Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí výpovědi u soudu

Od: blanik111 odpovědí: 2 změna:

Mám dotaz,když nechci vypovídat u soudujako svědek ,je jesné že o tom rozhoduje soudce/možnost tr.stíhání mé,nebo osoby blízké/přesto se soudce ptá z jakých konkretních důvodů nechci vypovídat,je nějaká účinná rada,jak na to odpovědět?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Odmítnutí svědecké výpovědi
Manžel, partner či druh, osoby s obviněným příbuzné v přímém pokolení, sourozenci a další osoby v podobně blízkém poměru k obviněnému mají před orgány činnými v trestním řízení právo odepřít svědeckou výpověď. Odmítnout svědeckou výpověď lze i tehdy, když by svědek výše uvedeným blízkým osobám způsobil svou výpovědí nebezpečí trestního stíhání i pokud tyto osoby samy nejsou v dané věci stíhány (to znamená, že pokud mám vypovídat jako svědek ve věci úplně cizího obviněného, mohu výpověď odmítnout, pokud bych pravdivou výpovědí ohrozil trestním stíháním blízkou osobu – např. pokud vím, že to auto neukradl soused, ale můj bratr).

blanik111
hodnocení

Moc děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]