Nejste přihlášen/a.
Jsem uz od 18 let bezdomovec. Zajima me,zda-li mohu ziskat doklady potrebne k tomu,abych si pronajal byt,nastoupil do zamestnani atd. Vlastnim pouze propadly pas a rodny list. Nemam trvaly pobyt a pracuji brigadne. Chci to zmenit a zit jako clovek. Nikdy jsem nepodlehl drogam,nekradl. Ale uz mi dochazi sila a vule. Nikdo mi nechce poradit,na uradech se mi smeji za zady a proto to nejspis na me narozeniny ukoncim. Skocim z mostu. Jina cesta neni. Dnesni doba je strasne zla. Lide jsou jini...nevim..Lide,ahoj. Chcete-li,poradte mi. Dekuji vam.
skákat z mostu?život je těžký,ale když ho člověk trošku pochopí,zjistí že tu jsme uplně z jiných důvodů než se ho jen tak zbavovat.Všechno jde ,jen to chce si za tím jít.Lidé jsou dnes sobečtí a lhostejní ale také ne všichni.spousta jich rádo pomůže a jednou můžeš být třeba na jejich místě a pomoci druhému.Ber to jako zkoušku života a nezahazuj ji přinese ti nakonec spousta dobra v tvém srdci a hodně zkušeností.Nech si udělat občanku což je první krok a žij zatím jak jsi žil ale pracuj,v tom je síla uspěchu.Vysmívajícím lidem se pohledem vyhýbej nestojí za pohled a jsou na tom hůř než ty.Takový by měli o tom mostě uvažovat .Ty ne ,máš li cíl jdi za ním.Hodně štěstí a vzhůru do boje
Tak jsem napsala dotaz na nejvyšší státní orgán a uvidíme, co nám napíší. Takže se svým návratem z ulice do normálního života jste čekal 13 let, tak nezbývá, než ještě chvíli vydržet. Nikdo z nás Vám netvrdil, že to bude po tak dlouhé době jednoduché. Tak zatnout zuby a vydržať! Člověk se někdy nalítá i u banálních žádostí a nadává na celý svět a hlavně úředníky, co někdy nejsou schopni adekvátně reagovat a poradit. Ale je to jako u jiných profesích - jedni umí, druzí zkazí na co sáhnou. Takže ještě trpělivost a musíme si počkat, co nám napíší. xxxxxxxxx Adresovala jsem to na Ministerstvo vnitra - sekci OP a ost.osobních dokladů:
Vážení!
Pracuji v bezplatné internetové poradně. Myslím, že jsme mnoha lidem už pomohli. Mohou se ptát anonymně a tak žádají pomoc v různých životních situacích, se kterými by se možná osobně ani nikomu nesvěřili. Já sama jsem pracovala více jak 33 let na městském úřadě jako vedoucí ekonomického odboru. Tak mohu po těchto zkušenostech poradit v mnoha oborech.
Ovšem s posledním dotazem, resp. prosbou o pomoc jsem v koncích. Obrátil se na nás mladý můž ve věku 31 let, který od 18 let žije jako bezdomovec. Rád by si uspořádat svůj život a stal se normálním občanem této země. Bohužel z osobních dokladů vlastní pouze rodný list a neplatný pas. Jiné doklady nemá. Ještě před tím, než se na nás obrátil, snažil se opět získat OP, aby mohl žít jako normální člověk, sehnat si zaměstnání, založit rodinu. Na úřadě si ho posílají ze dveří do dveří, ale nikdo mu jeho žádost nevyřídí. I když postupoval podle našich informací a znovu žádal o nové osobní doklady - marně. Opět si ho přehazovali a nakonec mu oznámili, že spadly počítače a ať si sežene někoho, kdo mu poskytne trvalý pobyt.
Nemohu se s tímto postupem smířit. Neberte mou žádost jako stížnost na konkrétní úřad, protože jednáme anonymně. Ale přesvědčil nás, že svou snahu myslí skutečně vážně a chceme tento smutný příběh dovést do zdárného konce.
Pošlete mi prosím podrobné informace, jak se má zachovat. Na který úřad se má obrátit. Co vyřídit nejprve, aby mohl pokračovat dál. Je si vědom, že to nebude jednoduché, že mu hrozí i nějaké postihy, na to jsme ho samozřejmě upozornili. Pokud nebude mít v ruce Vaši informaci, kterou mu přepošlu, je to jako boj s větrnými mlýny. Věnovala jsem tomu už hodně času a mám skutečný zájem, aby mladý člověk i nadále nezůstával na ulici. Myslím, že jich tam máme už dost.
Omlouvám se za poněkud podrobný popis situace a doufám, že mi pomůžete.
Přeji hezký den a těším se na Vaši odpověď!
Lidko,myslím,že je vidět ,že je nás spoustu,koho příběh našeho mladého muže zasáhl.
Chtěla jsem původně po přečtení toho,co nám on napsal,jak dopadl zase na úřadě začít hartusit na neschopné arogantní husy na úřadech,ale teď nemohu.Vidím,že i mezi nimi se najdou lidé se srdcem na dlani jako jste Vy.I za něho i za sebe a všechny ostatní Vám moc děkuji,že využíváte všech znalostí z profese a pomáháte mu konrétně.Škoda jen ,že na úřadech nejsou lidé,jako jste Vy.
