Ahoj všichni! Měla bych jeden dotaz...Byla jsem na sezení s konzultantem Herbalife, který mi řekl, že bych měla změnit svůj životní styl! Já jsem s ním souhlasila a v domění, že dostanu podrobný jídelníček a co mám dělat, jsem podepsala smlouvu, že budu každý měsíc investovat 2500,-. Když jsem přišla na další schůzku, kde jsem měla dostat slíbený jídelníček a doporučení, konzultantka na mě vytahla výrobky Herbalife! Řekla jsem, že jsem počítala s normálním jídlem a že bych si to ještě chtěla rozmyslet. Řekla mi, že není problém, ale ta podepsaná smlouva jí zůstala. Myslíte, že jí může někdy použít proti mě a vymáhat peníze, i když jsem nic neodebrala? Děkuji za odpověď
nevím jak je to se smlouvou , ale moje máti do toho šla zhodila 15kg a udržela si i po roce svou váhu. Chodila za ní nějaká ženská a radia jí, dostala samozdřejmě i jídelníček + k tomu ty přípravky herbalife... byla velice spokojená. Jinak podepsat smlouvu s někým o kom nevím pro koho pracuje může jen blbec
Já bych skoro řekla, že průšvih to tedy opravdu je. Podepsat smlouvu, ve které se zaváži investovat ročně 30 tis.Kč a nevědět do čeho, to se skutečně nevyplácí. Na jak dlouho jste smlouvu podepsala? Ale nechci Vás v žádném případě kritizovat, protože každý člověk občas nějakou volovinu udělá. Jde hlavně teď o to, jak z toho ven! Občanský zákoník spotřebitele chrání před profíky, kteří dokáží lidi obalamutit. Dole uvedený článek jsem Vám stáhla z www.obcanskaporad/... . V každém kraji mají několik kontaktních míst, kde by Vám osobně měli poradit s Vaší smlouvou. Bez nahlédnutí do smlouvy je těžké se k ní vyjádřit. Doufám, že Vám zůstalo v ruce jedno vyhotovení smlouvy. Já bych v každém případě doporučeně a písemně tuto smlouvu zrušila s tím, že jste nebyla dostatečně informována o způsobu plnění ze smlouvy. Také bych uvedla, kde a kdy jste smlouvu odmítla ústně a také, že konzultantka (její indentifikace) se zrušením smlouvy souhlasila. A žádala bych písemné potvrzení o ukončení smluvního vztahu. Ještě se Vám podívám, zda od r. 2001 nebyla změna u ObčZ.
Nákup na dálku a mimo provozovnu
K 1.1.2001 vstoupila v platnost nová ustanovení Občanského zákoníku (část první, hlava pátá) doplněná zákonem č. 367/2000 Sb., týkající se spotřebitelských smluv (kupní smlouvy, smlouvy o dílo a jiné smlouvy upravené v části osmé obč. zákoníku), a to zejména: smluv uzavřených za použití prostředků komunikace na dálku (prostřednictvím teleshoppingu, katalogového zásilkového prodeje, reklamy v tisku s objednávkou aj.); a smluv uzavřených mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele nebo pokud dodavatel žádné stálé místo podnikání nemá (podomní prodej, dealeři, předváděcí akce aj.). Tato zákonná úprava usiluje mj. o zamezení případům, kdy spotřebitel pod psychologickým nátlakem nebo pod vlivem emocí nebo kvůli nedostatečné pozornosti podepíše smlouvu, která je k jeho újmě výrazně nerovnovážná z hlediska práv a povinností smluvních stran, nebo ve které se vzdává práv, která mu jinak zákon přiznává. Zákon specifikuje, jaké informace musí být spotřebiteli poskytnuty před, při a po uzavření spotřebitelské smlouvy. Spotřebitelé také získali právo v určité lhůtě a za určitých podmínek odstoupit od smlouvy (změnit své rozhodnutí, výrobek vrátit a žádat vrácení peněz). Podle §55 občanského zákoníku se smluvní ujednání spotřebitelských smluv nemohou odchýlit od zákona v neprospěch spotřebitele. Spotřebitel se zejména nemůže vzdát práv, která mu zákon poskytuje, nebo jinak zhoršit své smluvní postavení. Podle §56 nesmí smlouvy obsahovat ujednání, která výrazně znevýhodňují spotřebitele (toto ustanovení se nevztahuje na předmět plnění a cenu plnění). Zákon dokonce výslovně uvádí některá nepřípustná ujednání spotřebitelských smluv (§56, odst. 3). Jedná se zde o ochranu slabší strany, tedy ochranu spotřebitele před prodávajícím – podnikatelem, profesionálem. §§ 55 a 56 OZ chrání spotřebitele před nekalými klauzulemi a jsou to ustanovení kogentní – nelze se od nich odchýlit za žádných okolností! doplněno 08.02.09 11:40: § 57 (1) Byla-li spotřebitelská smlouva uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele nebo nemá-li dodavatel žádné stálé místo k podnikání, může spotřebitel od smlouvy písemně odstoupit do 7 dnů od jejího uzavření; nedošlo-li dosud ke splnění dodávky zboží či služeb dodavatelem, může od smlouvy odstoupit do 1 měsíce. To neplatí ohledně smluv, u nichž si spotřebitel výslovně sjednal návštěvu dodavatele za účelem objednávky. (2) Dodavatel musí spotřebitele písemně upozornit na právo odstoupit od smlouvy nejpozději při uzavření smlouvy; písemné upozornění musí obsahovat i označení osoby, u níž je třeba toto právo uplatnit, včetně bydliště či sídla takové osoby. (3) Při porušení povinnosti stanovené v předchozím odstavci má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy do 1 roku od jejího uzavření. (4) Ustanovení předchozích odstavců se nevztahují na smlouvy a) jejichž předmětem je výstavba, prodej, nájem nebo jiné právo k nemovitosti, s výjimkou smluv o jejích opravách a o dodávce zařízení do ní začleněných, b) na dodávku potravin nebo jiného zboží běžné spotřeby dodávaného stálými doručovateli do domácnosti spotřebitele nebo do jiného jím určeného místa, c) na dodávku zboží nebo služeb, které byly uzavřeny podle katalogu dodavatele, s nímž se spotřebitel měl možnost seznámit v nepřítomnosti dodavatele, za předpokladu, že mezi stranami má pokračovat spojení při plnění uzavřené nebo jiné smlouvy, a za předpokladu, že spotřebitel má právo odstoupit od smlouvy nejméně do 7 dnů od převzetí zboží a je s tímto právem seznámen v katalogu nebo ve smlouvě, d) pojistné a o cenných papírech.".
intligentniclovek
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO MŮŮŮŮŮŮŮJ BOŽE VY HLOUPÍ LIDÍ ŽÁDNÝ PENÍZE PLATIT ROČNĚ NEMŮSÍTE TA SMLOUVA VÁM DÁVÁ PRÁVA! ŹÁDNÉ POVINNOSTI A ZÁVAZKY! JSTE NORMÁLNÍ KDE TY INFORMACE BERETE O MŮJ BOŽĚ ČEŠI JSOU TAK HLOUPÍ TAKOVÝ KECY UBOŽÁCI NIKDE VE SVĚTĚ SE TOTO NEDĚJE JEN V ČESKU A PROČ? PROTOŽE ČEŠI JSOU UBOŽÁCI!§
Můžu se zeptat jak ta smlouva vypadala? Nevím o tom, že by se podepisovaly nějaké smlouvy, nebo že by někdo měl vůbec něco podepisovat. Napiš, určitě to pořešíme
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.