodejně nebo kamarádka...

ostatní mají smůlu, budete nedostupná... a zmetek se nedovolá.

další varianty, jak je to s tím zlomyslným voláním, Vám poradí u operátora. Dá se to zablokovat, možná, že by Vám pomohlo získat jeho výpis volání jako doklad, jak často Vás obtěžuje.

Nenechte se utlačovat, zatrubte do boje!

doplněno 27.01.09 13:32:

Do boje! Zkuste mu to osladit, když policie zjistila, že si to vymyslel, přidělejte mu starosti s dopisem, že pokud nepřestane, podáte trestní oznámení, že Vás křivě obvinil. To mu trošku schladí hlavu

doplněno 27.01.09 13:37:

A ještě jedna rada. Zkuste zainteresovat jeho právníka cestou svého právníka, ale zřejmě žádného nemáte, když jste o radu tady. Tak se jeho právníka zeptat, jestli má šanci uspět při případném soudu za pomlouvání. Právník mu vysvětlí, že nemůžou vyhrát, on ztratí důvěru ve svého právníka a spadne mu trochu hřebínek...

Hodně trpělivosti a dejte vědět!

hodnocení

0x

OBTĚŽOVÁNÍ PO TELEFONU
Obtěžování po telefonu se stává výraznějším problémem zhruba od osmdesátých let. V zahraničí se označuje výrazem "telefonní teror”. Odehrává se ve čtyřech základních variantách.
l. Obscénní telefonáty
Pachatel se projevuje jako verbální erotik. Mluví o sexu, zpravidla chce vzbudit poslušnost a přimět volanou ženu (někdy i dítě) k autoerotickým praktikám. Někdy se představí jako lékař (gynekolog), uvede smyšlené jméno a utrousí odborný termín.Klame svou oběť například tím, že provádí "diagnózu na dálku”. Zvlášť ohrožující je pro oběť situace, kdy pachatel zmíní skutečné údaje z lékařských záznamů o své oběti., např. uvede poslední návštěvu u lékaře (je znám případ, kdy při stěhování kliniky zmizely některé zdravotní karty, rok poté byly údaje v nich obsažené použity při obscénních telefonátech). Ve většině případů je pachatelem muž.
2. Katastrofické telefonáty
Jejich podstatou je sdělení špatné zprávy. Volající se vyžívá v tom, že informuje o neštěstí, které údajně potkalo blízkého člověka z okruhu oběti. Smyslem hororového telefonátu je vyděsit volaného, vyvolat u něj strach. Pachatel vystupuje jako posel děsivých zpráv. Někdy se pachatel nespokojí s pouhým sdělením, snaží se vylekanou oběť přimět k určitému chování. Zpravidla jde o nesmyslné a destruktivní instrukce.
3. Výhrůžné telefonáty
Pachatel se pasuje do role "lovce hříšníků”. Telefonicky stíhá osoby, které se v jeho představách něčím provinily, jsou příčinou určitých problémů. Obsahem těchto telefonátů bývají různé urážky, výhrůžky, instrukce k pokání (k anonymnímu telefonickému nátlaku a výhrůžkám se může uchýlit majitel domu, aby se zbavil nepohodlných nájemníků, či vymahatel dluhu, aby vystrašil dlužníka a přiměl ho k úhradě). Do této kategorie však nespadá výhrůžka bombou.
4. Kontrolní telefonáty
Volající funguje jako "kontrolor”, který prověřuje místa pobytu oběti. Kontrolní telefonáty se nejčastěji vyskytují na pozadí konfliktních partnerských vztahů a rozchodů. Na rozdíl od ostatních typů obtěžování po telefonu není kontrolní telefonování výlučně mužskou záležitostí. Kdo se uchyluje k obtěžování po telefonu
Typický pachatel telefonního obtěžování bývá slabá až slabošská povaha, plná vnitřních zábran a nejistot s nápadně sníženým sebevědomím. Působí jako životní outsider, neoblíbený a nezajímavý člověk, kterému chybí jakákoli jiskra a pozitivní myšlení. Pomocí ekonomicky i fyzicky nenáročné agrese po telefonu se změní popsané negativní životní pocity na krátkou dobu na pozitivní, příjemné životní naladění. Zatímco ve skutečných vztazích a kontaktech je pachatel zvyklý ustupovat a poslouchat, nyní je to on, kdo řídí druhého, ovládá jej a má pod kontrolou. Nemusí se obávat, že jeho lež bude odhalena protože oběť se nemůže bránit rovnocenným způsobem. Chybějící oční kontakt usnadňuje jakékoliv obtěžování po telefonu, pomáhá pachateli a oslabuje a omezuje oběť .
Jsou pachatelé telefonního obtěžování nebezpeční?
Obtěžování po telefonu může způsobit těžké psychické poruchy a výrazně narušit kvalitu života. Telefonní teror nekončí totiž zavěšením sluchátka. Pachatel má totiž život oběti v určitém smyslu slova pod kontrolou. Zazvoní-li telefon (a to pokaždé), oběť se vyleká. Děti, které jsou samy doma, opouštějí byt rodičů plné děsu. Hluboký pocit bezmoci vyvolává to, že volající ví o nás takřka vše a my o něm nevíme nic, ani jeho jméno. Když se k tomu přidruží ještě výhrůžky, cítí se oběť extrémně ohrožena a vydána neznámému napospas. Není nijak výjimečné, když si postižený (postižená) stěžuje na dlouhodobé následky, i když mezitím obtěžování po telefonu skončilo. Případ, že by se pachatel objevil v bytě a použil fyzického násilí se zatím, podle našich zkušeností nevyskytl.
Jak se bránit obtěžování po telefonu?
Doporučujeme aktivní obranu. Jde o to, nepřijmout vnucovanou roli zastrašené a do kouta zatlačené oběti a naopak zaujmout pozici aktivního partnera hovoru.”Utřít”volajícího vhodnou replikou.Tato strategie vychází z logiky. Svou odvahu a drzost čerpá z ustrašenosti a pasivity oběti. Jestliže oběť nereaguje tak, jak předpokládá, mizí jeho radost, sám se ocitá v úzkých, sám zažívá šok. Očekávaná reakce oběti se nedostavila. Na to není připraven. Proto obvykle položí sluchátko.
Co s nežádoucími telefonáty
S tím, že vás někdo doma obtěžuje nepříjemnými telefonáty, byste se neměli smiřovat. Existuje několik věcí, které lze proti nim podniknout.
Pamatujte si:
. většině takovýchto volajících jde o to vyvolat reakci na to, co dělají a říkají.
. čím víc toho řeknete (a zvlášť jste-li vyvedeni z míry nebo rozčileni), tím víc vzrušení a uspokojení dotyčnému poskytnete.
. Proto s ním nerozmlouvejte ani mu nenadávejte - tím ho jen povzbudíte.
. zavěste ihned, jakmile vám dojde, že je to váš obtěžovatel.
. Pokud telefonáty neustávají může být dalším opatřením, nezvedat telefon.
. Žijete-li s tatínkem nebo s nějakým jiným dospělým mužem, požádejte ho, aby zvedal telefony místo vás on.
. Máte-li záznamník, požádejte ho, aby také namluvil vzkaz, který byste mohli použít, nebude moci jít k telefonu. Tak také uslyšíte, kdo mu volá, takže budete moci zvedat jenom telefony, které budete chtít.
. Pokud s žádným dospělým mužem nežijete, požádejte někoho ze známých, aby vám namluvil vzkaz na záznamník, a ten nechte zapnutý permanentně.
. Položte si vedle telefonu píšťalku a když znovu zavolá zapískejte. Je to velice nepříjemné.
. Když všechno toto selže, je čas dát si přečíslovat telefon.
Nepodlehnout...