Závěrem si neodpustím,že taky doufám,že si celou diskusi přečte nějaká taková (o nichž psal bupo) z úřadu a zastydí se.
To bupo: Vydržte.Bude lépe věřte.Teď už víte,že nejste sám,máte nás.Musíte vzít boj s úřady jako výzvu.On je celý život takový boj a nemusíte žít zrovna na ulici.Člověk neustále "bojuje" o své místo na slunci, o své právo na tom slunci být.
Im, díky moc! Já doufám, že nejsem sama. Jenom je víc vidět ty neschopné, arogantní - bohužel!
Ještě jednou dík a zdravím!
Milá paní Lidko, to s bezdomovcem Pavlem mě moc mrzí, no snad to ještě úplně nevzdal.. Všichni myslím, tak trochu zažíváme, že život není v dnešní době vůbec snadný.. Já se na Vás ale obracím s jinou prosbou, můj dobrý přítel, nikoli partner je dlouho nezaměstnaný a má vystudovanou vysokou školu ekonomického zaměření.. Není nějaká šance, že byste ho přes své pracovní styky někam dotlačila do práce? Jeho rodina už je na dně s úspory a on pořád nemůže nic najít.. On sám, že je z toho už zničený, asi nemusím ani psát Pokud byste věděla o nějakém pracovním místě nejlépe v Brně, tak mi prosím napište na email. Děkuji moc, pěkný den..
Dobrý den sister! I když nerada, přesto Vás musím zklamat. Já nemám žádné zvláštní pracovní styky. Jenom nemám ráda, když člověk, který má dobrý úmysl napravit dřívější chyby, nemá šanci se toho domoci. A i kdybych měla napsat těm nejvyšším nahoře, které dobře platíme z našich daní, tak je prostě budu otravovat, dokud z nich nějaká dobrá odpověď nevypadne. Je to ale někdy skutečně fuška. To je zrovna problém Pavla. Ale doufám, že najdeme cestu, jak se z té ulice dostane. Teď mě zrovna napadlo, že v Brně sídlí pan doktor Motejl. Nemá sice rozhodovací pravomoc, ale určitá šance by to možná byla. No a k Vaší prosbě. Nechci se tady dlouze rozpovídat, je to diskuze Pavla. Tak mi nechte vzkaz na vnitřní poště a nebo ten Váš email a můžeme si o problému Vašeho přítele popovídat.
Ahoj. V žádném případě to nevzdávej! Důležité je, že to chceš změnit. Pokud máš rodný list, neměl by být takový problém si nechat udělat občanku. Trvalý pobyt bys měl pak asi na obecním úřadu v místě, kde jsi žil, než jsi skončil na ulici. Tím bys měl i adresu pro doručování pošty. Pak sehnat nějakou trvalou práci a pro začátek ubytovnu. To bych viděl jako první kroky. Držím Ti palce!
Může se bezdomovec vrátit do života? Já jsem přesvědčena, že může. Nebude to asi jednoduché, to v žádném případě. Doba je sice hektická, ale pokud máte ještě trochu vůle a i síly, věřím, že se Vám to podaří. Já bych Vám doporučila jednu věc. Navštivte nějaký azylový dům, nebo podobné zařízení, kde se dáte do kupy. To znamená slušně se obléct, celkově vylepšit zevnějšek. Nevím, jak to řešíte nyní, ale na zevnějšku dost záleží. Váš způsob vyjadřování a komunikace je velice dobrý. Důležité je také, že pracujete. Jak už psal kolega, navštivte místo Vašeho posledního trvalého pobytu a požádejte si o vystavení OP (nejdřív ale k foťákovi). Možná si i trochu namlouváte, že s Vámi špatně na úřadě jednají. Může to vyplývat i z převládajícího pohledu na bezdomovce. Lidem se nedivte, protože někdy je to opravdu děs a běs. Jakmile Vám vystaví OP, podejte si žádost o byt. V mnoha městech mají sociální bydlení, takže pro začátek by Vám to určitě stačilo. S dokladem totožnosti a s trvalým pobytem budete mít šanci i na Úřadě práce, kde se pokuste sehnat trvalé zaměstnání. Nevím, zda jste vyučen, to nepíšete ( nepíšete ani o své rodině). Ale zkuste potom požádat o nějakou rekvalifikaci, pokud nemůžete sehnat práci ve svém oboru. A hlavně nenechte se otrávit při prvním neúspěchu. Buďte důsledný. Stanovte si pro sebe úkol, jak si budete postupně vyřizovat potřebné záležitosti na úřadech. Moc Vám fandím a ty ošklivé pohřební řeči prosím vymažte se svého slovníku. Važte si života, i když někdy to hodně skřípe!
