Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetřování člena rodiny vs volno

Od: jitka2* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer. Dověděla jsem se, že lze uplatnit nárok na volno a sociální dávky na ošetřování člena rodina pouze u dítěte do 10ti let věku dítěte. Je to pravda? Syn má téměř 40 horečky, před měsícem mu bylo 10 let, takže pokud ho nechci nechat doma s takto vysokou horečkou samotného, mám tedy postupovat jak? Poradí někdo? Dovolenou je problém dostat, máme celozávodní v látě, pak na vánoce. Musím tedy zažádat o neplacené volno?

doplněno 08.02.09 22:40:

Teď jsem našla jiné stránky, na kterých je uveden nárok na dávky při péči o nemocného člena rodiny ( věková hranice není uvedena) nebo při péči o zdravé dítě do 10ti let v případě že je školské zařízení do kterého dítě jinak běžně dochází je ze závažných důvodů uzavřeno. Jak to tedy je?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Samozřejmě můžete ošetřovat jakkoli starého člena rodiny, třeba i manžela, když bude mít např. zlomenou nohu a neobejde se bez pomoci. Těch 10 let je hranice, odkdy musí mít dítě stejnou adresu (společnou domácnost) s tím, kdo je ošetřuje. Dítě starší 10 let je "jiný člen domácnosti". Je to § 39 zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb.:

Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
a) ošetřování
1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
2. jiného člena domácnosti 29), jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou.

Klidně si požádejte u dětského lékaře o poukaz na ošetřovné. A není to sociální dávka, ale dávka nemocenského pojištění. Pokud nejste osamělá, náleží Vám dávka za 9 kalendářních dní. Lékař Vám může napsat "ošetřovačku"třeba na 14 dní - podle toho, dokdy dítě potřebuje Vaši péči. Je to pro Vás omluvenka v práci, ale dávka se vyplácí pouze za 9 dní. § 40:

Podpůrčí doba u ošetřovného činí nejdéle
a) 9 kalendářních dnů,
b) 16 kalendářních dnů, jde-li o osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku

doplněno 08.02.09 22:52:

Dítě je zkrátka do 10 let, buď nemocné, nebo zdravé v případě, že ve škole je karanténa. I v tomto případě můžete zůstat s ním doma. Má se za to, že od 10 let běžně můžete nechat nemocné dítě samo doma, pokud nemá vysoké horečky nebo něco zlomeného, stejně jako jiného (dospělého) člena rodiny. Pokud byste měla na základě rozhodnutí lékaře pečovat o takového dospělého nebo dítě starší 10 let. musíte mít stejné bydliště.

doplněno 08.02.09 23:01:

Chápu, že jste vyděšená. Když byly moje děti nemocné, taky jsem byla hrůzou bez sebe. Ráno buď zajděte s dítětem k jeho lékaři, nebo lékaři zavolejte, že má dítě vysoké horečky, a domluvte se, aby se přišel na dítě podívat. Zavolejte do práce, že máte nemocné dítě, a až Vám lékař vystaví poukaz, zašlete ho zaměstnavateli a v klidu se věnujte dítěti.

lm®
hodnocení

2x

Tak,tak.Ošetřovat můžete kohokoli,třeba babičku,stejně jako dítě,podstatné je to,že lékař vystaví tiskopis na OČR (ošetřování člena rodiny).Jak je to u ošetřování dospělých nevím ,ale u dětí má vdaný /ženatý/ rodič právo na nejvýše 9 placených dní a samoživitel až na 16 placených dní.Doma můžete být i déle,když Vám to lékař napíše,ale placeno je jen výše uvedené.Narozdíl od Vaší vlastní nemoci ,která je nyní první tři zadara je OČR placeno od prvního dne,tuším 69% DVZ to ale jistě nevím,už dlouho jsem OČR nepotřebovala.

:) omylem místo na odpovědět jsem ťukla na body... U ošetřování dospělých je to stejné jako u dětí, 9 dní.

hablina*
hodnocení

0x

Záleží na dětské lékařce, jestli vám volno dá nebo ne. Pokud má syn vysoké horečky, určitě vám neschopenku vypíše*palec*

malvinka*
hodnocení

0x

Nálev ze Šalvěje tlumí křeče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]