Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Za měsíc nastupuje syn do nemocnice na trhání krčních mandlí, jelikož mu bylo už šest let bylo mi řečeno že se synem v nemocnici hospitalizována být nemůžu. Můžu s ním být po celý den, ale na večer odcházet. Bude mi poskytnuta ubytovna v areálu nemocnice. V kanceláři na příjmu mi bylo sděleno, že jelikož se synem nebudu v nemocnici ležet nebudu moci dostat neschopenku. Máte někdo nějaké rady jak se omluvit v práci, délka pobytu bez komplikací by měla být tak 6 dnů a tak dlouhou dovolenou mi zaměstnavatel nedá.
Předem díky
Neporadím, jak se omluvit z práce (nic mě nenapadá), ale prozradím, co nám kdysi řekl doktor pro tuto situaci. To dítě se bude jenom trápit. Totiž - když je ve své dětské společnosti, na rodiče v podstatě zapomene (samozřejmě obrazně), po týdnu ve špitále má radost, že je vidí. Navštěvuje-li rodič dítě v nemocnici denně, dítě je každý den smutné, že rodič odchází, nezačlení se do dětského kolektivu a celkově mu to znepříjemňuje pobyt. Tehdy jsme radu doktora poslechli a udělali jsme dobře. Kamarádka, co tam byla se svým - udělala dítěti trauma na celé dětství, že se bálo jen při vyslovení slova nemocnice. My, když jsme si pro prďolu přijeli po týdnu, ani se mu nechtělo z náruče doktora - a to před nástupem dostával histerické záchvaty z kdejakého bílého pláště.
Zdravím VásOpravdu prekérní to situace.Rada,jak se omluvit v práci?Řekla bych to jasně a po pravdě,za to se nestřílí:DNa druhou stranu v tomto věku dítěte,s ním přece nemusíte být celé dny...On tam bude mít svou dětskou společnost,a zcela jistě mu smutno nebude,spíše naopak.Mají tam i dětské koutky s hračkami,kde se dostatečně vyřádí,a televizi také...Pokud ovšem na tom trváte,tak jediné východisko je neplacená dovolená,ale,záleží samozřejmě na benevolenci zaměstnavatele...
Ošetřování dítěte mladšího 10 let
Ošetřování dítěte mladšího 10 let je důležitou osobní překážkou v práci na straně zaměstnance, pro kterou zaměstnavatel omluví nepřítomnost zaměstnance v práci, jestliže trvá potřeba ošetřování z důvodu onemocnění či úrazu zjištěná či uznaná ošetřujícím lékařem. Podmínkou pro omluvení nepřítomnosti zaměstnance v práci není společná domácnost dítěte a zaměstnance, jestliže je zaměstnanec rodičem dítěte.4 Zaměstnavatel omluví nepřítomnost zaměstnance v práci, i když zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o dítě, protože jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek.5
pokud je dítě hospitalizované v nemocnici, tak na něj nemůže být vystavená ošetřovačka. i když je třeba dítě na ošetřovačce před nástupem do nemocnice, tak se ošetřovačka staví a znova se obnovuje za až po propuštění z nemocnice. to proto, že o dítě v nemocnici rodič pečovat nemusí, tam je v péči zdravotnického personálu. taky proto pokud je rodič k dítěti přijatý jako doprovod, tak má nárok na neschopenku a ne na ošetřovačku.
dobry den,to jste nasadila brouka do hlavy.Jdu totiz 24.dubna na mandle s dcerou 5 let.bylo mi receno,ze tam s ni budu do vecera a pak domu.Jen kdyby mela teploty,tak by jsme byli do rana.Tedy doufam,ze mysleli i semnou.Jedine najit nemocnici,kde se muze vecer domu.Ale to bude asi problem?Myslim si ale,ze 6 lete dite pochopi,ze jen do rana prespi a pujde domu.Byla jsem taky v 6 letech kdysi a to se jeste nemohlo na navstevu ani na pokoj,jen na balkon,do okna a nemam z toho nejake trauma.Navic se mandle drive trhaly pri vedomi.
Pokud je to v Motole, tak tam dostanete něco jako neschopenku pro zaměstnavatele. Pokud to není v Motole, mělo by to být stejné i tam myslím Ani nevím, proč mě napadl ten Motol
Vím o několika odděleních na dětské části, že se napíše matce potvrzení o pobytu v nemocnici a zaměstnavatel to bere v potaz. Ano, nemá to právní váhu a nechopenka to není, chtěl jsem to říct maximálně srozumitelně pro tazatelku...Omlouvám se...
v Motole čirou náhodou pracuji a "něco jako neschopenka" je proboha co? buď má rodič nárok na neschopenku = je hospitalizovaný jako doprovod spolu s dítětem a jeho pobyt platí zdravotní pojišťovna a pak dostane neschopenku. nebo nárok na neschopenku nemá, a pak by mu neschopenka neměla být vystavená. maximálně tak rodiči na jeho žádost můžeme napsat, že má dítě hospitalizované v nemocnici, ale to zas nemá žádnou právní váhu u zaměstnavatele a je jenom na něm, jestli mu absenci omluví nebo neomluví. většinou si rodiče starších dětí berou v práci dovolenou, pokud chtějí být v nemocnici spolu s dítětem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.