Slíbila jsem, že zjistím, jak je to s vystavením nového OP, tak tady je odpověď. Nechala jsem tam i tu poznámku o případné pokutě. Ovšem nedomnívám se, že Vám vyměří pokutu, když nemáte stálé zaměstnání ani bydlení. Takže já bych doporučila zaměřit se v prvé řadě na získání OP. To je základ pro všechny další záležitosti, které je třeba dotáhnout do konce. Asi bych nešla na úřad, kde Vás odmítli, ale do nejbližšího většího města, kde mají ohlašovnu a předpokládám i kompetentní úřednice. Nenechte se v žádném případě odbýt. Ať už byla Vaše minulost jakákoliv, presentujete svůj úmysl dát všechny své záležitosti do pořádku a začít normálně žít. Bez OP nemáte žádnou šanci cokoliv napravit. Nezabývala bych se zatím nápadem psaní knihy, ale zaměřila bych se na to podstatné k běžnému životu. S OP a trvalým pobytem můžete žádat o vyřízení dalších životních potřeb člověka, jako je bydlení, zaměstnání, sociální dávky pokud se nepodaří získat práci, založit rodinu a to všechno další, po čem toužíte. Udržte si brigádu, kde máte šanci být v kontaktu přes internet, i když dneska je v každé knihovně. Ještě Vám zkopíruju adresu na portál obcí a najděte si nejbližší úřad, kde vyřídíte OP. Hlavně nepolevujte v úsilí. Nejsme žádní andělé a ani se nemusíte kvůli nám modlit (i když víru nikomu neberu). Děláme tuto Poradnu rádi. Ale mrzelo by mě osobně, kdyby jste se na to vykašlal a výsledek byl nakonec nulový.
Ahoj Lído,
ten Tvůj bezdomovec musí nahlásit ztrátu OP, zaplatit správní poplatek 100,- Kč za ztrátu, ale je možné pokud mu zrušili trvalý pobyt a on do 15 dnů nepožádal o nový OP, že mu dají pokutu a ta může být až 10.000,-Kč. Přitom může zároveň požádat o nový OP k tomu potřebuje 1 fotku, rodný list a může mít i ten pas. Toto vše může učinit na každém úřadě, kde vyřizují OP, ale pokud neví vůbec, kde má teď trvalý pobyt ať to učiní v místě posledního TP. Měj se moc hezky a pokud ti nebude něco jasného z mého chaotického sdělení, tak se ozvi. Čau Radka
mesta.obce.cz/... rovnou jsem tam dala váš kraj.
Mila Lidko. Musim Vam ze srdce podekovat. Dekuji Vam. Mam ale chut vse skoncit. Prave jdu z uradu. Dopadl jsem jako spraskany pes. Pani na me opet koukala.nevedela co se mnou. Zavolala si snad vsechny kolegy,koukali na me a neprejte si slyset,jak se mnou jednali.Stydel jsem se,citil se ponizene.Musim si vse nechat prolezet v hlave a uklidnit se. Pak se rozhodnu,co dal. Chodil jsem z jedne kancelare do druhe a pak zase zpatky a nikdo nic nevedel,co delat. Nakonec jim udajne spadly pocitace a poradili mi,ze nejlepsi pro me bude najit si cloveka,ktery mi da tr.pobyt. Rozplakal jsem se a odesel. Tohle vazne nejde. Co delam spatne? Koupil jsem si nove a ciste obleceni,vyfotil se a vse marne. Takze zaverem. Bezdomovec se NEMUZE vratit do zivota! Hmm...neni mi nejlip. Omlouvam se. Jeste napisi.
Tak mě napadá - kde jste měl trvalý pobyt do těch 18ti? Nemáte ho tam náhodou dodnes, aniž byste o tom věděl?
Chybami se člověk učí...
někdo na vlastních, další na cizích.. ty rady, co tu dostáváš, jsou velkou zbírkou zkušeností a moudrostí lidí, kteří se učili na chybách, někdo na vlastních, někdo na cizích. Kolega nade mnou se asi neučil ani na vlastních ani na cizích... Nepočítej s tím, že ti všechno půjde hned a hladce. Ale i částkový úspěch je úspěch, vzpomeň si, jak ti bylo, když jsi si sehnal první práci, a potom k ní i tu noční...však to jsou tvoje výhry, plno lidí nedokáže ani to, a to mají byt a zázemí! Celý život se skládá z maličkostí, žiješ každou hodinu, den, ne po měsíci. Dnes vybavím toto, zítra toto... a po dvoch týdnech to, co se mi už dvakrát nepodařilo...
Všichni tu kladně hodnotí tvoje slova "Chci to zmenit a zit jako clovek". Tak se do toho dej a nedej se. Když to vzdáš, bude to velká chyba v tvém životě.
Přeji hodně zdaru!
Nejde-li projít přes mašinérii na úřadech, zkuste vyhledat na sociálním úřadě kurátora, který se v těchto záležitostech orientuje a měl by vám krok po kroku pomoci. Jinak vám přeji hodně síly, o vaší vůli pochyby nemám. Už jen tím, že se snažíte někde nějak sbírat informace je velice dobrý krok jak z toho ven. Z kterého města jste?
