Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jsem studenten střední školy, často se doma učím latku a A4 se třeba učím 20-30 minut abych to uměl říct zpaměti co je na papíře, a da týden už to zapomenu, ale jakto, že si pamatuji doslovný text cca 100 pisniček? Počítal jsem to a je to něco malo přes 90 písniček, které si uplně pamatuji a třeba písničku, kterou jsem slyšel minulý rok v lete a od te doby ne , až dnes ráno v radiu, tak jsem si pozpěvoval text a přitom už jsem ji pár měsicu neslyšel :D
Jednak můžeš mít zvukovou paměť. To bys vyzkoušel, kdyby sis to učivo namluvil na diktafon a učil se poslechem.
Jinak ale pozor. U písniček si prozpěvuješ s nima, protože slyšíš text od zpěváka. Zkus, jestli to zvládneš i když ti pustěj jenom melodii bez zpívání, to už nebývá tak jednoduché.
Tak to bude ta zvuková paměť. Já mám zase dotykovou. Co napíšu si pamatuju, co přečtu ne. Ale minstrel má pravdu v jednom. Měl bys lepší, kdyby ses to učil pochopit a pak říct svými slovy. I když musím přiznat, že se pamatuju, že tohle mi šlo perfektně v matice, fyzice či chemii, ale když přišel dějepis či zeměpis nebo šílená literatura, hustil jsem do hlavy jen nic neříkající věty s čísly, protože jsem v tom nic k pochopení neviděl.
Kolůega má pravdu, nejspíš jde o dobrou zvukovou paměť...
Jinak, mimo hru, krásná ukázka toho, jak neefektivní je školství - drtit se stránky nazpaměť, napsat do písemky a do týdne zapomenout..
Taky zastávám názor, že je lepší vec pochopit a pak to ríct po svém. Jenžře někteří učitelé chtejí přesnou definici a basta. To je docela problém. Další výjimkou jsou věci které se nemůžou pochopit. Měli jsme se třeba na chemii naučit A4ku solí, jejich názvů, vzorců a použití. Vzorec se dá z názvu vytvořit a naopak, ale použití se musí prostě "nadrtit".
Já si zavedl jednoduchý systém. Co poberu ve škole to prostě poberu (což je buď to co mě baví nebo je lehké nebo to je potřeba). Takže fyzika, chemie to je moje. O fyzice sem možná lepší než učitelka, protože mám nějaké ty zkušenosti kdežto ona jen vydrmolí co je v učebnici. A vzhledem ke stáří učebnice je to 50 % blbostí. :D Matika mi také jde jen trošku nestíhám. No co, hlavně že ji umím a rozumím tomu. V češtině je to tak na půl. Gramatiku mám naposlouchanou (nevím odkud knížky nečtu) a větný rozbor, (který mi bude prakticky na nic) tak to je propadák.
O dějepisu radši škoda mluvit. Máme na to dementní učitelku, která mi ho znechutila, takže zastávám názor, že mi k ničemu nebude.
Ano, jsou určité vědomosti, které by měl člověk znát, nejlépe po celý život a ty nezbývá, než si je narvat do hlavy. Ale co si budeme všichni povídat, 90% z učiva, které jsme se všichni ve škole šprtali do bezvědomí, jsme záhy zapomněli...nebo alespoň já určitě
Věci které znám a které ovládám většinou nepocházejí ze školy, ale vzešly ze života a ze zkušeností, naprosto nenásilnou formou.
Na střední škole jsme měli jednoho z málo profesorů, který zastával teorii, že je hlavně potřeba vědět, kde si informaci nalezneme a tím se řídím dodnes
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.