Pokud s nežádoucími telefonáty nemáte žádnou zkušenost, těžko budete mít pocit, že jsou nějak příliš nepříjemné, zvlášť když je srovnáváte s ostatními typy napadení a obtěžování. Ale nechtěné telefonáty vám mohou nahnat strach, zanechat ve vás na dlouhou dobu nepříjemný pocit a jen těžko na ně přestanete myslet. Nenechávejte si své pocity jen pro sebe. Svěřte se kamarádům, rodičům nebo lidem, k nimž máte důvěru, nechte je, aby vám pomohli to zvládnout. Když vám neustále někdo nepříjemný volá, není to vaše chyba a rozhodně se není za co stydět - takže není důvod, abyste si to nechávali pro sebe a trápili se sami.

Zdroj: internet

honza123*
hodnocení

0x

sežeńte si píšťalku. Až Vám příště zavolá a vy to zvednete, písknite do telefonu. Snad si pro příště rozmyslí, jestli Vás bude otravovat. To jsem slyšel v televizi jako doporučení.

pokud to nezabere, telefon zvednete a nedávejte si ho k uchu. On si zanadává a vy máte klid. Klidně mu to udělejte několikrát. Ten hovor platí on, né Vý. Pozor ale na to, aby vás neslyšel. Dejte telefon třeba do šuplíku, nebo do vedlejší místnosti.

A nakonec. Nevím, jestli to operátor umožní, ale sežeňte si výpis hovorů a tam třeba bude, jak Vás neustále někdo provolává. A jděte s tím na policii, že vás stále obtěžuje.

qwertz*

Některé telefony umí blokovat určitá čísla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]