Lidicky,vsem Vam dekuji za slova podpory a utechy. Pres ty slzicky ani nevidim na klavesnici. Chci Vam jen rici,ze pracuji moc rad. Jsem ve veku,kdy mi busi biologicke hodiny a touzim mit vlastni rodinu a dite. Je to ale narocne. Pres den pracuji na stavbe a po nocich jeste jako hlidac. Castecne to pomaha. Nemusim myslet,kam se po praci vrtnu a citim se prospesne vuci svemu okoli.A co se tyce uradu? Byl jsem tam jiz nekolikrat,ale verte mi,marne. Pani mi stale a dokola tvrdi,ze abych dostal O.P. musim ji dat adresu,kam budu vedeny trvale. Pak vetsinou nasleduji slova,je mi to lito,rada bych Vam nejak pomohla ale... .
Tak to paní nemá pravdu. Jsem toho důkazem. Mám také trvalé byliště na městském úřadě a rozhodně nejsem sám. Tak ji to poraď
Tak nebulte, nebo budu bulet s Vámi. Zítra napíšu email bývalé kolegyni na správní odbor a pozeptám se na podmínky vystavení OP. Slibuji a napíši, co zjistím. Ať ty Vaše biologické hodiny nebuší marně. Právě včera večer jsem dostala email také od své bývalé kolegyně a poslala mi fotečky miminka, co právě adoptovali. Také jsem uronila slzičku, protože vím, jak po tom toužili. Tak musím alespoň trošku přispět k tomu, ať si i Vy splníte to krásné přání.
Ahoj.
Vždycky když je mi nejhůř ,vzpomenu si na ty,kteří tak moc chtěli žít a zlá nemoc (někdy zlá náhoda - nehoda) jim v tom zabránila.Taky jsem párkrát ve svém životě byla na dně.Vždycky je pro co žít,věřte.K pocitu štěstí není třeba bohatství,ten pocit je v nás.
Říkejte si :Vzdát to můžu vždycky,ale na to je dost času.Já nejsem posera,který se bojí.Zvládnu to,protože to dělám pro sebe a to je ta nejlepší motivace.
Úředníci jsou někdy protivové ,nenechte se tím znechutit.Májí s nimi trable i ti,kteří nejsou bezdomovci.Budu Vám držet palce,byla by věčná škoda člověka,jež má srdce,takových lidí je na světě málo,takže hlavu vzhůru a zabojujte!
Je to trapne,ze takhle skemram o radu. Prominte mi to. Verte mi,ze bych to nedelal.Ale nemam nikoho s kym bych si o tom popovidal. Nesmirne se za svoji situaci stydim. Dekuji Vam,ze dokazete poradit i kdyz vite,ze za to nic nedostanete a nejspis vam nikdy nepodekuji osobne. Pokusim se tedy jeste v pondeli zajit na urad a pozadat o nemozne. Je to jen zacatek problemu. Co dale? Co zapoctovy list,zdravotni pojisteni atd? Tohle sam opravdu nezvladnu. Chapu,ze se mi snazite pomoci ale tohle je nekonecna smycka. Jak je mozne,ze si tohle nikdo do dneska neuvedomil? Je to skutecny spolecensky problem. Znam spousty bezdomovcu,jenz by radi pracovali za kousek jidla,tepla a ne vzdy se na ulici ocitli vlastni chybou. Je mi 31 let a zazil jsem veci,ktere normalni clovek nejspis nikdy nezazije,nepochopi. Nechci zde obhajovat lidi jako jsem ja,jelikoz je mezi nami i spousta zloby a nasili. Mohu take popsat knihu uvah a pochod mich myslenek,ale jiste to nebude nikoho zajimat. Jsem tu,jelikoz jsem na konci sve cesty. Malokdo pochopi,o cem mluvim. Je to vnitrni pocit,kery Vas donuti k rozhodnuti. Bud ano,nebo ne. Nevim. Nedokazu to presneji popsat. Dekuji Vam
Není trapné žádat o radu,proč by mělo být,nikdo neví všechno.Navíc proto tahle poradna je,aby se v ní každý zeptal na co potřebuje.
A že z to nic nemáme?A co dobrý pocit,že jsme někomu pomohli?Mrzí mně,že se dnes vše měří penězi,lidé by si měli pomáhat.
K tomu zápočťáku..pracovala jsem cca před 15 lety u jednohoněmeckého podnikatele,pak jsem byla na mateřské a on během té doby zkrachoval a zmizel,také jsem neměla zápočák,OSSZ vystavila nějaký papír ,který ho nahradil.Určitě to nějak půjde.
Mě osobně Váš příběh velmi zaujal,napadlo mne,že byste ho mohl prodat např.televizi Nova nebo tak něco .Ani ta kniha není špatný nápad,Taky se mi na Vás líbí,že umíte dobře popsat své pocity,máte slušnou slovní zásobu a neděláte hrubky (což se o mnohých lidech říct nedá),rozhodně si myslím,že pro život na ulici je Vás velká škoda.Jste pracovitý,vzdělaný,máte životní zkušenost.
Dejte se do kupy,vydržte při vyřizování úředních věcí /nedejte se -s úředníky máme potíže občas všichni/.Jsem přesvědčená,že když to zvládnete a já věřím,že ano,tak i ta rodina bude.Dokonce si myslím,že Vy si jí bude jinak považovat než třeba nějak zhýčkaný jedináček z luxusu.Držím palečky a ozvěte se.
Mozna by ste knihu mel skutecne napsat - mohlo by to byt dost zajimave cteni a mnohdy i poucne...Treba by se pak lidi na bezdomovce divali trochu z jineho uhlu.
