Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před rokem mi byl prodloužen nárok na plný invalidní důchod o další tři roky a před měsícem se mi nabídla práce na plný pracovní úvazek. Zajímalo by mě, jestli o důchod ihned přijdu, nebo až po té další kontrole za tři roky (nyní již jen dva)? Na co se mám připravit, abych nebyl nepříjemně překvapen. Předem děkuji za odpověď. Roman
Pokud máte plný invalidní důchod, můžete pracovat pouze na částečný pracovní úvazek nebo brigádně, nikoliv však samozřejmě na plný úvazek. Riskujete tak, že o invalidní důchod nenávratně přijdete. A to je v dnešní době při vysoké nezaměstnanosti samozřejmě škoda.
Proto doporučuji si najít jen brigádu, práci na poloviční úvazek nebo jsou nabídky práce přímo určené pro invalidy (invalidní důchodce).
Tak nevím... na důchodovém oddělení jsem nějakou dobu pracovala, ale o tom, že by invalida třetího stupně přišel o důchod, když bude pracovat na plný úvazek, jsem nikdy neslyšela. I když - nemohu ručit za to, co vymyslí posudkář. Vždycky jsme na podobné dotazy odpovídali, že invalidní důchodce může pracovat, pokud dodrží pracovní rekomandaci, to znamená nebude vykonávat práci, která by mohla zhoršit jeho zdravotní stav. O úvazku není nikde ani slovo, a už vůbec ne v zákoně o důchodovém pojištění (zákon č. 155/1995 Sb.). O důchod mohl přijít tehdy, když se zlepšil jeho zdravotní stav, to ano. Ale tvrdit, že se zlepšil zdrav.stav (třeba že mu narostla nová noha?), když začal pracovat, to mi nedává logický smysl.
doplněno 13.04.13 16:01:Tady jsem něco k problému našla, no tak je pravda, že doba je hrozná.
Dovolím si poznamenat, že mít ID III. stupně a zdravotní stav vám dovoluje pracovat na plný úvazek mě příjde, že posudková komise asi někde udělala chybu. Nicméně: Skutečnost, že pobíráte invalidní důchod, byste měl nahlásit zaměstnavateli, který to uvede v evidenci pro účely důchodového pojištění předkládané České správě sociálního zabezpečení. Když se úřad o vaší práceschopnosti dozví, jeho posudkoví lékaři mohou váš stav přehodnotit a není vyloučeno, že vám stupeň invalidního důchodu sníží nebo zcela odeberou. Je obvyklé, že rozhodnutí je do 3 měsíců od doby kdy se to dozví.
Skutečnost, že při pobírání ID III. stupně pracujete, by sama o sobě neměla autopmaticky znamenat odebrání ID nebo snížení stupně ID. Jediným kritériem pro přiznání/ponechání ID by měl být Váš zdravotní stav.
Viz web ČSSZ: Předpisy o důchodovém pojištění neobsahují žádné ustanovení, které by omezovalo výdělkové možnosti poživatelů invalidních důchodů. Poživatelé těchto důchodů jsou tedy ve svých možnostech výkonu zaměstnání omezováni jen svým nepříznivým zdravotním stavem.
Pokud se Váš zdravotní stav (nebo legislativa) v příštích 2 letech nějak výrazně nezmění, neměl byste o ID přijít ani při další kontrole.
___ Bohužel se stává, že posudkoví lékaři neposuzují pouze zdravotní stav, ale i další okolnosti. Zjistí-li např., že poživatel ID pracuje, odebírají ID nebo snižují jeho stupeň.
Pokud by u Vás taková situace nastala, musel byste záležitost řešit v námitkovém řízení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.