Nejste přihlášen/a.
Prosím o informaci - existuje lék na snížení hladiny cholesterolu bez vedlejších účinků? Prokazatelně působící lék? Děkuji předem za odpověď.
S.Tučková
Předně bych doporučil úpravu životního stylu a stravování. Nejlepší rada je co nejvíce snížit množství cukrů ve stravě. Pokud by jste chtěla opravdu změnu a ne jen do konce života užívat léky, doporučuji si nechat udělat analýzu stopových prvků z vlasů. Sám jsem si ji nechal udělat a můžu doporučit i na základě zkušeností mých známých.
Paní Sylvo, já si myslím, že veškeré léky mají vždy nějaký i třeba minimální vedlejší účinek. Mně lékař předepisuje Sortis a nebo Atoris. I když nepocituji žádné znatelné vedlejší účinky, vždy to má podle mého názoru nějaký negativní vliv na ledviny nebo třeba játra apod. Ale doktor mě trochu vyděsil a tak večer co večer polykám tabletku. V tomto směru si nedělám žádné iluze, že něčemu jinému neškodí. Stačí si přečíst příbalový leták. Jak někteří píši, částečně to lze upravit vyváženou stravou. Ale i to vždycky neplatí. Podle dosavadních doporučení platilo, že nejvíce zvyšuje cholesterol vaječný žloutek. No a v poslední době jsem četla, že naopak vejce neškodí a je možné je jíst neomezeně (asi jich je na trhu hodně). Dříve se tradovalo, že maximálně 3 vejce týdně. Ještě jsem Vám přidala povídání jedné paní doktorky - tam ty vejce ještě stále jsou:
Dieta je u všech pacientů s vyššími hodnotami cholesterolu jedním z nejdůležitějších léčebných opatření.
Pravidla diety:
Potraviny pro dietu nevhodné:
Pokud pátráte zejména po přírodních léčivech, pak jednoznačně doporučuji česnek - nyní je možné ho zakoupit v kapslích (tzn. žádný zápach z úst a minimální podráždění žaludku, jako u běžného česneku).
S dietou si dovolím nesouhlasit. Záleží samozřejmě na příčině Vašeho zvýšeného cholesterolu, pokud je to dané špatnou životosprávou, pak lze skutečně dietu doporučit - pokud jí zcela nezvládáte, lze přijatý cholesterol "vyhánět" velmi aktivním pohybem. Pokud máte vysoký cholesterol způsobený dědičností, jako já, pak je dieta marná, ale to jistě víte.
Nejlépe Vám však poradí v metabolické poradně - zde by Vám lékař měl odpovědět i na Vaši otázku, který lék má neslabší vedlejší účinky. Jistě Vám nepředepíše nic, co byste nechtěla užívat. Do metabolické poradny by Vás měl doporučit obvodní lékař.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.