A kdo vi. Treba by to byl i bestseller...
Taky si myslím, že bys mohl napsat knihu o tom, co jsi prožil. Velká většina lidí totiž vůbec neví co to obnáší být bezdomovcem. Neměli nikdy v životě hlad, nebyli bez práce, mají stálý příjem, vždy na ně čeká útulný domov, sprcha , postel a plná lednice, čisté oblečení. Všichni si také myslí, že jim se to nemůže nikdy stát, je to pro ně nepředstavitelné. A přitom se člověk může ocitnout na ulici během několika dní. A návrat zpátky může být otázkou let, nebo už se nikdy nepodaří. Zkus o tom uvažovat, ta knížka by Ti v neposlední řadě přinesla i peníze. Tvůj psaný projev je dobrý a přístup k netu máš, takže by to neměl být problém. Měj se jak nejlíp to jde.
S tím úřadem ještě počkejte. Před chvíli jsem odeslala email a požádala, jak postupovat při získání OP a co je k tomu potřeba. Tak ať máte jasno, jak to vyřídit. Je to dobrá známá, co tuto agendu dělá a určitě mě neodmítne. Že to bude obtížné všechno napravit, to nikdo nepopírá. Musíte si uvědomit, že chcete (a to je nesmírně důležité) napravit něco, co jste na 13 roků vypustil, ať už okolnosti byly jakékoliv. Z reakce kolegů i kolegyň jste doufám poznal, že lidi nejsou tak veskrze špatní a sobečtí. Nikdy člověk nemá někoho nebo něco odsuzovat, protože sám neví, jak v životě dopadne a nebo jak se zachová. Vydržte proto ve svém úmyslu napravit chyby, ať už vlastní nebo nezaviněné. A věřte tomu, že kdykoliv se na tuto Poradnu obrátíte i s jednotlivými problémy, které určitě nastanou, vždy se najde někdo, kdo tu problematiku zná a nebo pomůže i dobrým slovem. A to je moc a moc důležité!
Teď byl v televizi na ČT pořad o bezdomovci co se taky zkoušel vrátit do života. A bylo vidět, že když dostal šanci, tak jí nevyužil. CHLAPE,JE TO V TOBĚ! Zápočtový list nepotřeboješ hned, chce to režim- práci, ubytování ( co si najít nějakou opuštěnou paní či slečnu s bydlením) a čas to spraví.Držím palce!
Dobry vecer. Dnes jsem se na tyto stranky skutecne tesil. Moje ocekavani predstihlo skutecnost. Tolik uzasnych a uprimnych slov a pismenek. Skoda,ze neslysite jak mi busi srdicko. Nesmirne si toho vazim a ...skutecne netusim,jak podekovat. Jste jako rodina,kterou jsem nikdy nemel. Kazdemu z Vas preji at prozivate jen to krasne,at Vas nikdy nepotka zloba a nestesi. Osobne se za Vas budu kazde rano modlit. I presto,ze jsem to nikdy neudelal,je cas s tim zacit. Existuje-li buh a andele,pak urcite ziji ve Vas.Opravdu uprimne DEKUJI.
Nedá mí to abych nepřispěla svou troškou do mlýna...
Netuším z jakého jste města neuvedl jste lokalitu což je trošku škoda. Já jen vím, že ČSSZ spíše úřad důchodového zabezpečení v Praze vede evidenci o zaměstnání u každého jedince.Určitě by neměl být problém zde získat kopii evidenčního listu podle rodného čísla a OP. To jen abyste měl motivaci do do bodu 2 až budete mít OP bod 1. Tento úřad sídlí když pojedete v Praze na stanici Metra Anděl výstup autobusové nádraží Na knížecí.Po výstupu z podzemky je cca zastávka autobusu uprostřed nádráží momentálně se mi číslo linky nevybavuje, ale na zastávce je uveden název přímo úřadu odhadem je to 2 stanice bus staví přímo před budovou.
Ještě pár osobních slov... lidi, kteří se ocitnou v této situaci a mají snahu ji řešit absolutně neodsuzuji, chodí ke mě do zaměstnání paní pro kartony je čistá, spolehlivá žije ve stanu s druhem.Tento týden přišla s psíkem štěně vlčáka kdosi ji podaroval bylo nádherné. Obyčejně dostává 50 Kč za likvidaci sběru. Poprosila mě zda bych jí nemohla dát tuto zanedbatelnou částku dříve, na vločky a mléko pro štěně. Vyhověla jsem, už ji nějaký čas znám, s tím , že sama řekla , že přijde v pátek. V pátek přišla svítila radostí štěně se má k světu a s poslední tisícovkou zašla za veterinářem a ten ji ho naočkoval odčervil a sám od sebe přislíbil, že jej zdarma načipuje a aby pohádka měla ještě krásnější poentu tak jsem vzala zákusky jež byly v lednici a bábovku a dala té paní. bylo vidět, že dušička je spokojená i bez milionů.
Tím jsem chtěla naznačit, že sílu a hnací motor máte uschovánu ve Vás uvnitř a jedinou překážkou jste sám sobě vy což v překladu znamená, že v případě, že řešení nezkusíte nejméně 100 samozdřejmě s občasnými drobnými korekcemi nemůžete říct, že to nejde.
