Ovoce napadené plísní - vyhodit?

Od: Datum: 13.04.13 22:57 odpovědí: 20 změna: 14.04.13 23:03

Je pravda, že když je ovoce (např. jablko) napadeno plísní, je lepší jej vyhodit celé, jelikož plíseň jakoby "proroste" celým jablkem? A to i tehdy, pokud by to byl malý flíček?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.04.13 23:07

Ano, vyhodit.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 13.04.13 23:08
avatar

Rozhodně vyhodit.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: laybor*
Datum: 14.04.13 00:15

Vyhodit , dobrý kus dát do bečky

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.13 02:59
avatar
Jablka máme odjakživa vlastní ze zahrádky. Vždy jsem drobné nahnilotiny vykrojil a pořád ještě žiju. Takže za mě vykrojit, pokud se jedná jen o flíček.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.04.13 12:26

POZOR - mám na mysli plíseň. Ne hnilobu, hniloba není zdraví nebezpečná, jen chuťově.

Datum: 14.04.13 15:07
avatar

Plesnivé věci vyhazujte. Plíseň je mikroskopický organismus a pokud najdete na ovoci (nebo na chlebu, v jogurtu...) už viditelně porostlé místečko, bude promořen celý kus. Plísně jsou mrchy poměrně odolné a nespoléhala bych ani na tepelnou úpravu napadené potraviny.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: rv
Datum: 14.04.13 07:00

Máte-li neomezený rozpočet, dle principu předběžné opatrnosti ovoce vyhoďtě. V opačném případě vyřízněte a zkonzumujte. Generace našich předků to takto dělaly a i zvířata na nějakou plíseň taky nehledí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.13 09:11
avatar

neboj neumres , jestli to je jen trochu tak v poho odkrojit a snist

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mickeymouse*
Datum: 14.04.13 13:18

samozřejmě, že neumřeš, jen si třeba zaděláš na rakovinu... a to se vyplatí, ne?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.13 09:49
avatar

Ano říká se to a i dcera jak vidí maličký flíček hniloby nebo na uskladněné mrkvi kousek bílého povlaku vyhodí to, já ne, nepamatuji si, že by to tak dělala moje babička, maminka... nahnilá jabka se vykrájela na kompot nebo natrouhala na štrůdl a všichni to přežili.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mickeymouse*
Datum: 14.04.13 13:05

Plesnivé ovoce je celé prostoupené plísňovým jedem, i když je na povrchu jen malý flíček. Konzumace takového ovoce rozhodně škodí zdraví, nejtypičtějším poškozením je pokles imunity, mykotoxiny rovněž působí rakovinotvorně.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ddasa*
Datum: 14.04.13 14:59

pokud to neni moc plesnove-skazene vykrojim,vykrajovala moje babicka 89 let i moje matka.V dnesni dobe,kdy jime samou chemii vsude same E atd.je vykrojene ovoce to nejmensi zlo *stop*

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.04.13 15:07
avatar

Malou hnilobu odkrojit.

I miniaturní plíseň vyhodit.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: isoto
Datum: 14.04.13 15:19

Muj deda se dozil 89 let (umrel na zapal plic - spadnul ve sklepe ze schodu a lezel tam pul dne), mymu otci je 84 (rocnik 1929) a zrovna ted jede s matkou z chalupy domu (do Prahy) sam autem..

Deda celej zivot kouril doutniky a liboval si v takovejch tech jitrnicich, bucku, speku.. (bojoval jeste za 1WW v Srbsku). Otec to samy (tek kouri od vojny 1952 cigarety). Na chalupe (pozemek koupen v roce 1923) mame spousty ovocnejch stromu a nahnily jablka se vzdy vykrajovali a normalne jedli..anebo se vykrajely a jelo se s nima mostovat.

Jestli nechcete mit z deti mrzacky chcipacky, ktery dostanou zapal plic kdyz je venku ofoukne nebo prujem kdyz sezerou jogurt den po konci zarucni doby, tak tohle vubec nereste.. Kazdej zdravej clovek ziskava vetsi imunitu prave z obcasny konzumace pod veci... zdravy telo si s tim z 99% samo (a bez nasledku) poradi.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: iiiii
Datum: 14.04.13 17:05

To teda žasnu,jaký jsme nevzdělaný národ.Že spousta lidí nedokáže pochopit,že plíseň je úplně něco jiného než hniloba.Plíseň je mnohem nebezpečnější.Něco jako plod,semena toho,co je rozrostlé pod povrchem v daleko větším množství.Takže vše vyhodit.Nejtoxičtější je zelená plíseň a žlutá.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.13 17:35

Přesně to jsem měl na mysli. Plíseň. Hniloba je něco jiného a ta tak zdraví škodlivá není.

Jsem rád, že to někdo upřesnil.

 

Datum: 14.04.13 22:47
avatar

Upřesnit jsi to měl ty hned při zadávání otázky. Většina z nás se s plísní na jablkách nikdy nesetkala. Já taky ne. Tak se nediv, že někdo zamění plíseň s hnilobou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rv
Datum: 14.04.13 18:19

Já myslel, že plísně jsou prospěšné, neutrální a třeba i škodlivé pro člověka. A pokud je někdo příznivcem hormeze, tak mu třeba malé dávky škodlivin prospívají.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.13 22:30
avatar

A jak vypadá plíseň na jablku? Já mám zkušenosti jenom s nahnilými. Ty klidně vykrojím a zkonzumuji. Zrovna tak i jiné ovoce. Nemá tady někdo fotku té plísně na ovoci? Znám ji na chlebu, jogurtu, a tak. Ale na ovoci nevím jak to vypadá. Abych nakonec nejedla nějaký sajrajt. Díky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.04.13 23:03
avatar

V podstatě jsou plísně i houby,napadající ovoce a zeleninu škodlivé,pokud člověk zkonzumuje vlastní mykozu.To jablko v podstatě mykotické jedy neobsahuje.Je poměrně dost lokalizovaná na hnilobné tkáni.Kromě toho,pokud nechceme riskovat,ovoce vykrájíme a tepelně zpracujeme.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.