Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bláznova ukolébavka

Od: anonym1* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, o čem je píseň Bláznova ukolébavka (máš má ovečko dávno spát). Děkuji za odpověď.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sundialer
hodnocení

1x
Text je predevsim reakci a dobu v ktere pisnicka vznikla. Z meho pohledu se ovsem nejedna o pribeh z psychiatricke lecebny podobne jako je tomu napriklad v romanu "Prelet nad kukaccim hnizdem". Obecne tedy: konflikt jednotlivce (odlisneho) s konformni spolecnosti.

ladinpraha*
hodnocení

0x

karaoketexty.cz/...

Oči, uši, hlava. Pořád nic?

anonym1*
hodnocení

ne pořád nic

ladinpraha*

Přečtu si, poslechnu si, zamyslím se. Je to o tom, že každému se vybaví trošku něco jiného. Láska, zklamání, beznaděj i naděje, prostě cokoli podle nálady, životních zkušeností, prožitků. Nejde říct jednoznačně "Tahle píseň je o tom, že ...".

Ladine, přesně. *palec*

martinaa*
hodnocení

0x

Bych řekla, že si nějaký blázen zavřený v blázinci (můra má bílej plášť, v okně je mříž), představuje jakousi ovečku, a doktor se každé ráno chodí ptát, zda si ji ještě představuje:D

Co já vím, ale takhle nějak si to představuji:D

jozefsk

je to sice odomna odpoved asi neskora,ale tiez si myslim to iste-ze piesen je pravdepodobne o nejakej psychickej chorobe,pravdepodobne schyzofrenii,pretoze text piesne tomu jasne nasvedčuje...ten,kto ju skladal,mohol byť velmi vzdelany inteligentny clovek,ale buď on,alebo niekto iny mohol touto hroznou chorobou trpiet...tá piesen o tom vypoveda...

hodnocení

0x

Blázen má ovečku a lékaři čekají, až si uvědomí, že ovečka neexistuje. Pak přestane být bláznem, bude normální.

Mezi řádky čtu:

Každý z nás má své touhy a sny, své "ovečky", které si hýčká, na které myslí. Každý z nás je trochu blázen. Svět po nás chce, abychom tyto sny a odlišnosti neměli, abychom byli jednotní. Stejní v chování, v názorech, v oblékání, v jídle...

Cítím v textu jistý paradox mezi jednou jedinou bláznovou ovečkou a celým stádem tupých ovcí.

iz*

Líbí se mi, co čtete mezi řádky.

iz*
hodnocení

0x

V text písně Bláznova ukolébavka je o tom, co v něm vidíte Vy.

Já třeba pod oslovením ovečko vidím dívku a dalším textu vztah, který z nějakého důvodu skončil, což "blázen" odmítá vzít na vědomí...

doplněno 15.06.12 23:05: Můru, bílej plášť, mříž, zášť, ... vnímám jako metafory

uska*
hodnocení

0x

bimbam - Cítím v textu jistý paradox mezi jednou jedinou bláznovou ovečkou a celým stádem tupých ovcí.Trefa do černého!

Nějak podobně se autor vyjádřil o této písni na jednom svém koncertu. On vždy trčel z davu a nehodlá se dodnes přizpůsobovat komukoliv, mám jeho písničky ráda.

hodnocení

0x

Nevím, asi se mi budete smát...V této písni je hodně námětů k zamyšlení. Vím o tom své.

Znám dobře člověka, který strávil určitý čas v psychiatrické léčebně. Často jsme si o tom povídali, o jeho zážitcích, pocitech, zkušenostech, boji, zklamání, touze, zoufalství, představách, vině, ztrátách, naději...Bylo pořád o čem mluvit, byly to hodiny a hodiny rozhovorů.

Kdybych uměla dobře psát a kdybych dychtila po penězích, byl by z toho možná velice žádaný bestseler. A to jsem jenom naslouchala...Tuhle píseň asi nejlépe pochopí ten, kdo něco takového prožil, já to nejsem. Ale díky hodinám a hodinám trpělivého naslouchání si dovedu i já smysl té písně představit.

A když ji hrajeme u táboráku, mám pokaždé smíšené pocity a je mi moc smutno...Za ty všechny, co zažili, co si tím prošli...Proto ji nehraji ani nezpívám ráda. Jaga.

vilik*
hodnocení

0x
A já jako kverulant, šťoura a provokatér hlásím, že v odkaze v prvním příspěvku mají chybu v textu. A nejmíň 5 let si jí nikdo nevšiml;).
Poslal jsem jim návrh na opravičku:)).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]