Ještě si jak píšu uvědomuji, že existuje jistá instituce,, Na začátku,, kde radí s různými životními potížemi jedna se tuším nachází V Praze Vysočanech, ale můžete zkusit zadat do vyhledávače na netu.
A na závěr jednu drobnou radu bývalý americký premier W. Churchill říkal nikdy se nevzdávej tak prostřednictvím Poradtě .cz toto volám i já.
Dobry den. Abych trosku odpovedel vsem. Ptate se,odkud jsem a zda-li nechci napsat knizku. Takze odkud jsem? Mohu jen rici,ze jsem z Jizni moravy. Nechtejte prosim vedet podrobnosti. Bojim se,ze bych mohl prijit o brygadu,ktera me drzi jeste pri zivote. Pochopte,ze si privydelavam tzv.na cerno. Nekomu by se to nemuselo zamlouvat. Dekuji za pochopeni. Uz i diky spatnemu pocasi,je prace malo,takze jsem rad i za to malo. A napsat knizku? Hm,zajimava myslenka. Jsem si jisty,ze by bylo o cem psat. Ma-li moje situace jakako-li omezeni,jsem vlastnikem nescetnych zazitku. Hodne jsem procestoval,prochodil,poznal ruzne lidicky atd. Vite ze za jeden den se da stopem zvladnout vzdalenost az 400km? Casto jsem tak jezdival do Tater a jina mista. Ale nikomu to nedoporucuji. Niky neznate ridice. I ja jsem parkrat narazil na desiva "monstra"? Pokud nekdo zije 24 hodin,pak prave bezdomovci. Jak by se podle Vas mela knizka jmenovat? 100 dnu pana bezdomovce?Nebo,100 nej pana bez domova? Ac to zni sebevic zajimave a uvedomuji si,ze pro nekoho by to bylo skutecne zajimave cteni,nemam ani poneti,jak se takova knizka pise. Tak tolik ve strucnosti na Vase dotazy. Zacina prset a musim se pomalicku balit. Sluzba ve vratnici mi konci a zacina souboj s hladem,spankem a hygienou. Mam Vas rad. Mejte se pekne.
Lidicky. Uz se tim netrapte. Prosim administratora,aby vymazal moji otazku. Nez se tak stane,rad bych jeste naposled vsem podekoval za ucast na mem problemu. Dekuji. Rad bych se rozloucil nejakym moudrem. Nic me ovsem nenapada. Neco mozna ano ale neni ta spravna doba. Budte sbohem. Vas bezdomovec. Pavel
Pavle, ještě prosím počkejte s tím ukončením Vaší diskuze. Já se nerada vzdávám a věřím tomu, že pokud Vy sám budete mít trpělivost a vůli dotáhnout to do zdárného konce, tak se nám to společně podaří. Vyčkejte na to, co mi odpoví z MV a jestli to budeme moci použít na argumentaci pro získání osobních dokladů. Nemějte strach, zachovávám domluvenou anonymitu, takže není nebezpečí, že byste přišel o to málo, co máte v dnešní době jisté. Nechci se vnucovat a jistě budeme všichni respektovat Vaše rozhodnutí, ale ještě to jednou zvažte. Přeji Vám i všem dobrý večer!
Milý Pavle.Nemyslím si ,že je vhodné vzdát to zrovna když ti chtějí někteří pomoci.Přečetla jsem si všechny odpovědi a všichni co ti odepsali ti fandí,včetně mně.Tak to prosím tě nevzdávej!Je těžké vyjít s NĚKTERYMA úředníkama,ale pročti si důkladně všechny odpovědi a zkus zajít všude,kde ti ostatní radili.Třeba se najde opravdu někdo kdo ti pomůže,poradí a možná i popostrčí zase o kousek dál.Nemůžeš počítat s tím,že vše bude hned,ale když to vzdáš,nebude to nikdy.
Hodně štěstí,držím palce a budu ráda,když se v poradně časem objeví tvůj vzkaz s tím,že se ti daří dát svůj život do pořádku.
Je to asi rok,co nektere obce nabizely moznost nahlasit si u nich trvaly pobyt. Udajne z duvodu financnich toku od statu za prekroceni urciteho poctu obyvatel. Nevim presne,zda-li to popisuji spravne. Nevite,kde bych na toto tema nasel nejake informace? Dekuji.
Podle rozpočtového určení daní /RUD/ byly podle zařazení do velikostních kategorií veliké rozdíly v objemu sdílených daní přerozdělovaným FÚ na města a obce. Tam, kde velikostní kritérium bylo na rozhraní, vyplatilo se i za cenu finančního příspěvku nalákat k trvalému pobytu určitý počet občanů a tím se dostat do vyšší velikostní kategorie. Jednalo se v mnoha případech o milionové rozdíly. Tento nápad, jak zvýšit sdílené daně (DPO FO, DPO PO, DPH apod.) ovšem končí s novelou RUD - viz níže. Ale jsem ráda Pavle, že jste to nevzdal a stále hledáte východisko! Tohle bohužel ale nepomůže.
Skončí přetahování obyvatel?
