Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na mateřskou při podnikání?

Od: jessica* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,zajímalo by mě jestli dostanu mateřskou když podnikám,platím jsi zdravotní,sociální + nemocenskou.koukala jsem že to zvedli od ledna viděla jsem v tabulkách že bych mohla dostávat 19250kč podle hrubýho výdelku když mám 30.,ale moje učetní mi řikala že ani náhodou že se to vztahuje jen na ženský co berou 70tisic.divný ja myslela že to je i pro ženy co mají 25tisíc +.poradíte mi?Kolik bych mela posílat nemocenskou abych nato dosáhla na socialce jsou neschopny nic mi neřekli jen čím víc tim líp,ale neřekli kolik.děkuji moc

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzee*
hodnocení

0x

Ano je to pravda. V roce 2009 je nejvyšší možná mateřská 28 890 Kč, ale mají ji jen ženy které vydělávají aspoň 71 000 Kč.

zuzee*
hodnocení

0x

Mrkněte tady:

www.mpsv.cz/cs/5742

jessica*
hodnocení

děkuji.koukala jsem natu tabulku.zadala jsem tam 1000 DVZ a dělá to 19250kč.takže bych mohla klidně posílat 1000 kč na nemocenskou?po dobu 180dní.Takuvidime nejaký peníze musim dostat když jsi budu platit nemocenskou?

zuzee*

Když si budete platit nemocenskou, určitě nějakou mateřskou dostanete.

Pletete si DVZ (denní vyměřovací základ) a pojistné.Pokud budete posílat 1000 Kč na nemocenské pojištění, je to pojistné. Z takto vysokého pojistného by Vám náležela téměř maximální dávka, cca 28 800 měsíčně. DVZ je denní vyměřovací základ, který se spočítá tak, že se sečtou příjmy (ze kterých odvádíte pojistné) za rozhodné období a podělí se počtem dnů v rozhodném období. Tento DVZ se ještě redukuje (pokud Vám vyjde 1000 Kč, je to už přes redukční hranici, proto nedostanete za 30 dní 30000, ale jenom 19250).

jessica*
hodnocení

děkuji za vyčerpavající odpoved.takhle mi to nenapsala ani učetní.Ani na socialce mi neřekli kolik mám posílat na nemocenskou když planuji miminko abych dostala pak PPM kdybych nemohla podnikat

Nemůžete čekat, že by Vám na sociálce řekli, kolik máte platit pojistného. Od 1.1.2009 si vyměřovací základ pro nemocenské pojištění stanoví OSVČ sama a posílá z něho 1,4 %. Úřednice Vám nemohou stanovit vyměřovací základ. I když se Vám to nezdá, je to stejné, jako by Vám na finančním úřadě radili, jak neplatit daně. To taky nemůžete po nich chtít - ani by nesměli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]