Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ a ČID

Od: bejby* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den.Jsem na ČID.Manželka podniká,máme 2 děti a já bych chtěl vědět zda je pro mne lepší se nechat zaměstnat u manželky nebo být OSVČ?Když bych byl OSVČ mám jako ČID nárok na nějaký příspěvek(8000kč) nebo příspěvek přísluší jen zaměstnavateli,který mě zaměstná?Jsem víc jak 5let na ÚP.Za jakoukoliv radu předem děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Manželka manžela (a obráceně) nesmí zaměstnat. Zakazuje to zákoník práce.

§ 318

Pracovněprávní vztah uvedený v § 3 větě druhé nemůže být mezi manžely nebo partnery 51a).

Příspěvek, o kterém se zmiňujete, by měl plynout z úřadu práce? Nejlepší je zeptat se přímo tam, podmínky čerpání příspěvku budou mít v malíčku.

doplněno 06.02.09 22:37:

Mohl byste být tzv. spolupracující osoba.

bejby*
hodnocení

Díky-že mohu být spolupracující osoba-to vím,že to lze,ale zda mám nárok na stejný nebo podobný příspěvek jako zaměstnavatel,který by mě zaměstnával-to je pro mě důležité.Vím jen ,že od letošního roku už v chráněné pracovní dílně nemohou zaměstnavat -černé duše-kteří v chr.dílnách nepracovali,ale zaměstnavatele na ně získ.příspěvky a taky od letošního roku už nemohou zaměstnavatelé např.3 chrán.dílen dostávat příspěvky na stejnou osobu se zdravot.postižením.Prosím pokud budete mít nějaké nové informace -pošlete.

Podívejte se, o jaký příspěvek by se mohlo ve Vašem případě jednat:

portal.mpsv.cz/...

Podívejte se, o jaký příspěvek by se mohlo ve Vašem případě jednat:

portal.mpsv.cz/...

Je to namátkou vybrané pro ÚP Ostrava, ale podle mě se to týká všech úřadů práce. Nejvíc byste se dověděl na Vašem místně příslušném ÚP.

bejby*
hodnocení

NA těch stránkách je info slabé-snad ÚP-pokud zjistíte něco lepšího napište-díky Petr

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]