Kromě celkového navýšení daňových příjmů je vládní novela zákona přelomová také v dalších bodech. Především odstraňuje nepopulární rozdělení měst a obcí na 14 velikostních kategorií a skokové přechody jedné kategorie do druhé, které nutily obce navzájem si přetahovat občany. Vláda dále přistoupila na návrh Svazu měst a obcí ČR, který se týká zavedení dalších dvou přerozdělovacích kritérií - rozlohy obce a prostého počtu obyvatel. Na novele díky tomu vydělají především malé obce do tří set obyvatel. "Jsem rád, že se Svazu podařilo po několikaletém úsilí přimět politiky alespoň k částečné nápravě v přerozdělování daňových příjmů, neboť se tím odstraní část diskriminace malých obcí" řekl Jiří Životský, starosta obce Sokolnice.
doplněno 12.02.09 13:56:Rozpočtové určení daní (RUD)
Milý Pavle, jestli tu jsi ještě někdy přítomen, tak se nám ozvi.. Máme tu o tebe strach.. Já tedy aspon ano.. A možná bys mohl zajít do nějaké charitativní společnosti, aby ti pomohli najít cestu zpět mezi nebezdomovce.. Ahoj..
Mila sister.Ano,jeste tu jsem. Dekuji za projeveny zajem. Uvedu trosku srozumitelnosti do meho problemu. Nepotrebuji charitu. Jsem mlady a umim se otacet. Nepotrebuji nekde stat a cekat,az mi nekdo neco da. Vsude kolem je spousta prace a neni-li clovek vybiravy,praci najde. Vydelam si na ubytovani,stravu,ciste obleceni a jeste mi zustane abych pomohl tem,kteri maji podobny problem ale zdravotne uz jsou na tom hure. Pomohl bych kazdemu,i kdyby me to melo stat posledni desetikorunu. Muj problem a velka starost,bylo to,ze nevim,jak ziskat platne doklady. Nemam totiz zadne a jak uz jsem zjistil,ani zadne mit nebudu. Neni to mozne. Jsem odsouzen k zivotu,jaky ziji. Nekdo si rekne,muzes si za to sam blbecku. Ano,mozna z pohledu tech,kteri nikdy nezazili domaci nasili,nevlastniho otce,znasilnovani a opilectvi. Jsem uplne mimo,protoze jsem si ted na to po tolika letech vzpomel! Uvedomuji si,ze muj problem je oproti tem detem,kteri to prozivaji nyni a nemaji na vybranou,je muj problem vedlejsi. Pavel.
Právě, když jsem odpovídala sister na její prosbu - měla jsem v poště odpověď z ministerstva vnitra. Myslím, že je dost srozumitelná a i pro zabedněnou úřednicí by měla být závazná a návodem, jak postupovat. Třikrát hurá, hurá, hurá!
Sice není ještě vyhráno, protože někdy lidská blbost nadnáší, ale sama mám radost. Pavle pěkně to pročtěte a podle toho, jak ten Váš život po plnoletosti probíhal, tak si udělejte trasu, kam se nejdřív vypravit. Omlouvám se, ale musím to zkopírovat celé, aby si to mohl Pavel vytisknout. Svou adresu jsem odstranila, ale jinak je to celé.
doplněno 13.02.09 14:57:
M I N I S T E R S T V O V N I T R A
odbor správních činností
oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů občanů
poštovní schránka 155/SC, 140 21 Praha 4
Č.j. MV-10293-2/SC-2009
Praha 13/ únor 2009
Počet listů: 2
Vydání nového občanského průkazu - s d ě l e n í
Odbor správních činností Ministerstva vnitra obdržel Vaši žádost o poskytnutí informace ohledně vydání nového občanského průkazu pro "bezdomovce".
Podmínky pro vydávání občanských průkazů státním občanům České republiky (dále jen "občan") a vedení evidence občanských průkazů jsou upraveny v zákoně č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o občanských průkazech").
Povinnými údaji zapisovanými do občanského průkazu jsou jméno popřípadě jména, příjmení, rodné příjmení, rodné číslo, pohlaví, státní občanství, rodinný stav nebo registrované partnerství, dále adresa trvalého pobytu, datum, místo a okres narození.
Občanský průkaz vydává obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož obvodu je občan hlášen k trvalému pobytu. Občan může předložit žádost o vydání občanského průkazu u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností nebo matričního úřadu. U těchto úřadů může rovněž převzít již vyhotovený občanský průkaz.
Místem trvalého pobytu se podle § 10 odst. 1 zák. č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o evidenci obyvatel") rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí, zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je podle zvláštního právního předpisu určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda u dotyčného občana nelze zjistit místo jeho trvalého pobytu nebo zda mu byl úředně zrušen údaj o místu trvalého bydliště ve smyslu ustanovení § 12 zákona o evidenci obyvatel (např. z důvodu odstranění nebo zániku objektu, na jehož adrese byl občan hlášen, či zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel vedena jako místo trvalého pobytu, apod.).
- 2 -
V prvním případě, kdy nelze zjistit místo trvalého pobytu občana, rozumí se místem trvalého pobytu tohoto občana sídlo ohlašovny v jejímž územním obvodu se občan narodil, nebo sídlo zvláštní matriky v případě, že se narodil v cizině.
