Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, o čem je píseň Bláznova ukolébavka (máš má ovečko dávno spát). Děkuji za odpověď.
Bych řekla, že si nějaký blázen zavřený v blázinci (můra má bílej plášť, v okně je mříž), představuje jakousi ovečku, a doktor se každé ráno chodí ptát, zda si ji ještě představuje:D
Co já vím, ale takhle nějak si to představuji:D
je to sice odomna odpoved asi neskora,ale tiez si myslim to iste-ze piesen je pravdepodobne o nejakej psychickej chorobe,pravdepodobne schyzofrenii,pretoze text piesne tomu jasne nasvedčuje...ten,kto ju skladal,mohol byť velmi vzdelany inteligentny clovek,ale buď on,alebo niekto iny mohol touto hroznou chorobou trpiet...tá piesen o tom vypoveda...
Blázen má ovečku a lékaři čekají, až si uvědomí, že ovečka neexistuje. Pak přestane být bláznem, bude normální.
Mezi řádky čtu:
Každý z nás má své touhy a sny, své "ovečky", které si hýčká, na které myslí. Každý z nás je trochu blázen. Svět po nás chce, abychom tyto sny a odlišnosti neměli, abychom byli jednotní. Stejní v chování, v názorech, v oblékání, v jídle...
Cítím v textu jistý paradox mezi jednou jedinou bláznovou ovečkou a celým stádem tupých ovcí.
Nevím, asi se mi budete smát...V této písni je hodně námětů k zamyšlení. Vím o tom své.
Znám dobře člověka, který strávil určitý čas v psychiatrické léčebně. Často jsme si o tom povídali, o jeho zážitcích, pocitech, zkušenostech, boji, zklamání, touze, zoufalství, představách, vině, ztrátách, naději...Bylo pořád o čem mluvit, byly to hodiny a hodiny rozhovorů.
Kdybych uměla dobře psát a kdybych dychtila po penězích, byl by z toho možná velice žádaný bestseler. A to jsem jenom naslouchala...Tuhle píseň asi nejlépe pochopí ten, kdo něco takového prožil, já to nejsem. Ale díky hodinám a hodinám trpělivého naslouchání si dovedu i já smysl té písně představit.
A když ji hrajeme u táboráku, mám pokaždé smíšené pocity a je mi moc smutno...Za ty všechny, co zažili, co si tím prošli...Proto ji nehraji ani nezpívám ráda. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.