Ve druhém případě, tj. byl-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen.
Žádost o vydání nového občanského průkazu a doklady potřebné pro jeho vydání předkládá občan osobně nebo prostřednictvím jiné osoby, která se nemusí prokazovat plnou mocí. Tiskopis "Žádost o vydání občanského průkazu" však musí být podepsán žadatelem v rubrice "podpis držitele", neboť tento podpis se digitalizuje a následně tiskne do občanského průkazu. Vzhledem ke strojovému zpracování žádostí musí být použit pouze originální tiskopis žádosti, který nesmí být přeložen ani jinak pomačkán. Tiskopisy žádostí jsou k dispozici na všech obecních úřadech obcí s rozšířenou působností nebo na matričních úřadech.
K vydání občanského průkazu je třeba předložit dosavadní občanský průkaz, popřípadě další doklady osvědčující skutečnosti, o nichž se do občanského průkazu zapisují údaje na žádost občana anebo údaje potřebné k odstranění rozporů zjištěných v údajích uvedených na žádosti s údaji vedenými v informačním systému evidence obyvatel nebo v evidenci občanských průkazů. Doklady potřebné k vydání občanského průkazu musí být předloženy v originále, ověřeném opise nebo ověřené kopii. K vydání občanského průkazu se předkládá též 1 fotografie, která odpovídá současné podobě občana.
Podle ustanovení § 4 odst. 5 zákona o občanských průkazech, se občanský průkaz vyhotoví do 30 dnů ode dne předložení řádně vyplněné žádosti a potřebných dokladů příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého pobytu), popřípadě do 30 dnů ode dne, kdy žádost byla příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností postoupena.
Převzít vyhotovený občanský průkaz musí občan pouze osobně a jeho převzetí jinou osobou není možné ani na základě úředně ověřené plné moci. Vyhotovené občanské průkazy nelze zasílat občanům poštou.
S ohledem na výše uvedené skutečnosti lze konstatovat, že občan, který Vás kontaktoval, se může obrátit na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností nebo matriční úřad, nejlépe však na ten úřad, v jehož obvodu je sídlo příslušné ohlašovny.
JUDr. Zdeňka Tomášová, CSc.
vedoucí oddělení
Vyřizuje: Jiří Kroupa, tel. 974 849 789
doplněno 13.02.09 15:01:
A pokud by to nešlo pořádně vytisknout, požádáme admina, aby nám pomohl poslání kopie emailu zprostředkovat. Lída
Mila Lidko. Dekuji,dekuji,dekuji. Jsem zrovna v kancelari starosty. Byl to boj,vyzadat si prijeti. Ted zrovna telefonuje,ale ukazal jsem mu vsechny Vase odpovedi a zda se,ze se vse rozpohybovalo. Obcanku mit budu!Hura,hura,hura! Musim na krajsky urad a zazadat si o potvrzeni o statnim obcanstvi a pak jiz nic nebrani tomu,abych dostal O.P. Budu hlasen na mestskem urade. Mam pocit,jako bych se znova narodil. Uzasne.:-} Prvni krok mam hlavne diky Vam,mila Lidko za sebou. Dekuji. Ale dekuji Vam vsem. Vsichni jste pomohly a citim,ze Vam budu do konce zivota vdecny. Tak,a ted zdravotni pojistovna. To bude horor! Budu splacet dluznou castku jeste v pristim zivote. Ale budiz. Hlavne,ze uz se nebudu muset stydet podivat lidem do oci a pripadat si menecenny. Dekuji Vam.Dekuji,dekuji,dekuji,dekuji,dekuji,dekuji...D E K U J I V A M.
To je super.Gratuluji bupo.S občankou už bude vše o dost snazší.Hlavně se nevzdávat.Myslím,že by Vám mohla zdravotní pojišťovna penále ač ást dluhu odpustit,určitě o prominutí požádejte.Asi jste stejně při životě na ulici českého zdravotnictví moc nevyužil..
.Moc Vám to přeji.Mám radost s Vámi .Paní Lidce ještě jednou děkuji,že věděla,kam se obrátit.Hned je den hezčí.
A pak že pátek třináctého je smolný den. Je to paráda, mám také strašnou radost! Člověk se nesmí vzdát. A navíc, když má podporu od mnoha cizích lidí, kteří mu fandí. Tak to dotáhněte do zdárného konce a dejte občas vědět, jak pokračujete. Třeba i to Vaše tajné přání se Vám splní. Nakonec si třeba najdete hodné děvče s domečkem, který můžete dávat do kupy. No a ta zdravotní pojišťovna - to bude ještě fuška. Rada předem, požádejte o prominutí penále. Ta šance existuje. Tak Pavle - hodně štěstí a lepší život než dosud!
Milý Pavle,taky jsem moc ráda že jsi to nevzdal.Lidce patří opravdu velké DĚKUJI,taky mi hodně pomohla a dobře poradila.Tobě bych chtěla do budoucna popřát hodně štěstí a plno síly v plnění svých snů.Myslím si,že všichni tady budeme rádi,když se někdy ozveš a napíšeš nám jak se ti daří a co nového a snad jen dobrého tě potkalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.